• edit: başlık başa kalmış.

    olay eritme peyniri denilen ve yarısı yağ ve kimyasallar olan "şey"i kaşar peyniri görünümünde ve şeklinde satılması

    kaşar peynir diye sattıkları şey artık lastikten farksızken onun bile çakmasını çıkarmışlar. markaları bu duruma sürükleyen kâr mıdır yoksa ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum dolayısıyla mecburen böyle bir işe girişmişler siz karar verin.
  • dün akşam evde yapacağımız tost için markete gittiğimde dikkatimi çekmiş olan hadisesir. yazarı konuya versiği önem için tebrik ediyorum.
  • kasar peynirin kilosu yakin bi tarihte 8 tl mi neydi.

    şuan yarim kilo alamiyorsun o paraya sanirim. o yuzden firmalar kaşar satmiyor artik bu dogru.

    zaten peynirin sertliginden anlasilir. peynirde yag orani arttikca sivilasir kremleşir yumusar. marketlerde kaşar gibi satilan peynirler yumusaciktir. sahte kaşar derdim ben onlara.

    oysa gercek kaşar sert olur. dokunarak(sıkarak) ne kadar sikko bi urun oldugunu basitce anlayabilirsiniz. kaldiki icindekilerde de "eritme" diye yazdigini ben bile farketmemistim. meger uzundur "kaşar" ibaresi koymuyorlarmiş. bu bilgiyi veren arkadaşa minnettarim.

    edit: biri demis ki kaşar ne zaman 8 di. ne bilim arkadaslar, takvim miyim ben. 10 senedir sabahlari evde tost yapip diyen biriyim. kaşarin fiyat artisini adım adım yaşadim.
  • marketlerin etiket işgüzarlığı haricinde herhangi bir sıkıntı göremedim. bu ürünlerin ambalajına bakıp kaşar peyniri diye satın almak için ciddi derecede kör olmak gerek.
  • işim gereği kaşar peyniri ile yatıp kalkıyorum arkadaşlar. altınkılıç, sütaş, güneydoğu, muratbey, yörsan ve yeşil kozan markalarından birini tercih edebilirsiniz. piyasadaki en iyi markalar bunlar. bulması zor olabilir ama içlerinden altınkılıç'ı özellikle tavsiye ederim.

    edit: eklemem gereken bir şey var. bu markalar şu an için iyi. bundan 10-15 sene öncesinin lezzeti kalitesi hiçbirinde yok.
  • "ne yersen osun" diye birşeyler okumuştum...artık gerçek bir şey yemediğimizden mi sahteleştik?
  • uzun zamandır dikkatimi çeken durumdur..

    tost peyniri diye bir kavram çıkardılar..tamamen kaşar peyniri formunda satılıyor..

    bazısının içindeki "kuru maddedeki süt yağı oranı" yüzde 25..

    normalde kaşar peynirinde olması gereken oran yanılmıyorsam yüzde 45..

    bu peynirin yumuşak ve lezzetli olmasının ölçütü.

    1 kg lıkmış gibi görünen ama 700 gr olan ambalajlara, 500 gr mış gibi görünen ama 400 gr olan ambalajlara hiç girmiyorum..
  • hazır pınar denen naneye boykot varken önereceğim kasar gibi tadı olan yediğim tek kasar (taze) migrosun kendi ürünüdür. tavsiye ediyorum. deneyin...

    bu arada yazdıktan sonra şekline ambalajının üstüne baktım kesinlikle kasar peyniri yazıyor.. .
  • süt ürünlerinde birçok hile mevcuttur. hele ki kaşar peyniri çok fazla hileyi götüren yani absorve eden bir üründür.

    başlıca hile bitkisel margarindir. sütün içindeki kıymetli olan süt yağının alınıp yerine daha ucuz olan bitkisel margarin ilavesiyle ürünü daha ucuza imal etmek maksadıyla yapılır. margarin deyip geçmeyin kilosu 1 buçuk liraya da margarin vardır 7 lirayada.

    hilelerden biride iade diye tabir edilen bozuk peynirlerin kimyasal tuzlar ile eritilerek küçük miktarlarda ürünün içine katılmasıdır. tahmin edildiği gibi yine maliyeti düşürme amaçlıdır. en çok yapılan hile budur.

    kuru haşlama denilen metodla yapılan kaşar peynirlerinde bu tip hilelerin yapılması mümkündür. bakanlık bu konu ile ilgili ciddi bir adım atmış ve kuru haşlama ile yapılan peynirlerin etiketinde ''kaşar peyniri'' yazılmasını yasaklamıştır. bunlara yeni isim olarak tost peyniri adı verilmiştir.

    gerçek kaşar peyniri 11-12 kilogram sütten su ile haşlanma metodu ile yapılandır. bu metodla yapılan kaşar peynirlerinde hile yapmak zordur.

    edit: basit bir ipucu vereyim. kaşar peynirini evde açıp kestikten sonra elinizle tiftiklemeye çalışın. eğer tiftikleniyorsa (çeçil peyniri gibi) o sulu haşlama metoduyla yapılmış gerçek kaşar peyniridir. eğer hamur gibi yapış yapışsa tel tel olmuyorsa aldığınız peynir kuru haşlamadır ve hile yapılmış olması muhtemeldir.
  • yogurt ekmek derken kasar peynirini de evde yaptirtacaklar amk.
hesabın var mı? giriş yap