• kısacık da olsa gönüllere su serpen trailer' ı ile aklımı başımdan alan oyun. e3' te neden yayınlanmadı diye tesadüftür ki bugün baya bir meraklanmıştım. meğersem yeni oyunumuzun adı mass effect 4 değilmiş. umarım efsane serinin yeni oyunu hakkında yakın zamanda daha detaylı bilgi sahibi oluruz.

    edit: trailer' la birlikte oyunla ilgili yeni bir görsele şuradan ulaşabilirsiniz.
  • trailer'ı ile ucundan acık gösterdikleri oyun.. geçen arkadaş sorduydu "almayacan mı yeni konsol" diye, "anca mass effect çıkarsa" diyordum. ps4 mü olur xbx one mı olur bilemiyorum ama bildiğim tek bir şey varsa o da 2016 yazı gelmez bir türlü.

    şimdi tabi akılda deli sorular var. eski yedeklerimiz işe yarayacak mı ? yoksa yepyeni bir hikaye ile mi geliyor oyun ? şepırd reise ne oldu ? vesaire mesaire bir sürü bişi... bakalım bekleyip göreceğiz.
  • beklentimin çok yüksek olduğu oyun.
  • muhtemelen samanyolu'nun kaderinin ne olduğunu dahi öğrenemeyeceğimiz oyun olacak. en azından ben öyle umuyorum şimdilik...

    (bkz: ayrıca mako da var)
  • mass effect 3' ü yüzde yüz çevirememiş adamların gelip bok attıkları oyun. sonra da niye takdir edilmiyoruz diye ağlıyorlar.
  • bir haber var mı yok mu diye sabahın altı buçuğunda kalkar kalkmaz ilk iş olarak e3 sitesinden ea konferansını açtıran ve trailer'ıyla adamı havalara uçuran oyun.

    http://i.imgur.com/5r5sq2m.gifv

    adının mass effect 4 olmayacağını hepimiz biliyorduk; zira yeni hikaye, karakterler ve büyük ihtimalle mekanlar içerecekti. ancak bioware geçen yaz oyunun adının da mass effect olmayacağını, fakat aynı evrende geçeceğini belirtmişti, yani bir nevi spin off gibi bir şey olacaktı. bu açıdan oyunun tekrar mass effect adıyla gelmesi şaşırtıcı oldu. belki franchise'ı iyi temsil edemeyeceğini düşünmüş olabilirler. ben kendi adıma sevindim, mass effect adını görmek oyuna hemen ısınmamı sağladı.

    içeriğe gelirsek; nisan'da reddit'ten yayılan muhabbetin doğru olduğunu görmüş olduk. adından da anlaşılacağı gibi hikaye andromeda'da, samanyolu'na 2,5 milyon ışık yılı uzaklıkta geçiyor. bu durum otomatik olarak mass effect 3'ten en az 40-50 yıl sonrasında geçtiği fikrini veriyor çünkü samanyolu içerisinde ulaşımı mass relay'lerle sağlıyorduk ve mass effect 2'de amanda kenson'ın belirttiği üzere relay'ler olmadan, galaksinin bir ucundan diğerine gitmek reaper'lar için bile aylar, hatta yıllar alıyordu. samanyolu'nun çapı 100 bin ışık yılı, andromeda'ya uzaklık ise dediğim gibi 2,5 milyon ışık yılı; hesabı yaparsınız artık.

    ancak diğer taraftan, trailer'da görülen teknoloji biraz ilginç. n7 elemanı-muhtemelen bir spectre- gezegen görüntüleri arasında geziniyor ve seçtiği gezegene warp drive benzeri bir yöntemle anında varıyor. tüm gezegenler aynı sistemdeyse ve kendisi de o an bu sistemin içindeyse bu mümkün, ancak tek bir sistemde birden fazla biyolojik açıdan gelişmiş yaşam barındıran gezegen bulunma olasılığı sıfıra yakın. insanda andromeda'ya çok daha uzun zaman önce geldikleri ve bu sistemi kendilerinin kurduğu düşüncesi beliriyor haliyle, bu durumda "far removed by time and space from commander shepard’s heroic acts and the final events of the mass effect trilogy" cümlesi de daha bir anlam kazanmış oluyor. yani andromeda, mass effect 3'ten yüzlerce, hatta binlerce yıl sonrasında da geçiyor olabilir...

