• 1996 yılında ölen japon yönetmen. akira kurosawa'yla benzer filmler yapmasına rağmen, nedense kendisi onun kadar tanınmış değildir. (bkz: kwaidan) (bkz: harakiri)
  • * (the human condition) üçlemesi sinemasının zirve noktasıdır. 10 saatlik süresine rağmen kaptırdığınızda keyifle izlersiniz. ikinci dünya savaşı esnasında anti militarist ve fazlasıyla hümanist kaji karakterinin etrafında insanoğlunun aslında ne olduğunu net bir şekilde anlatmıştır kobayashi. hollywood sakallıları (spielberg - coppola - lucas) kurosawa'yı ön plana çıkarttıkları için fazla bilinmemektedir. sinemayla belirli bir seviyenin üzerinden ilgilenenlerin filmleri bulup izlemesi kendileri yararınadır.
  • pek bilinmese de büyük yapıtlar veren bir yönetmen. harakiri adlı filmine tek kelimeyle bayıldım. sırada kwaidan ve samurai rebellion var... bakalım nasıllar...
  • az once the human condition serisini bitirdigim japonyali yonetmen. su an cok degisik bir ruh hali icerisindeyim. filmin nasil baslayip nasil bittigini dusundugunuzde ise ruh haliniz ekstra karmasiklasiyor. hele bir de izlediginiz filmin icerigi ve filmin ismi olan "insanlik hali"ni dusundugunuzde, bu adamin yonetmenligine ve zekasina hayran olmamak elde degil.

    bu adamin seppuku filmini de izlemistim ve o da gercekten muhtesem bir sanat eseriydi. yalniz the human condition'i tarif edecek kelime bulamiyorum. ozellikle, ucuncu film olan a soldier's prayer muhtesem bir basyapit. savasin anlamsizligini, insanoglunun ahlaki degerlerinin boyle uc noktalara kadar nasil yozlasabilecegini bu kadar sade ama bu kadar derin anlatabilmek muthis bir sey. bu adam, adalet kavramini ele alis ve irdeleme acisindan su ana kadar izledigim en iyi yonetmen.
  • az önce 1962 yapımı harakiri'yi (bkz: seppuku) bitirdim ve belki biraz aceleci bir yargı olacak ama: kusura bakma kurosawa.

    ya bu japon sineması oradan buraya nasıl gelmiş? resmen gerilemiş.
  • miyamoto musashi'nin beş çember kitabı'nı (bkz: go rin no sho)okumaya başlamadan önce 'harakiri' adlı filminin izlenmesinin şahane olacağını düşündüğüm yönetmen. şahsen ben öyle yaptım.
    (bkz: miyamoto musashi)
    "savaşta tecrübe edilmemiş kılıç ustalığı, kuru topraklarda yüzme sanatını icra etmeye benzer."
    "yetenekler ne kadar farklı olurlarsa olsunlar, topuzu zorla kesilip alınmış bir samuray kellesi uçurulmuş bir samuray kellesi ile eş değerdir. "
    (bkz: harakiri)

    harakiri filminde bir samuray, o kadar zor duruma düşer ki kılıcını bile satmak zorunda kalır ancak bu hatanın bedelini çok ağır öder. filmin en ağır sahneleri bu kısımdır.
  • samurai rebellion adlı filmi şiir gibi akan bir başyapıt.
    (bkz: joi uchi hairyo tsuma shimatsu)
    japon dili ve edebiyatı bölümlerinde ders olarak okutulmalı.
  • japon sinemasının benim nazarımda kurosawa'dan da önce gelen yönetmeni. seppuku ve ningen no joken serileri izlenmeli ve ibret alınmalıdır. 2 adet cannes özel jüri ödülü vardır.

    (bkz: seppuku)

    (bkz: kaidan)
hesabın var mı? giriş yap