• ocak 2011'den sonra yapılacak olan yeni binalarda zorunlu olan, bu seneden önce yapılmış olan binalarda ise 2017'den sonra zorunlu olacak olan ısı yalıtımı uygulaması. tek anlamadığım, apartmanda oy birliğiyle mantolama yapıldıktan sonra (oy vermeyen 1 daire var 7 daireli apartman), ben bu mantolamayı ödemiyorum diyen mülk sahibine ne yaptırım uygulanabileceği. adam diyor ki kat mülkiyeti kanununa göre mantolama zaruri bir harcama değil o yüzden ödemek zorunda değilim. 42. madde de diyor ki apartmanda 50%nin üzerinde oy çokluğu sağlanırsa ödenmesi lazım. işin içinden çıkamadık be sözlük.

    yine aynı eleman, ortak alana ait olan balkonun kenarlarında köşe kısımları duvar örerek evini metrekare olarak 13 metrekare genişletmesine rağmen, apartmandaki ev sahipleri tarafından uyarılmasına rağmen kimseyi siklememekte, beni mahkemeye verin, nasıl olsa ceza çıkarsa onu da ödemeyeceğim diyerek şehir eşkiyalığı modunda ısrar etmektedir. yok biz mahkemeye verir mişiz, mahkeme metrekare başına belli bir ücret belirler, sonra toplam ücreti ortak alanda hakkı olan diğer daire sahiplerine vermesine karar verirmiş, icranın icrasına verirmişiz yine ödemezmiş. hay beynine sokim senin.

    şimdi bu adamın mülkünde kiracı oturuyor. kiracı da giriş katındaki dairesinin önündeki ortak alan olan kısımdaki toprak alanı beton dökerek, üstüne de fayans koyuyor ve, kendine extradan çardağımsı bir alan yaratıp oraya masa sandalye, şemsiye filan koyuyor. bütün bunları yapmadan önce de daha beton bökme aşamasında apartman konuyla ilgili kendisini uyarıyor "yapamazsın, hakkın yok" diye. kiracı da bu bizim açıkgöz mülk sahibine soruyor. adam diyor ki "o binada yönetici yok, ne istersen yap, bişey yapamazlar". eğer durum buysa, öyle göte böyle yarak diyerekten bu kiracının yaptığı fayansları 2 adam tutarak kırdıracam ben bu hafta. şimdi o düşünsün.

    edit: imla
  • olumsuzlukları hakkındaki ifadelerin dikkate alınması gereken bir çeşit inşaat tekniği. ürkütücü.

    ''...mantolama ne diye kısa bir soru sorulunca “binaların duvar, kolon, kiriş bölümlerinin polistren levhalar kullanılarak yalıtılması için geliştirilen bir sistem” olarak karşımıza çıkıyor.

    türkiye’de ısı yalıtımı izocam ile başladı, amerikan siding (sayding) ile görünür oldu. ama izocam'ın ömrünün 5 yıl olması nedeniyle çeşitli arayışlara girildi.

    ab ülkelerinin özellikle almanya'nın terk ettiği mantolama malzemesi xps ve buna benzer çeşitli malzemeler, türkiye’yi sardı. almanya’dan hurda fiyatına alınan bu makinalar şimdi büyük illerde vatandaşa 3- 5 santim kalınlığında mavi, pembe, gri renklerde kanser üretiyor. şimdi bir de siyah kuruma batırılmış ve adına karbonlu dedikleri malzeme olarak da piyasaya sürdükleri yenilikleri var. püskürtme poliüretan denilen yeni bir sistemle de binanın tümü, poliüretan köpükle kaplanıyor.

    fakat bu yapılan mantolama artık istanbul başta olmak üzere birçok yerde çatlamakta, ayrılmakta, duvarlarda sallanmakta. yalıtım özelliğini kaybetmekte, paralar da uçup gitmekte.. eğer firmaların insanları kandırıp, “ 30 yıl -50 yıllık malzeme garantisi''ni, işçilik dahil garanti diye insanlara yutturmaları 3-5 yıl içinde doluyorsa , bu sefer mahkemelere yeni bir iş yükü biniyor. ki şu anda ankara'da bu yönde açılmış 500'ün üzerinde dava var! bilirkişiler rapor tutuyor, mahkemeler de karar veriyor..ev sahiplerini ısı yalıtımı yaparken, hukuki yol da bekliyor.

    şimdi tamamen strafor olan fugalı kaplama malzemeleri çıkmış. yalıtımla ilgisi olmayan insanların sadece bakıp , “ güzel ve şık görünüyor “ dedikleri ama ''dışı onları, içi beni yakan'' uzun levhalar da tüketiliyor. bu da aynı kapıya çıkan malzeme türü.

    yaptığım araştırmalarda, mantolamanın cevap verilemeyen eksikliklerini tespit etme fırsatım oldu.

