• geçen gün "dünyanın oluşumu" adlı belgeseli izliyordum. 4 buçuk milyar yaşındaki dünyamız. milyonlarca hatta milyarlarca yılda geçirdiği değişim ve dönüşümün sonucunda, nasıl 'yaşanabilir bir gezegen' halini aldığı ve insanın ne trajik yollardan ve evrimlerden geçerek bugünkü formunu alabildiğini görünce çok etkilenmiştim.

    mars da muhtemelen benzer evrelerden geçti, belki de geçmeyi hâlâ da sürdürüyordur. yaşanabilir bir gezegen olacak belki on yıllar yüz yıllar sonra, ve insanlar orada bir hayat kuracak, sonra mars'ın özüne bir arı konacak, belki o arı ben olacağım. öhm. velhasıl bu çok sancılı ve meşakkatli bir süreç olacak besbelli.

    yani düşünsenize, hiçbiryer'in (neverland) ortasında öylece oturuyorsunuz. bugün burda sahip olduğumuz imkanları oraya komple taşıyamayacağımızı düşünürsek, kelimenin tam anlamıyla bok gibi bir hayata sahip olacaksınız. ms 2020'den, mö 2020'ye ışınlanmak gibi bir şey. cem yılmaz'ın arog filmini hatırlayın. "ulan ben nerdeeeyim, bunlar nerdee!" durumu resmen. tamam, tekerleği yeniden icat edip ateşi bulmamız gerekmeyebilir ama; binalar dikmek, arabalar yapmak, teknoloji kurmak, yeni bir medeniyet inşaa etmek, yepyeni bambaşka bir ortama adaptasyon süreci, vs. vs. bunlar çoookk uzun yıllar alır. ve 2020 dünyasında yaşamış, bütün bunlara sahip olabilmiş biri olarak; o yoksunlukta kafayı yersin. ulan elektrik diye bir şeyin icat edildiğini var olduğunu biliyorsun, ama yok, elinde yok. kör kuyularda elektriksiz bırakılmış gibisin adeta.

    yahu düşünsene, cep telefonu yok, internet yok; ya da şöyle söyleyelim, bugün halihazırda kullandığımız haliyle ve konforuyla yok. ekşi yok! off. dur dur dur! ekşi yok lan! ohaa. türk kızına nasıl sallayıp duracağız, beğenmediğimiz filmleri insanları nasıl boklayacağız, saçma sapan kokuşmuş yoz düşüncelerimizi nasıl ve nereye beyan edeceğiz? hadi diğer hepsini geçtim de, ekşi'sizlik mümkün değil aga. sedet gitsin, kanzuk gitsin, sistemi kursunlar. sonra beni arayın. ancak o zaman gelirim. yoksa, yok.
  • mükemmel.
    gezegen hem ne kadar normal hem de ne kadar anormal. normal çünkü oranın mars olduğu belirtilmese belkide anlayamayız bile. anormal olan ise dikkatlice baktığınızda gözüken detaylar. kırmızı gökyüzü, farkı hissettiğiniz atmosfer.

    görüntüler tabi tam orijinal değil anladığım kadarıyla bilgisayar yardımıyla işlenmiş ve birleştirilmiş. bir o kadar da oynanmış. ama temelde bu şekilde gözüküyor.

    altyazılar birkaç dilde var keşke türkçe de eklese birisi. videoda konuşan kişi mars zamanı ve görüntülerin aktarılmasının çok yavaş ve zor olduğu ile ilgili bilgiler veriyor. bazı bölümlerde görüntülerdeki krater, dağ gibi yerlerin bilgilerini veriyor.

    diğer bir ilginçlik ise bölgelere isim vermeleri. bilmem ne krateri, bilmem ne noktası, ovası vs. keşfetmiş, çok zorlu süreçlerle araç yapmış, oraya göndermiş ve bu hak onların tabi. her kısma bölge bölge isimlendirme yapılmış.

    curiotsity nin yetenekleri inanılmaz. düşünsenize bir yıl gibi bir süre yolculuk yapmış ve 563.000.000 km yol almış. ordan bizlere neler neler sunuyor. yaklaşık 8 yıldır marsta. böyle okunması kolay geliyor ama büyü gibi birşey bence.
  • allahin izniyle toki konutlari 146. etabinin temeli atacagiz az kaldi.
  • biraz ağaçlandırılsa güzel gezegen aslında.

    tanım: marsın konya ovasını andıran görüntüleridir.
  • aynı zamanda ilginç bilgilerin de aktığı video.

    * mars'tan saniyede 32 kilobit veri geliyor. mars'ın çevresinde dolanan bir uydu sayesinde internet (upload'dan bahsediyor) 2 mbit hıza kadar yükseliyor ama onun da zamanı çok kısıtlı (8 dakika). bundan dolayı mars'ta canlı yayın yapılamıyor.

    * bazı fotoğraflar 1.000'in üzerinde aynı kare "üst üste koyularak" renderlanmış. böylece ciddi anlamda keskin görüntüler elde edilebilmiş. 1.8 milyar pikselden bahsediliyor..

    * bazı fotoğraflarda gökyüzü mavi görünüyor. bu bilerek yapılmış. bilim adamlarının yeryüzü şekillerini inceleyebilmeleri kolaylaşıyormuş.

    * curiosity şuanda mars'ta aktif olan tek araç. spirit 6 yıl sonra, opportunity ise 14 yıl sonra çalışmaz duruma gelmiş.

    * nasa 2021'de "kum fırtınası" nı saptayan bir araç göndermeyi planlıyormuş. adı ingenuity.
  • bizim oraya kadar gitmemize gerek yoktur, tavlada mars olanın 4k videosunu çektik mi tamamdır
  • mars'ın aslında devasa bir yozgat olması.
  • terapi gibi geldi gece gece. arka planda da klasik müzik, gerçekten muazzam. mars dünya gibi olacakken direkten dönmüş diyorlar. uydusu çok küçük ve güneşe mesafesi çok uzak. bizi en çok zorlayan yer çekimi ve olmayan atmosfer olacak, eğer bir gün gidersek. tahminen bizim nesil mars’a giden ilk nesil olacak. değişik zamanlar yaşıyoruz

    edit: imla
  • şu arka fondaki klasik müzik yerine bi bozlak koysalar, iç anadoludan hiç bir farkı kalmayacak görüntülerdir.
  • görüntüleri şu şarkı eşliğinde izledim

    https://www.youtube.com/watch?v=jjwzomwwdci

    haddinden fazla etkilendim.
hesabın var mı? giriş yap