• columbia university ve birkbeck collegede ders veren ingiliz tarih profesoru. yakincag avrupa, ozellikle balkan tarihi alaninda uzmandir. osmanli imparatorlugu sonrasi ortadogu ve balkanlar'daki savas ve nufus hareketliligi uzerine kuramsal calismalar yapmaktadir. onde gelen bes kitabindan sadece biri, 1998 yayimlanan dark continent: europe's 20th century, aralik 2003'te turkceye cevrilmistir. bu kitapta sovyet yonetimi altindaki bolgelerin yorumunda teknik verileri yuzeysel orneklerle kisisellestirerek tarafsizligini liberal bati yaninda bozmustur.
  • leblebi gibi yazan adam; selanik kitabi turk tarihcilere ders diye okutulmali. adamin kullandigi kaynaklara 80 yil ulasmamislar. sonra balkanlari yazdi simdi amerika tarihi yazmis. 50li yaslarda ya var ya yok..hobsbawn kadar yasarsa damgayi vurur
  • ermeni sorunu uzerine de guzel yazilari mevcut kendisinin. dili cok akici olmakla birlikte kullandigi kaynak cesitliligiyle cografyaya hakimiyetini de gosteriyor.
  • dark continent kitabı (türkçeye karanlık kıta adıyla çevrildi) 1990'larda yazılan en iyi avrupa tarihlerinden biri 20. yüzyılı anlatan. özellikle faşizme yaptığı vurgu ve dünya savaşlarının anlamını ve avrupa'nın bu dönemdeki dönüşümlerini bu savaştaki demokratik-faşist kavgada bulması önemli bir nokta.
    selanik tarihini anlattığı kitap da (salonica, sonra türkçeye de çevrildi) son derece kapsamlı şekilde balkanların bu politik ve kültürel kavşak noktasını osmanlı yıllarından 20. yüzyıla kadar giden dönemde ele alıyor. kısa the balkans kitabı da bölgenin tarihine genel bir bakış sunuyor.
    ikinci dünya savaşı, balkanlar ve yunanistan, nazi işgalinde avrupa konularında çalışan mazower, osmanlı tarihini konusunda da ilgili. perry anderson'ın son kitabı (önceden basılan makalelerinden oluşuyor) üzerine yazdığı eleştiri önemli farklılıkları öne çıkarıyor iki tarihçi arasında.
  • türkiye'deki pozitivist uluslararası kamu hukukçularının feci şekilde aklını karıştırmaktadır.
  • balkanlar adlı kitabını zorlanmadan ve zevkle okuyabileceğiniz önemli tarihçi, dili sade, herhangi bir görüş empoze edilmiyor, sadece neden-sonuç ilişkileriyle bizans'ın çöküşünden sonraki durumu değerlendiriyor.

    "osmanlıların yüzyıllar boyunca farklı dinlere karşı, belki hiçbir hristiyan ülkesinde olmadığı kadar "hoşgörülü" oldukları doğru olabilir, ama unutmamalı ki osmanlı'da dini eşitlik diye bir şey yoktu. etnik çatışma olmamasının nedeni osmanlıların çok "hoşgörülü" olmaları değil, o dönemde bu topraklarda ulus fikrinin gelişmemiş olması ve de hristiyanlığın etnik birlikten çok, dini cemaat fikrini öne çıkarmasıydı."
  • karanlık kita kitabı kanımca tony judt’un postwar kitabı sonrasında 20.yuzyil avrupa siyasi tarihi icin okunabilecek iyi kitaplardan birisi.
  • mark a. mazower (d. 20 şubat 1958), britanyalı/ingiliz tarihçi ve yazar. uzmanlığı yunanistan, balkanlar ve daha genel olarak 20. yüzyıl avrupa'sıdır. new york'taki columbia üniversitesi'nde ira d. wallach tarih profesörüdür.

    kitapları için - https://www.amazon.com/…k-mazower/author/b001hmtjdy

    (bkz: hitler imparatorluğu)
  • no enchanted palace* kitabında "uluslar, mülteciler ve toprak" adlı üçüncü bölümünde israil'in kuruluşunda ingiliz ve amerikan rolünü birleşmiş milletler bağlamında tartışıyor. ben kitapta bunların geçtiğinden habersiz, başlık ve konu ilgimi çektiğimden ve mazower'in dark continent'de * tarihi olayları nesnelliği elden bırakmadan farklı açılardan bakmasını sevdiğim için kitabı uzun bir süre önce almıştım; güncel israil - hamas çatışmasına denk gelmesi iyi oldu.

    örneğin; roosevelt'in "yakın çevresine filistin'in etrafına dikenli tel çekilmesinden ve arapları, onları hayatta tutatacak yeterli su kaynakları bulunan ortadoğu'da başka bir yere taşımaktan söz ettiğini (syf. 132), bu bağlamda "g-projesi" adlı ırak özelinde yahudiler lehine filistin'den göç ettirilecek arap nüfus için tarımsal projelerin fizibiletisinin yapıldığını (syf. 110), hoover'ın, "örgütlü bir nüfus transferi için açıkça çağrıda bulunurken, abd'li uzmanların -filistin'deki arapları göç ettirmek için- "fırat ve dicle ovalarının alüvyonlu topraklarının olanaklarını övdüğünü" (syf. 132) bilmiyordum.

    neyse iyi kitap. yüce amaçlar için asortik biçimde bir araya gelmiş ülkelerden müteşekkil sanılan bm'nin nassıl bir mit olduğunu, kuruluş aşamalarının hiç konuşulmayan ideolojik tarihini görmek istiyorsanız; buyrun. *
hesabın var mı? giriş yap