• abu dabi emirliğinde kurulması planlanan dünyanın ilk ekolojik şehri. bu şehirde tüm enerji kaynakları yenilenebilir olacak ve şehrin ürettiği karbondioksit yerin altına gömülecekmiş.
  • insasina baslanan, dogal hayati koruma vakfi (wwf) tarafindan desteklenen dunyanin ilk sıfır karbon salimli ve sifir cop ureten otomobilsiz kenti. http://www.masdaruae.com/
  • bir benzerini hollywood yapsa (hatta bahsetse) çok daha fazla ilgi göstereceğimizin kesin olduğu ütopya şehri.
  • 50.000 kişiye ve 1500 işyerine ev sahipliği yapacak şu an için bilimkurgu düzeyinde görünse de neyin bilim neyin kurgu olduğunun ayrıştırılmasına yarayacak olan şehir.

    15 milyar dolar 'lık devlet desteğiyle kurulan masdar girişimi'nin projesidir. toplam 22 milyar dolara mal olacağı hesaplanmış. içerisinde sürücüsüz arabalardan kendi enerjisini üreten binalara kadar türlü çeşitli gelecek teknolojisi denenecekmiş.

    bir taraftan da yenilenebilir enerji pazarının dünyayı kısa zamanda nasıl şekillendireceği konusunda ipucu da vermektedir.

    http://www.technologyreview.com/energy/20740/?a=f
  • türkçe kaynak.

    ayrıca, personal rapid transport (şahsi hızlı ulaşım) adı verilen bir sistem sayesinde bir yerden bir yere şoförsüz taksilerle gidilecek olan karbonsuz şehir.
  • 59 bin kilometre kare uzerine kurulan, 22 milyar dolara mal olacak ve bitis tarihi 2016 olan, arabalarin kente girisinin yasak oldugu (sehir disindaki garajlara parkedip metroyla vs devam edilecekmis), gunes termal ciftlikleri, gunes isigini elektrige donusturen silikon pilleri ile kusatilacak sehir.

    benzer buyuklukteki bir sehirle karsilastirildiginda yuzde 60 daha az su, yuzde 75 daha az elektrik ve yuze 98 daha az dolgu alan olacakmis.
  • tam adi masdar abu dhabi future energy olan enerji kurulusu. masdar su anda aktif bir sekilde devlete ait pek cok binanin enerji tuketimlerini azaltmayi hedeflemektedir ve bazi yenileme projelerini bitirmistir. masdar city de temel olarak bir universite sehridir. burada mit' nin bir kampusu kurulacaktir. bu universitede ogrenim gorenler enerji uzmani olacaklar. temel olarak sadece enerji uzerine bolumler olacak agirlik olarak da yenilenebilir enerji uzerine calisacaklardir. ayni zamanda buyuk sirketlerin burada arge ofisleri bulunacaktir. temel hedefleri universite ve arge ofislerinde yeni enerji cozumleri uretmektir.
  • tümüyle yenilenebilir-sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanılacağı, abu dabi yakınlarındaki bir çölde inşası başlayan ve 2016'da biteceği öngörülen ekolojik kent projesi. 6.5 mil karelik bir alana yayılacak olan kent, 2016 yılında kapılarını açtığı zaman 50 bin kişiye ev sahipliği yapacak. karbon üretmeyen ve atığı olmayan bir yaşam alanı olarak tasarlanan kent, tamamen ekolojik olmasıyla dünyada bir ilk. kentte, petrol yakıtı kullanan otomobil olmayacak; ulaşım 6 kişilik güneş enerjisiyle çalışan araçlarla sağlanacak. toplamda 22 milyar dolara mal edilecek projenin mimarı ise sir norman foster.
  • doğru websitesi http://www.masdar.ae/ olan, çölün ortasında değil abu dhabi şehri ile havalimanı arasında mukim, abu dhabi'nin 2030 planları dahilinde inşa edilen temiz ve yenilenebilir enerji odaklı bir şehir/bölge. öyle abartıldığı gibi ultra çevreci bir proje de değildir zira ütopya yarat(a)mıyorlar sonuçta. mesela henüz güneş enerjisi ile çalışan otomobilleri yok ama fosil yakıt ile çalışanlar yerine elektrikli araçlar kullanılıyor (bkz: ehven-i şer)
  • projenin adı "masdar insiyatifi". pek çokları tarafından "oho, yapacaklar da görücez" dense de planlara göre 2015'te proje tamamlanıyor. heyecanla bekliyoruz. ayrıca pek çok ekolojik şehir projesine önayak olmasını umuyoruz. biz diye bahsettiğim kim inanın hiç bilmiyorum.
hesabın var mı? giriş yap