• guzel yurdumuz icin konusmak gerekirse, turk patent enstitusu nezdinde marka basvurusu yapma hakkini elinde bulunduran kisi. soyle ki, bu hakki kazanmanin yolu biraz cetrefillidir. her yil kasim-aralik ayinda bir turk patent enstitusu bir marka vekilligi sinavi acar. sinava 4 yillik universite mezunlari girebilir. yaklasik 70 soruluk bir testin cozulmesi ve 1 kompozisyon yazilmasi gerekir bu sinavda.

    sinavi kazanan kisiler kendi adlarina vekil olarak faaliyette bulunmak istiyorlarsa kendi vergi levhalarini, bir sirket yada baska bir kisi adina marka vekili olarak calismak istiyorlarsa bu kisi yada kurulusun vergi levhasini ve muvafakatname yazisini turk patent enstitusu'ne verir. tabii bir yandan da turk patent enstitusune yatirmasi gereken aidatlari oder ve mesleki sigorta yaptirir.

    patent vekili ile kardes kavramdir. faydali model tescili ile ilgili olarak tpe onunde kisi yada kuruluslari temsil etmek isteyen kisinin hem marka vekili hem de patent vekili olmasi gerekir.

    not: captious uyardı. artık iki yılda bir açılıyormuş.
  • 556. khk'nın yürürlüğe girmesinin ardından ve hatta bir hayli önce uyanıklık yapan kimi malı götürmüş zatlar*. kanunda yabancı müvekillerin türkiye'de marka başvurusu yapabilmesi için türk vekil tutması şartı zamanında birçok insanı bugün olduğu yere getirmiştir. özellikle yurt dışından alınan işlerle geçen yılın enstitü harçlarına göre 150 milyoncuk olan marka başvurusunu yapıp, müvekkilden de vekillik ücretini yüklü miktarda alan kimi özel oluşumlar ciro üstüne ciro yapmıştır. bugün elini sallasan marka vekiline çarpacağından pek de çekiciliği kalmamış meslektir.

    ha bir de marka şeytan işidir, bütün vekiller dombilidir.
  • tpe nezdinde marka başvuruları, işlemleri ve itirazlarını yapmaya yetkili kişilerdir. bu işlemleri takip etmek için avukat olmak yeterli gelmediğinden, iki senede bir yapılan marka vekilliği sınavına avukatların katılımı yüksek olmaktadır. bu sene 9 aralıkta ankara gazi üniversitesi' nde yapılacak sınava başvurular 17 kasım' a kadar devam edecektir.
    (bkz: http://www.turkpatent.gov.tr/portal/default.jsp)
  • marka, coğrafi işaret ve endüstriyel tasarım konularında danışmanlık yapma ve bu konularda, ilgili kişileri türk patent enstitüsü nezdinde temsil etme, gerekli girişimlerde bulunma ve işlemleri yürütme yetkisine sahip olan, sicile kayıtlı gerçek veya tüzel kişilerdir.

    iki senede bir, patent vekilliği sınavı ile aynı gün yapılan yeterlilik sınavı, bu sene 14 kasım'da yapılmıştır. her iki sınava da katılanlar, 300 lira başvuru ücreti yatırmış olup, sınavı kazanamama halinde iki sene beklemek zorunda olmak da cabasıdır.
  • markalarla ilgili konularda, ilgili kişileri temsil eden, danışmanlık yapan ve haklarının korunması için gerekli girişimlerde bulunan ve işlemleri yürüten kişi.
  • 2005den beri dahil olduğum meslek grubu. ilk işim ve son işim olarak da kalacak, mesleğimi çok seviyorum ve iyi ki yapıyorum diyen nadir insanlardanım belki de. günümüzde sınavı zorlaştırıp kpss benzeri hale getirerek ülkedeki marka vekili sayısını düşürmeye çalışsalar da, aslında çözümün stajyerlik sistemi ya da 3-4 senede bir tekrarlanabilecek uygulamalı sınavlar olduğunu düşünüyorum.
  • an itibariyle 2013 sınavı için başvuruları devam etmektedir: http://www.tpe.gov.tr/…p_m_vekillik_sinavi_2013.pdf
  • türk patent enstitüsü (tpe) nezdinde işlem yapma yetkisini haiz kimselere verilen unvan. marka vekili olmak için hukuk mezunu olmak yeterli olmadığı gibi gerekli de değildir. 4 senelik herhangi fakülteden mezun olmak ve her sene gazi üniversitesi hocalarının düzenlediği sınavı geçmek suretiyle marka / patent vekili sıfatı edinilebilmektedir. bizzat marka / patent vekilliği hizmetleri vermeye başlamak için ise tpe'de sicile kaydolmak gerekmektedir.