    1-levhalarla yapılan mantolama sağlıksız, her şeyiyle kanserojen bir madde. bunu yaptıran kişiler, evlerini kanserli bir madde ile sarmayı kabul ediyorlar. resmen kanserli bir madde.

    2- mantolama denilen bu levhalar yangın yönetmeliğine aykırıdır. yanıcı bir maddedir. yeter ki bir yerden küçük bir ateş görsün, içten içe hızla yanıyor ve binayı sarıyor.. bazı binalarda yangın sırasında gördüğünüz binanın kenarlarından çıkan o simsiyah zift yanığı gibi dumanın nedeni budur! söndürülmesi de zordur. tükeninceye kadar yanar. yani binaların bir de yangın tehlikesi apaçık ortada.. doğalgaz kullanımı da yaygın olduğuna göre dikkatsizlik sonucu çıkabilecek yangınlarda ,yangın hızla yayılacaktır.

    3- binalar güçsüzleştiriliyor. mantolama için kullanılan levhaları duvarlara monte etmek için 10 santimetre uzunluğunda plastik dübellerin yerleştirilmesi gerekiyor. bu dübeller metrekareye 8, bir panele de 5 tane atılıyor! bina delik deşik ediliyor. bu dübeller için, matkaplar kolonları bile deliyor! binaların deprem dayanıklılıkları da azalıyor. kısa bir hesap yapılırsa, 2500 metrekare alanlı 5 katlı bir binaya 10 binin üzerinde dübel atılıyor. 10 bin tane delik açılıyor binaya!

    4-binalar kesinlikle hava ile irtibatı kestiği için evlerde bir hava alma, nefes alma sorunu yaşanıyor. sürekli pencere açıp hava alma ihtiyacı doğuyor. pencere açılacak ise nerede kaldı bu yalıtımın faydası ?

    5- yüzde 50 yakıt tasarrufu hikayesi ise tamamen büyük bir yalan… bunun sağlayacağı yüzde 30 tasarruf olsun. 5 yıl garanti veriyorlar. 5 yıldaki tasarrufu da, ödenen mantolama ücretinin yarısını bile karşılamıyor. yani amorti etmiyor.

    bu kanserli maddenin önüne geçmek için başta sağlık bakanlığı, belediyeler için de içişleri bakanlığı acilen çalışma yapmalı ve mantolama levhalarının türkiye’de üretimini, yaygınlaşmasını engellemeli.

    özellikle bazı belediyeler bu mantolamayı zorunlu tutuyorlar. şaşkınlıkla izliyorum. bu maddeyi ne analiz etmişler, ne analiz ettirmişler, ne sonuçlarını araştırmış, ne de ilgilenmişler. ama yeni binalara zorunluluk getirmezler mi! mantolama yoksa imar izni vermiyoruz! hayda.. kardeşim neden insanları zorla zehirliyorsunuz ? vatandaş bunu bilmiyorsa, neden biz bu zehir çemberine insanları sokuyoruz? ben çok ilgilendim ama bu işten pis kokular geliyor. bu hastalıklı sektörün şuursuzca yaptığı işlere ancak devlet son verebilir.''*
  • montaj aşaması insanı delirtiyor ama faydası o kadar büyük ki çekilen sıkıntıya değiyor. mantolama öncesinde böyle havalarda (sıfırın altı, kar yağıyor) kombiyi maksimum ayar olan 6'da çalıştırırdık, evi ancak ısıtabilirdik. kuzeye bakan odalar yine de buz gibi kalırdı. şu anda kombiyi 24 saatten uzun süredir en düşük ayar olan 1'de çalıştırıyoruz ve evin içi 22 derece.
  • bu isleme israrla "paltolama" diyen bir adam var, su anda otobuste onumde ki koltukta oturuyor. yaninda ki eleman mantolama diye duzelttikce adam israrla paltolama diyor. niye acaba lan, durduk yere merak ettim simdi.

    amcam 2 dakka bi susarsa sormak niyetindeyim.

    edit: ben soramadan yaninda ki genc sordu dayanamayip; manto bayan elbisesiymis, o yuzden palto denmeliymis. ehahaha, amcamin kafa ne guzelmis lan.
  • bir binayı dıştan sarmak kuşatmak anlamında kullanılan mantolama deyimi ts 825 ile birlikte yeni binalarda ısı yalıtımının zorunlu hale getirilmesi konusuyla gündeme gelmiştir. uygulamayı kısaca anlatmak gerekirse ode gibi bir firmanın ode ısıpan gibi bir ürünü dış cepheye kaplanır. bunun üstüne özel dübelleriyle sabitleme yapılır,bundan sonra özel ilk kat sıva, özel sıva filesi ve son kat sıva gibi detaylar yapılır. sıvama işlemi bittikten sonra marshall,caparol gibi bir marka boya kullanılarak boyama işlemi gerçekleştirilir. mantolama işlemi piyasası şu sıralarda kaliteli malzeme (ode,marshall,sika gibi) kullanarak 1000 m2 ve üstü için 16$/m2 mertebelerindedir. evinizde yoğuşma,küflenme,ısınamama gibi sorunlarınız varsa mantolama yapan ciddi bir firma ile görüşmeniz tavsiye edilir.
  • kesinlikle ama kesinlikle yapiustasi.com'un illustre ettiği gibi bir şey değildir.

