• (bkz: mr)
  • dünyada en en en en sevdiğim cihaz bu olabilir. manyetik titreşimlerle beynini, alt&üst batın bölgeni, omurilik civarlarını fotoğraflıyor.

    gidiyorsun, tatlıca yatıyorsun içine ve sana doğada yüzen yunusları, kaplumbağaları, gün doğumunu vs yansıtırken bir yandan da odanın ışık renkleri değişiyor.

    kulaklıklarından gelen tatlı bir sakinleştirici ezgi.. o arada arkadan yüksek volümde dızt, bızt sesleri de gelse ve eline de klostrofobik hissedersen basıp durdurmak için bir top verseler de burada olmanın iyiliğine olduğunu bildiğinden sakince bekliyorsun.
    yaklaşık 20dklık bir uzanmanın ardından, ekranda tüm alt batınının resmi çıkıyor. o 20dk çok enteresan geçiyor. tanrı ile pazarlık mı yaparsın, endişe mi edersin, haline mi ağlarsın, sonucu mu vizyonlarsın.. sana kalmış.

    radyasyon almıyorsun, canın yanmıyor, travmatik bir süreç yok, psikolojik olarak sakin durabilirsen; o alet sana dünyanın en güzel sonucunu verebiliyor ve ben bunu her kim icat ettiyse, ona teşekkür etmeden duramıyorum.

    "gözünüz aydın, sonuçlar temiz. yeni bir oluşuma rastlanmadı."
    hiç bir "seni seviyorum" beni hayatımda bu kadar mutlu etmemişti.
  • iyonlaştırıcı olmayan radyo frekansı kullanan bir görüntüleme yöntemidir. bu yöntemde manyetik alan içine vücudun herhangi bir düzleminin görüntüsü elde edilir. yöntem görüntü elde etmek için hücre sıvısı ve lipidler içersindeki hidrojen çekirdeğinin yoğunluğunun dağılımını ve çekirdeğin hareketleri ile ilgili parametreleri kullanır. başlıca yumuşak dokuları inceleyen bir yöntemdir.
  • ayrıca yer altı suyu varlığı ve miktarı, gözeneklilik ve geçirgenlik gibi akifer
    özelliklerinin belirlenmesinde kullanılabilen bir jeofizik arama yöntemidir. yöntem; yeryüzüne serilmiş bir dikdörtgen veya dairesel kablodan geçen belirli bir frekanstaki akım ile yer altındaki su moleküllerinin uyarılması ve akımın kesilmesini takip eden süreçte sönüm eğrisinin kayıt edilmesi şeklinde uygulanmaktadır.
  • aselsan bunun cihazını yapmış. siemens ağlıyor şu an. (bkz: swh)
    kaç tesla acaba?
  • altında 2 nobel ödülünün yattığı , medikal görüntülemenin şu an için ulaşabildiği top nokta.
    bilgisayarlı tomografiden farklı olarak iyonize radyasyon içermez. manyetik dalgaları baz alarak çalışır.
    manyetik dalgaların dokuda yaptığı etki sonucu görüntü oluşur. t1 ve t2 sekanslarında meydana gelen uzama ve kısalma ile sinyal artışı veya sinyal kaybı meydana gelir.
    temel sekanslar t1 ve t2 dir. incelenecek alana göre farklı sekanslar vardır. nörodiagnostikte flaır, dwı,adc map , swı, pha ımages vb. sekanslar varken abdominal ımaging’de fat-set sekanslar vb. vardır. kas iskelette kullanılan cihaza göre (sıemens,ge vs.) değişmekle birlikte stır,trım,proton density gibi sekanslar var.
    çok hızlı gelişen bir teknoloji mr. 20 sene önce dwı sekansı bile henüz bulunmamıştı. swı ise bulunalı 8-10 sene oluyor.
    medikal görüntülemedeki gelişmeler ve machine learning olayı düşünülünce 20-30 seneye bilim kurgu filmlerindeki gibi hastaneye girer girmez cihaza sokulacak hasta.
    radyodiagnostik ve ınterventional radiology eninde sonunda tüm tıbbı bir şekilde infiltre edecek.
  • tam bir mühendislik harikası.
  • bir elektronun konumu 4 kuantum sayısıyla belirlenir. temel, orbital, manyetik, spin kuantum sayıları. bir atom 4 kuantum sayısı birbirinin aynısı olan iki elektron içeremez.