    sınav iki senede bir yapılıyor. en son 2013 kasımda yapıldığına göre bir sonraki sınav 2015 kasım ayında gerçekleşecek. sınavın ne zaman yapılacağı neredeyse sınavdan önceki ekim ayına kadar belli olmuyor. o yüzden kaçırdım mı endişesine kapılmayın.

    marka ve patent vekilliği olmak üzere iki ayrı sınav aynı gün arka arkaya ankara'da yapılıyor. sınavlar kolay diyebilirim. pem yayınlarının kitaplarındaki slaytlara göz gezdiren her hukukçunun geçebileceği bir sınavdır. hukukçu olmayanlar için zor olabilir. hukukçular genelde marka vekilliği sınavını geçip patent vekilliği sınavından kalıyorlar. bunun nedeni sınavda mühendislik soruları olması.

    her iki sınavı da son derece yüksek bir not ile geçmiş bir insan olarak marka vekillerinin kesinlikle ve kesinlikle hukukçu olması gerektiğini, bunun için de sınava girmek gibi bir zorunluluklarının olmaması gerektiğini düşünüyorum.

    patent vekilliği için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. patent vekilliği daha teknik bir iş. örneğin elektronik bir cihazın ya da bir ilacın patenti söz konusu olduğunda tarifnameyi anlayabilmek için hukuk mezunu olmak yetmez. kimya bilmek, mekanik bilmek gerekir. hukuk mezunu adam bunları anlamaz. bunu da özellikle belirtmek istiyorum.

    marka vekilliğine dönecek olursak, avukatlar vekillik büroları ile çok ciddi sorunlar yaşıyorlar. çünkü vekillerin dosya takip kültürü yok. bu kültür korkarım avukatlar dışında kimsede yok. bu durum uygulamada çok ciddi sıkıntılar yaratıyor.

    örnekler sunayım:

    1- marka vekilleri tebliğ mazbatalarını saklamıyor, kaybediyor. bunu defalarca yaşadım. tpe kararlarına karşı dava açma süresi tebliğden itibaren 2 ay. marka vekilleri tebliğ tarihini kaybettikleri ya da müşterilerine haber vermek için geç kaldıklarından dolayı dava açma süresini kısaltarak söylüyorlar. oysa ki tebliğ tarihini tpe'yi telefonla arayarak öğrenmek mümkün. öyle olunca da avukatlar her seferinde boşu boşuna stres yaşamak zorunda kalıyorlar. vekiller ise yüzsüz bir şekilde "müşterilerinin hak kaybına uğramaması için" süreyi daha kısa söylediklerini ifade ediyorlar.

    2- tebliğ tarihlerini yanlış yazıyorlar. tpe'nin karar tarihinden eski tarihli olarak kaşe basan bir vekillik şirketi ile karşılaştım. türkiye'nin en büyük marka / patent vekilliği şirketlerinden biriydi. hesap sorduğumda tpe'nin kararları ileri tarihli olarak yazdığını söylediler. başka bir deyişle, kendilerini kurtarmak için tpe'yi resmi belgede sahtecilik yapmakla itham ettiler. dolayısıyla müşterilerinin hak kaybına uğraması pahasına, kendilerini kurtarmak için yalan söylediler. böyle bir sorumsuzluğu bir avukat yapmaz. her şeyden öte avukat pazarlamacı kafasında değildir, salt "kar elde etme amacı" gütmez. müvekkilinin derdini satın aldığını ve çözmek zorunda olduğunu bilir, toplum ona böyle bir vicdan ve sorumluluk yüklemiştir.
  • tpe tarafından gerçekleştirilecek 2015 yılı sınav tarihinin halen ilan edilmediği gibi bir durum var şu an.

    bekliyoruz efendim.
    tanım: hadi bu sene girelim de biz de bu gruba dahil olalım dediğim kişiler.
  • 2015 yılı için marka vekili yeterlilik sınavı 5 aralık 2015 cumartesi olarak açıklandı.
    başvurular 2 kasım-14 kasım 2015 tarihleri arasında www.tpe.gov.tr adresi üzerinden online olarak yapılacak ve ilk sınav olan genel yeterlilik için sınav başvuru ücreti 200tl'dir efendim.
    olmuşken patent vekilide olayım derseniz 200tlde ona yatırarak başvurabilirsiniz.
    en az dört yıllık üni mezunu herkesin başvurabildiği ve hazırlık kitabı ve çıkmış sorulara çalışarak kolaylıkla geçebileceğiniz bir sınavdır dostlar.
hesabın var mı? giriş yap