    (bkz: http://www.yapiustasi.com.tr/…2008/01/resim_225.jpg)

    edit: utanıp kaldırdılar heralde, http://oi47.tinypic.com/2hekkmw.jpg
  • iki gündür doğalgaz yakmadan evde şortla gezinebilmemin sebebidir. ayrıca adam gibi yapılırsa yaz günlerinde de evi serin tutar. öyle de muhteşem bir şeydir.
  • hesap kitap yapılmadan girilmemesi gereken iş. çünkü evinizin özelliklerine bağlı olarak tahmin ettiğinizden ve gerektiğinden fazla pahalıya malolabilir. bu da yatırımınızı çok uzun sürede geri alamayabileceğiniz anlamına gelir. burada doğalgazlı ve kombili bir apartmanı örnek olarak kullandım. doğalgaz dediğimiz yere kömür veya elektrik de gelebilir.

    önce yakıta ödediğiniz paraları bir hesaplamanız gerekiyor. son bir yılı değerlendirmeniz yeterli olabilir. bu bir yılda kalorifer yakılmayan aylarda doğalgaza ne ödediğinizi ayırtedebiliyorsanız şanslısınız. kombili evler için tespiti kolay. bu aylarda ödediğiniz para sadece yıkanma ve ocak için harcamış olacağınız yakıt olacaktır. örnek üzerinden gidelim:

    mayıs-kasım ayları arasında 5 ay kombi yakmamışsınız. toplam 80 tl doğalgaz ödemişsiniz. aylık ortalama 16 lira yapar.
    kasım-mayıs ayları arasında 7 ay kombi yakmışsınız. toplam 700 tl doğalgaz ödemişsiniz. aylık ortalama 100 tl yapar.

    kışın ödediğiniz doğalgaz miktarından yazın ödediğinizi çıkarırsak ısınmaya verdiğiniz yakıtı buluruz. 100-16=84 lira.
    bir yıllık ısınmaya harcamış olduğunuz yakıt bedeli 84 x 7 = 588 lira olacaktır.

    şimdi mantolama yapan yerlerden teklif alacaksınız. bu konu çok derin ve henüz ben de pek girmiş değilim. ama daire başı 1800 lira düştüğünü varsayalım. size sağlayacağı tasarruf en iyi ihtimalle %50 olsa yukarıdaki hesaptan size yılda net 588 / 2 = 294 lira kar ettireceği görülebilir.

    baştan harcayacağımız 1800 lirayı kaç yılda geri alacağımıza bakacak olursak doğalgazın fiyatının sabit kalacağını varsayarak: 1800 / 294 = 6 yıl yapar. fiyatların artacağını düşünürseniz bu yaklaşık 5 yıla karşılık gelecektir. 5 yıl sonra her yıl yakıttan kar etmeye başlayacaksınız.