    elektrik yüklü cisimlerin hareketi etraflarında manyetik moment yaratır. dolayısıyla elektron da dönüşü sırasında manyetik alan momenti oluşturur. çekirdekte bulunan nükleonlar (proton ve nötron) kendi etraflarında dönerek spin hareketi yaptıklarından bunlar da manyetik moment oluştururlar. tabi nötron elektrik yüklü değil, nasıl hareketi moment oluşturuyor diye bir soru akla gelebilir. nötronun net yükü sıfır olmasına rağmen yükleri iç ve dış yüzlerinde eşitsiz dağılmış olduğundan yüzeyi negatif, merkezi pozitif bir cisim gibi hareket eder.

    peki bir atomdaki nükleonların spin eksenleri birbirlerinin etkisini nötralize etmez mi?
    cevap evet. bu yüzden yalnızca tek sayıda nükleon içeren atomlar manyetik dipol oluşturur. (bkz: jiromanyetik etki)

    demek ki hidrojen gibi tek nükleonlu atomlar aslında küçük birer mıknatıs. insan vücudundaki hidrojen atomlarının spin eksenleri de farklı doğrultularda olduğu için manyetik momentlerinin bileşkesi yaklaşık sıfırdır diyebiliriz. bu yüzden, vücudumuz mıknatıslardan oluşmasına rağmen, biz mıknatıs değiliz.

    bu atomlara dışarıdan kuvvetli manyetik alan uygularsak ne olur? örneğin 3 tesla kuvvetinde.
    (bkz: 3 tesla mr) atomların spin eksenleri aynı doğrultuya gelmeye zorlanır. (bkz: presesyon hareketi) (bkz: larmor frekansı)

    rezonans, aynı frekansta titreşim yapan iki sistemin birbirini etkileyerek hareket genliğini arttırmasıdır. bu bilgiyi kullanarak aynı doğrultuya gelmeleri için zorladığımız atomlara ek bir itme kuvveti uygulama amacıyla aynı frekansta radyofrekans dalgaları gönderdiğimizde titreşim genlikleri artar. böylece manyetik rezonans dediğimiz kavram ortaya çıkar.
  • demyelinizan hastalıklarda, örneğin multiple skleroz'da ilk tanı yöntemidir.
    kısaltması konusunda doğru bilinen yanlışlardan birisi de mr, cihazın adı ve yöntemidir, mri ise bu cihaz ile görüntülenmesidir.
    ks. mr: magnetic resonance
    ks. mri: magnetic resonance imaging
  • bu ve ct scan adli aletler niye bu kadar az uretiliyor hep merak etmisimdir.

    hastanelerde bu aletlerde sira bulabilmek icin bazen 3 ay bekliyorsun. 3 aya mri yaptirmak istedigin bolge kendi kendine iyilesir be abi...

    simdi deniyor ki cok pahali aletler ...standart bir mri makinesinin su anki fiyati 150 bin dolar.

    bu mu pahali?

    bundan daha pahali arabalar var olm seri uretimi yapilan.

    su parayi tek insaat isinde kaldiran akpliler var birader, bu mu pahali?

    olayin teknolojisini de ogrenmisiz zaten. niye yapmiyoruz abi her hastaneye bir mr makinesi?

    turkiye'de su anda toplamda 760 adet mr cihazi var.

    10 bin kisiye 1 tane mr cihazi demek bu, ki genel nufusu oranladiginda.

    eminim nufusu 60 -70 bin olan sehirlerde 1 tane vardir en fazla .

    cok ilginc ya. lol.
hesabın var mı? giriş yap