• mini etegi* ilk defa giyerek dunyada devrim yaratan cesur kadin.
  • mini etek ve mikromini eteğin mucidi. saygıyla anıyoruz.
  • (bkz: mory kante)
  • (bkz: good taste is death vulgarity is life). *

    diyebilmiş ve bunun yanında altmışların kükreyen sosyal değişimli londrasını * modaya en güzel yansıtabilmiş insan. ve tabi bir de yine atmışların ünü bütün diyarlara yayılmış mod tarzinin annesi, babası, en sahip çıkanıdır. sonunda ingilizler de değerini anlamış olacaklar ki bu kültürel ikonanın, kendisiyle yapılan söyleşiler peynir ekmek gibi gidiyor, pek şık müzelerde onun dizayn ettiği mini mini etekler ve cart renkli parlak yağmurluklar sergilenip atmışların bu pek şaaşaalı genç ve cinselliğini kabul etmiş ve bunu dışavuran mod ruhunu anlamaya çalışmada en önemli durak oluyor mary quant.

    bir de kendisine cinsel obje değil de, cinselliğini dolu dizgin yaşayıp bunu koleksiyonlarına yansıtabilmiş ermiş kişi desek...
  • (bkz: swinging london) (bkz: kings road)
  • bu hanım ablamız mini eteği trend haline getirip tüm genç kızların beynine nüfuz edince her halta karışan kilise bu kadının iblisin hizmetkarı olduğunu söyleyerek kendisini aforoz etmiştir.
    tesadüfen o sırada roma'da bulunan ablamızda otelinin önünde "mary... mary..." diye çığıran bir kadın güruhunun sesini duyunca işte şimdi bittim, linc edecekler diye korkarak camdan kafasını uzatır ki yüzlerce genç kız mini etekleriyle mary'nin destekçisi olduklarını ilan etmek için toplanmıştır.

    dünya üzerinde kaydedilmiş en muhteşem görüntüler sıralamasında benim için ikinci konumda yer alan "yüzlerce mini etekli genç kız görüntüsü" tabii ki sağlıklı er kişilerin belleğinden silinmemiştir. dünya harikası birinci görüntü de tahmin edileceği üzere "bilerce mini etekli genç kız görüntüsü"dür. neyse bu da böyle bir anımdır.

    tabii olayın roma'da geçmesi, bağırış çağırış üzerine mary hanımın otel penceresinden bakması, beklediğinden farklı bir kalabalıkla karşılaşıp sevinmesi bana fatih terim'i de hatırlattı. onun da böyle bir olayı vardı, reklam gibi bir şey ama harikalar listemde değil tabii.
  • kendisi 1950lerde kisaltmaya basladigi etek boyunu 1964 yilinda kendince optimum seviyeye ulastirmis ve cok sevdigi arabasinin ismini -haliyle mini- vererek satisa sunmustur.
  • yardımcısının eteği yakması sonucu, tamamen bir yanlışlıktan dolayı mini eteği keşfetmiştir. chanelin yanan saçlarının kısa saç modasını getirmesi gibi.
  • mini eteğin tasarımcısı her ne kadar andre courreges den etkilendi dense de mini eteği kadınlara giydiren ve bu tasarımıyla sıradan bir terziyken moda tasarımcısı ünvanını almaya hak kazanan kişidir. mary quant sadece mini etekle değil saç tasarımları ve kozmetik ürünleriyle de ünlüydü. 60 larda genç kızlar saçlarını onun gibi kestirip.mini etekli elbise giyip,onun ünlü modeli twiggy gibi makyaj yapıyordu.
    ve ne kadar ilginçtir ki neredeyse tümtürk kadınları eteklerini en azından diz üzerinde giyiyordu. kimse de tuhaf karşılamıyordu. bu günün ttesettürlü bir çok kadın eski fotograflarında mini eteklidir.
    21 nci yüz yılda o kıyafetlerle türkiyenin bir çok yerinde hatta istanbulun bir çok semtinde dolaşmak mümkün değil.
hesabın var mı? giriş yap