    yakıt tüketiminiz çok daha fazla ise mantolamanın kendini amorti etme süresi kısalacaktır. mantolama henüz mevcut eski binalara zorunlu kılınmamış bir uygulama. yeni binalarda sıklıkla uygulanıyor. çünkü büyük tasarruf ettiriyor. o yüzden apartmanda mantolama yaptıralım gibi sesler çıkmaya başlamışsa, yakıt paraları ne olursa olsun, önce apartman olarak yukarıdaki analizi yapmakta fayda var. tüm dairelerin toplamı üzerinden gidildiğinde ne kadar büyük rakamların tasarruf edileceği daha belirgin oluyor. hesapta küçük rakamlar çıkabilir. amortisman süresi uzun çıkabilir. o halde de şimdilik yaptırmaya gerek görmeyebilirsiniz.
  • toksik petrol ürünü malzemelerle çevrenin içine biraz daha etmemizi, nefes almayan, naylon elbise giymiş binalar üretmemizi ama bu arada bir sürü çarıklı müteahiti, fırsatçı köşe dönmeciyi ve bu arada bu ithal zehirleri imal eden firmaları zengin etmemizi yasa zoruyla mümkün kılan son moda uygulama. eski bir binada yaşıyorsanız, "faydalı" değişiklik sayıldığı için oyunuzun hiç kıymeti yok oy çoğunluğu sağlandı mı , zorla yaptırmak zorundasınız. insanı apartmanda yaşamaktan tiksindiren pek çok sebepten biri. komşularınız bu konuda tek satır okumamış gerizekalılar da olsa, yöneticiniz bu işten çıkar sağlamanın yollarını da düşünse daire sahiplerinin yarısı ikna edildi mi eşşek gibi sürüye uymak zorundasınız. mantolama,eski binalarda asla % 50 ısı tasarrufu sağlamaz. çünkü ısı kaybı sadece duvardan değil, eski doğramalardan, çatıdan bir sürü şekilde olur üstelik uygulamayı dört dörtlük değil yarı yarıya düzgün dahi yaptırabilmeniz türkiye şartlarında imkansızdır. en uyduruk malzemeyi en kalifiye olmayan ucuz işçi en denetimsiz şekilde uygular. yangın güvenliği asla düşünülmez. bu malzemeler durduğu yerde de toksik olup, hele ki yandığında hızla yangının yayılmasına ( almanya'da 22mden yüksek binalarda eps kullanmak yasaktır) ve daha da toksik gazlar yayılmasına sebep olur. ama 10 katlı eski binalarda yangın merdiveni yaptıran yokken , mantolama için herkes kendini yırtar. hele makul ücrete çok iyi ısınan, yazın klimalı gibi serin sapasağlam bir binada yaşıyorsanız, insanı kaderine isyan ettirir. mantolama lobisiyle başa çıkamazsınız.
  • mantolama; binanın dış cephesini ısı yalıtımı ile kaplanmasıdır. bina kat kat giydirilir. yazın serin kışın ise sıcak tutmaya yarar. ısı yalıtımı dışında ses yalıtımına faydaları da vardır.

    mantolama işlemi için aşağıdaki malzemeler kullanılır:

    sıva filesi, pvc donatılı köşe profili, dekoratif kaplama, dekoratif kaplama astarı, silikonlu dış cephe boyası, karbonlu eps, yapıştırıcı, sıva, dübel ve ısı yalıtım levhası.

    ab standartlarına uymak için kat mülkiyet kanunu’nun 42. maddesi 18.04.2007 tarihinde, 5627 sayılı enerji verimliliği kanunu'nun 16. maddesi gereğince değiştirildi. yeni kanunda ısı yalıtımı şu şekilde yer almaktadır:

    kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar bayındırlık ve iskan bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.
    mantolama işlemi uygulanırken sırasıyla şu işlemler yapılır: başlangıç profili, yapıştırma harcı, dübelleme, kenar ve köşeler, donatı sıvası ve filesi, hafif sıva ve boya.

    1. başlangıç profili; zemine alüminyum profili çıkarılır. başlangıç profilin ölçüsü, yalıtım levhası ve kalınlığına göre değişkenlik gösterebilir.
    2. yapıştırma harcı; profillerin çakılma esnasında levhaların arka yüzüne özel bir mala yardımı ile yapıştırıcı harcı sürülür. bu harç sürüldükten sonra dış cephe yalıtım profili duvara şaşırtma metodu ile uygulanır.
    3. dübelleme; öncelikle yapıştırma işlemi bittikten sonra harcın tamamen kuruması beklenir. dübeller yalıtım levhasına yani strafora matkap ile delik açılarak sabitleştirilir.

    4. kenar ve köşeler; mantolama yapılma esnasında köşelere özel alüminyum köşe aparatları kullanılır.
    5. donatı sıvası ve filesi; köşe profillerden başlanır ve mantolama yapılan her yere donatı sıvası sürülür. sıvının kurumasını beklemeden donatı filesi yerleştirilir. kenarları 10’ar cm birbirinin üzerine binecek şekilde düzenlenir. filenin üzerine tekrar mantolama sıvası sürülür.
    6. hafif sıva; donatı sıvası tamamen kuruduktan sonra hafif sıva uygulanır. bu istenilen kalınlığa göre değişkenlik gösterir. altta kalan straforu hem korumuş olur hem de dekoratif durur.
    7. boya; tüm işlem bittikten sonra boya yapılır. tamamen kuruyan zemin silikonlu istenilen türden boya ile boyanır.

    mantolama faydaları:
    1. yakıt tasarrufunu yüzde 50 oranında düşürür.
    2. daha az yakıt ile daha çok ısınma sağlar.
    3. daha az elektrik kullanmayı gerektirir.
    4. rutubeti engeller. rutubetten dolayı oluşan bakteriler oluşmaz.
    5. hava kirliliği azalır.
    6. binanın ömrünü uzatır. binayı dış etkenlerden korur.
hesabın var mı? giriş yap