• anlık olarak twitter gündeminde birinci sırada olan hashtag.

    (bkz: doğal seçilim)

    ilginç bir bakış açısıyla neden maske takmak istemediğini belirten alttaki yazar arkadaşımıza (bkz: derdini sikeyim) butonunu hediye ediyoruz.

    maske takıp takmama konusunda covid-19 virüsü ilk yayılmaya başladığında, televizyonlarda takmayın işe yaramıyor diye serzenişte bulunan doktorlar vardı, maskeyi takarken çıkarırken elinizi yüzünüze sürüyorsunuz, tuzlu su ile gargara yapın diyorlardı. işte bu insanların sebebiyet verdiği durumdur. evet, sadece maske takmak sizi virüsten korumayabilir, alınan tedbirler korur. ama sizde bulaş riski varsa etrafa yayma riskini de düşüren bir unsurdur. bu sebeple maskeye karşı önyargılarımızı yenip takmamız gerekiyor. maske terletiyor, sigara içemiyorum diyen insanlar içtiği o sigara ile ciğerlerine verdiği zarardan haberi yokmuş gibi konuşuyor.
  • doğal seçilim alt metinli hashtag.
  • toplumdaki avel oranına bir göz gezdirince tt olma durumu şaşırtmamıştır.
  • sonuna kadar katıldığım hashtagtir.

    maskenin bi boka yaradığı yok yaz ayında tamamen işkence mekanizmasına dönüşüyor.

    madem öyle bende siyah maske takıp çeneme indiriyorum.
  • sadece sen ve sevdiklerin ölse neyse de, bilinçli insanları da öldüreceksiniz ona yanıyorum. hatası yüzünden sadece kendi ölse umurunda olmayacağı için asla kimseye emniyet kemeri taksana demedim. toplum sağlığı için takacaksın o maskeyi. çocuğuna aşı da yaptıracaksın. toplumda yaşamayı bilmiyorsan defolup gideceksin o kadar!
  • aptal aptal konuşup ta insanı sinir etmeyin.
  • kapalı alanda maskeye evet. açık alanda maskeye hayır.

    buna itiraz edenler, bir tane açık alanda virüsün bulaşabildiği hakkında bilimsel çalışmayı ortaya koyamıyorlar. "beyinsizler, geri zekalılar" gibi boş argümanlar ile itiraz ediyorlar. doğru argüman şu olabilirdi: "türk insanı maske kullanmayı bilmiyor. bu yüzden evde bile takma zorunluluğu getirmemiz gerekiyor."

    edit: gelen mesajlar yine açık alanda virüsün bulaştığına dair bir kanıt sunamadı. sadece açık havada koşan birisinin tam arkasında olacak şekilde yakın bir mesafeden koşarsak bulaşabileceğine dair bir çalışma okuyabildim. activities-require-stricter-social-distancing

    anlamayana saz soksan az adlı yazar açık alanda maske kullanmanın daha tehlikeli olduğuna dair bilimsel bir çalışma gönderdi sağ olsun. covıd-19-use-face-masks-community

    --- spoiler ---

    there is no evidence that non-medical face masks or other face covers are an effective means of respiratory
    protection for the wearer of the mask. overall, various non-medical face masks were shown to have very
    low filter efficiency (2–38%) [21]. ın one study, cotton surgical masks were associated with a higher risk of
    penetration of microorganisms and ılı compared to no masks
    --- spoiler ---

    kısacası ameliyat maskesi takmak daha fazla risk almanıza neden oluyor demişler.

    edit2: anlamayanlar için özet geçiyorum. açık alanda maske takmak bulaş riskini arttırıyor. aylarca bilim kurulu üyeleri bunu söylediler ki bilim de bunu destekliyor. örneğin hastalanman için 1000 adet virüse maruz kalman lazım diyelim. normalde biri yüzüne hapşurmadığı sürece açık alanda bu yükte virüs alman mümkün değil. fakat maske ufak ufak bu virüsleri havadan toplayıp direk sana veriyor. yani açık havada maske takıp saat başı maskeni değiştirmiyorsan; bu hastalığa yakalanma ihtimalin maske takmayan birisine göre daha yüksektir.
  • maske alerjisi olan biri olarak desteklediğim kampanya.
    bu zamana kadar alerjiye rağmen kullandım. bir haftadır doktorlarda sürtüyorum. iş artık görme yetimi kaybetme noktasına geldi. cezasını da geçtim koronasını da takmıyorum.
  • bu açılımı destekleyenler, emniyet kemerinin de bir işe yaramadığı fikrini "koruma garantisi yok ki" diye savunurlar. emniyet, önlem gibi sözcüklerin ne anlama geldiğinden bihaber tiplerdir.

    sadece kendilerine zararları olsa içim yanmayacak amk. maddi olarak en ağır şekilde cezalandırılmalarını dilerim.
  • bababa sigara içemiyormuş beyfendiue bahele.bunlar takmasın aq bırakın hasta olup sürünsünler, tek acıdığım bu sorumsuzlarla uğraşmak zorunda kalan doktorlar.
hesabın var mı? giriş yap