• almanca slovenya'nin maribor sehrinin adlandirilisi.
  • frankfurt'un yaklasik 100 km. kadar kuzeyinde bulunur.
  • almanyanin cogu kucuk kentinde oldugu gibi burada da marburg'a ozel bir bira uretilir. ismi de marburger dir. tipki pilsener gibi.
  • marburg üniversitesinin adi philipps-universitaet dir. 1527 kurulmus ve dünyanin ilk protestan üniversitesi olma özelligini tasimaktadir. ünlü reformcu martin luther burda hocalik yapmistir. adini zamanin hessen kontü philipp den almistir.
  • bir çeşit virüs hastalığı. şiddetli kanama, yüksek ateş gibi belirtileri vardır. ilk başlarda bir çok salgın hastalıkla karıştırılır. ama hastalık ilerledikçe şiddetli ishal,karın ağrısı, kanama belirtisi görülür.

    almanya frankfurt ve marburg da laboratuar çalışanlarını öldüren salgında keşfedilen virüs 1975ten beri görülmemişken, geçtiğimiz günlerde angola'da 174 kişinin ölmesine yol açan virüsün marburg olduğu belirlenmiştir.
  • ebola gibi yayilmaya meyilli olmasindan dolayi dünya saglik örgütünün angola'da karantinasina maruz kalmis virüs. dis dünyaya siçramamasi için su anda bölgede seferberlik ilan edilmistir.
  • philipps-universitat marburg icin:
    (bkz: http://www.uni-marburg.de/)
  • frankfurtun kuzeyinde yer alan cok sirin bir universite kenti. eski sehir diye adlandırılan tepesi gercekten gorulmeye deger bir dokuya sahip. marburg universitesi sehrin dort bir tarafına yayıldıgı icin tum sehir universiteye donusmus. cok sirin cafe ve barlar var. haftanın hemen her gunu biryerlerde canlı muzik dinlemek mumkun. gel gor ki hava kararınca sokaklarda pek kimse kalmıyor. zaten hava cok soguk oldugundan kapalı mekanı tercih etmek zorunda kalıyorsunuz. istanbuldan gelince insan bu agır tempoya biraz sasırıyor tabi, heideggerin neden burada yasadıgını anlıyorsunuz. boyle cilt cilt kitap yazasınız geliyor bazen hayatınıza renk gelsin diye...
  • gündüz vassaf'ın cehenneme övgü adlı kitabındaki denemelerinin birçoğunu yazdığı küçük üniversite kenti.
  • küçücük bir üniversite kentidir. lahn nehri şehrin ortasından geçer. kışı çok soğuk geçse de, bahar gelince şehir bambaşka bir görüntüye bürünür, her yeri rengarenk çiçekler kaplar. bütün öğrenciler kendilerini lahn nehrinin kıyısına atarlar. su bisikleti, mangal, güneşlenmek, demlenmek nehir kıyısında yapılabilecek dinlendirici aktivitelerdir.

    auflauf, şehirde öğrencilerin bereket dönerden sonra en çok tercih ettikleri yemek çeşididir. akşamları ise genelde ya arkadaşlarla gidip sakince muhabbet edilebilinecek kneipelere ya da dans etmek ve daha fazlası için her gün farklı partiler olan diskolara gidilir.
    şehrin en komik yanlarından biri üst kısma merkezden asansörle çıkılmasıdır. bu oberstadt denen bölüm yapıları, barları, restaurantlarıyla tam bir küçük alman şehrini temsil ettiği gibi, huzur sakinlik arayanlar için çok tadında imkanlar sunar.

    sonuç olarak marburg belki büyük şehirden gelen büyük eğlenceler arayanlar için sıkıcı olsa bile, biraz huzur arayıp, büyük şehrin zorluklarından sıkılmış yorulmuş bünyelere ilaç gibi gelir, unutulmaz izler bırakır.
hesabın var mı? giriş yap