• vakti zamanında bizim peder bey yurt dışına çalışmaya gittiydi. pek de fazla durmadı gerçi. "skmişim dış devletini" deyip, izne geldiği bir zaman iznini kafasına göre uzattı. canım babam! sonra "neyse hadi ben geri geliyorum" dediğinde de, bu sefer onlar sktiri çektiler ve peder beyi dış devlete göndermediler. neysehh, peder bey bu dış devlet macerası sonrasında bir miktar mark edinmişti. o andan, eve mark girdikten sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı, olamadı.

    ulen ne kıymetli marklardı bunlar ne de anasının gözü marklardı bunlar! mark aşağı mark yukarı. yok efenim mark'ı gören oldu mu? hey dostum mark bugün okula geldi mi? kimbırli mark da partiye gelecek mi falan, gırla... evin içinde sürekli mark'ın durumu hakkında bir sohbet muhabbet. yalan söylüyorsam bir daha bir çift meme yüzü görmek nasip olmasın, evde ne kadar mark var haberim yok, mark'ın yüzünü de görmemişim, çük kadar da çocuğum o zamanlar ama ben bile mark'ın derdindeyim. akşam haberlerinden sonra, önce borsa, sonra dolar, sonra da mark'ın o günkü fiyatı falan veriliyor. fiyattan pek bi şey çakmıyorum ama, yeşil ok işareti ile mark yükselmiş falan deniliyorsa nasıl sevinçliyim, nasıl keyifliyim, nasıl babama bakıp gururluyum. tam tersi kırmızı okla, mark düştü bugün falan dendiyse dertler bana aman da tasalar bana. kederleniyor a dostlar, yataklara düşüyorum günlerce. kadın anam sirkeli suyla alnımı silerken sayıklar halde "anam gadın anam ne oldu mark yükseldi mi? yükseldi de anammm nolur yükselsin" deyip deyip duruyorum. öyle de manyağım.

    bu durumun uzun bir süre böyle gittiğini hatırlıyorum. lakin sonra marklara, marklarımıza ne oldu, nereye harcandı, nereye gittiğini bilmiyorum. yıllar sonra dövizin kavgasının yapıldığı şu manyak zamanlarda aklıma geldi yeniden. düşünüyorum kaç gündür ne oldu o marklara? parasında da değilim, sadece merak. peder beye gidip sormak istiyorum lakin iyice kafayı yediğimi düşünmesinden büyük endişe duyuyorum!
  • bu rahmetli para birimi dünyanın en hızlı ve en yüksek enflasyonunu tatma şerefine de nail olmuş. 1920'de müttefikler 132 milyar mark'a tekabül eden altını savaş tazminatı olarak almanya'ya kesiyorlar. bu dönemde bir dolar 99 mark. 1923'de almanya günde 60 trilyon mark'a tekabül eden miktarda banknot basmaya başlıyor. tüketici fiyatları 2 milyar misli artıyor. 5 kasım'da 1 dolar 1.7 milyar mark, 20 kasım'da 4.2 milyar mark oluyor. aynı yıl almanlar, bir pul için 1 milyar mark ödemek zorundalar. kasım ayında et fiyatları 560 milyar mark'a, yarım kilo ekmek de 39 milyar mark'a kadar yükseliyor. 300 kağıt fabrikası devamlı banknot basan 150 matbaa için çalışıyor. işçi ve memurlara haftada 5 defa maaş ödeniyor. döviz kullanılması ise yasak. 30 ağustos 1924'de para birimlerini reichsmark'a çevirip, altın ve dövize endeksliyorlar. durum düzeliyor ama sonrası malum, bu zorlukları yaşayan halk 10 yıl sonra yılana sarılıyor.
  • testosterone booster shahmen şarkısı. amg versiyonlu klibi ile vitesi 5'e taktırır.
  • bu para birimiyle birşey almış, kira depozitosu yatırmış, almanyadaki teyzesinden aldığı harçlığı döviz bürosunda heyecanla bozdurmuş olan bekarlar artık en az teenage yaşının üstündedirler. evlenseler iyi olur.
  • keman bas ve rap severler için marş niteliğinde bir shahmen eseri.
  • alman merkez bankası tarafından ücretsiz ve süresiz euro'ya çevrilebilen para birimidir. sağda solda markınız kaldıysa bir koşu gidip değiştirebilirsiniz yani.
  • eskiden biriktirilirdi bu. bi ara özal zamanı evler bununla kiraya verilirdi.
    alamanya’ya giden bol bol biriktirip memlekete gönderirdi.

    sonra alamanya bozuldu.
    ruslar geldi, polonyalılar geldi, araplar, farslar doluştu alamanya’ya.
    türkler artık eskisi gibi oradan çık buraya gir, oradan çık kendine dükkan aç, taksicilik yap malı götür devrinden çıkmıştır. işsizlik coşmuş, olan birikimleri de kombassan-yimpaş-jetpa iç edince ortada mark falan kalmamış millet sentlerin hesabını yapmaya başlamıştır.
    üzer insanı hatırladıkça.
  • tedavülden kalkmış olmasına rağmen bundesbank'ın verilerine göre toplam değeri 13,2 milyar mark (6,75 milyar euro) olan 171 milyon banknot ve 23,7 milyar madeni para hala piyasada. bunların çoğunluğunu bir köşeye saklanıp da unutulup giden paralardan oluşuyor.

    http://ekonomi.haberturk.com/…-milyarlik-unutkanlik
  • günlük hayatımda kullandığım uluslararası para birimi. *
  • hala kullanmaktan kendimi alamadığım para birimi.
hesabın var mı? giriş yap