• şarapçılıkta bir kırmızı şarabın temelinin oluşmasını sağlayan aşamadır. kırmızı üzümler büyük hacimli paslanmaz çelik tankların içinde, saplarından ayrıştırılmış bir şekilde bekletilirler. bu süre ne kadar uzun olursa şarabın * rengi üzümünün yeteneği doğrultusunda o denli koyulaşır. aynı zamanda çekirdekten geçen ve burukluk veren madde olan tanen artar, gövdesi yoğunlaşır ve üzümün kabuklarından aromalar geçer. bu sürenin kısa tutulması durumunda roze şarap elde edilir. şarap yapımcısı bu işlemin süresiyle paralel olarak değişik karakteristikte şaraplar üretebilir. bu da demek oluyor ki aynı üzümden yapılmış iki şarap, üzümünün yetiştiği bölgenin etkisinin yanısıra bu işlemin süresiyle de paralel olarak değişik tatlara sahip olacaktır. örneğin, 1 hafta maserasyonda bekletilen boğazkere üzümünden yapılan bir şarap ile 3 hafta bekletilerek yapılan arasında tanen, gövde ve renk hiç şüphesiz ki farklı olacaktır. aynı zamanda bu sürenin uzunluğu, şarabın şişede yıllanma süresini de artırır, çünkü yıllanmaya en yardımcı madde olan tanen * daha yüksek olacaktır. ancak unutulmamalıdır ki tanenin artması ilerki aşamalarda kullanılacak meşe fıçı süresini de etkiler. dolayısıyla maserasyonda uzun süre bekletilen şaraplar fıçıya da gireceğinden, genelde gövdeli ve güçlü şarapların diğer üretilen şaraplara göre daha yüksek fiyatlı olması ve uzun süre yıllandırılması bundandır.

    (bkz: hayat ne tuhaf herşey birbiriyle teyelli)
  • uzun süre sıvıya maruz kalma nedeniyle derinin yumuşaması.
  • halen daha şarap yapılan taşra kasabalarında itinayla kaçınılan süreç.

    evvelki sene 60 kg ve 15 gün maserasyonda tuttuğum, geçen sene ise 400kg ve 30 gün maserasyonda tuttuğum öküzgözü monosepajı arasında ciddi farklılıklar var. maserasyon öncesinde ve sonrasında pms kullanıyorum. fermantasyon için, haricen yabancı menşeili maya kullanıyorum. maya aynı, süreç aynı ama sadece maserasyonda geçen süre uzadığı için elde edilen sonuç çok farklı. asidi daha az, daha dengeli, taneni daha hissedilir, içeni damak olarak daha az yoran bir şarap ortaya çıktı. ama içen herkes alkol miktarından şikayetçi. beni tek kadehte kelle eden şarap, dostlarımda daha az etkili gibi. ne alaka bilemedim..

    ancak benim dışımdaki şarap üreticileri itinayla bu süreçten kaçınıyorlar. en fazla tutan 3-4 gün tutuyor. sonrasında hızlıca ayırıyorlar.
  • organik solvent ile bir maddenin izole edilmesi i$lemidir.bir de perkolasyon vardi,benzer bi$eydi o da..
  • drogun bir süre uygun çözücü icinde bekletilmesidir. maddeler zamanla çözünürlüklerine göre bitki icinden çözücüye gecer.
  • 26-28 santigrat derecede yapılır (bkz: maserasyon/1)
  • (bkz: moderasyon)
  • geçen yıl açık maserasyonu tercih etmiştim. bu yıl kapalı maserasyon yapıp, yapmama konusunda kararsızım. nedeni ise evde yer sıkıntım var. ebebeyn banyosu var ancak, açık maserasyonda yayılan koku bizi rahatsız edebilir. konu hakkında bilgisi olup beni aydınlatmayana darılırım.(bkz: kapalı maserasyon)
  • sadece şarap yapılırken kullanılan bir yöntem değildir zira likör yapımında da bu yöntem kullanılır. meyve, bitki ya da baharatı, soğuk alkolün içine yatırdıktan sonra ilerleyen aşamalarda istediğin içeceğe evirebilirsin. öte yandan likör için tek yöntem değildir, bunu da vurgulamak lazım.
  • sadece kırmızı ve bazı roze şaraplar yapılırken uygulanan yöntem. bundan dolayı üzüm tanenleri sadece bu şaraplarda bulunur
hesabın var mı? giriş yap