    bunlarla birlikte trailer'da yeni kasa* bir mako dışında yine omni tool ve zırhı koruyan kinetik bariyerleri görüyoruz. hangi zamanda geçiyor olursa olsun teknolojide pek bir değişiklik olmamış belli ki; ayrıca n7 teşkilatının varlığı da samanyolu'yla irtibatın kopmadığını gösteriyor. zaten haberleşme kuantum dolanıklığıyla* yapılıyordu; gerçek hayatta henüz bilgi aktarımı yapıp yapamayacağımızı bilmediğimiz bir yöntem olsa da, oyundakiler bu işi halletmişlerdi. kuantum dolanıklığı -teoride-intergalaktik mesafeleri bırak, evrenin bir ucundan diğeri arasında bile hiçbir gecikme olmadan iletişim kurmayı sağlar; bu yüzden yine council'a bağlı işler peşinde koşan bir spectre olacağız muhtemelen. reddit'te yeni koloniler kurulabilecek yerler arayacağımız yazıyordu, %99 doğrudur.

    şimdilik eyyorlamam bu kadar. 2016 noeli'ne kadar zaman nasıl geçecek, orası apayrı bir mesele tabi :(
  • dragon age inquisition rezaletinden sonra pek umutlu değilim bu oyundan. bakalım göreceğiz.
  • şahsım da dahil olmak üzere genelde oyuncuların mass effect sevgisinin en büyük sebebi galaksi haritasının başına geçip istediğin gezegeni seçip orada yeni maceralar keşfetmeye gitmekti. kaptan kirk'lük yapmaktı. oyunun en önemli mekaniği buydu, liara ve garrus falan çorbanın tuzuydu.

    adı az daha mass effect beyond olacakmış da son anda star trek beyond gibi durmasın diye değiştirmişler. ayrıca bir devam bölümü ya da prequel değil, yepisyeni bir evrende geçiyor. bu da hikaye yazımında yapımcılara sınırsız özgürlük sağlıyor. mass effect 3 her anlamıyla bir sonlandırmaydı, tekrar o evrende geçecek bir hikaye neredeyse manasız dururdu. yani liara'yı garrus'u bir daha görmeyecek olmaya hazır olun.

    leviathan eklentisiyle reaper'ları bile aşan bir boyut katmışlardı yapımcılar. koca uzayda reaper'lardan bile daha eski ya da kompleks varlıklar/medeniyetler bekleyebiliriz. hikayeyi samanyolu evreninden çıkarmak çok tuttuğum bir manevra olmuş. reaperlar gene varolabilir, evrenleri birbirine bağlayan mass relayler olabilir tabi, çünkü mass effect serisindeki herşey samanyolu için geçerliydi ve reaper'ların diğer evrenlerle de münesebetleri olup olmadıklarını, samanyolunun dışında tam olarak ne yaptıklarını bilmiyorduk. biz bilemezdik de zaten: andromeda evreninin bizimkiyle olan uzaklığı hakkında bir öngörü sahibi olmak istiyorsanız aha buyrun. uzak yani, baya uzak. mass effect'deki codex bilgilerinden tahmin yürütülürse bir reaper ftl ile 200 küsür yılda andromedaya ulaşabiliyormuş.

    bir de şöyle yaygın bir dedikodu var: baş karakter shepard gibi bir kahraman asker yerine insanlığın geleceği için yeni koloniler ve kaynaklar arayan bir uzay kristof kolomb'u , oyun da mako ile exploration odaklı bir open world olacakmış.
  • beklenildiği üzere n7 gününde bioware tarafından kendisine işaret eden bir video yayınlanmış oyun.
hesabın var mı? giriş yap