• video çekimlerinin içerisine, 3d programları yardımıyla hazırlanmış hareketli/durağan objelerin oturtulması tekniğidir. sinema jargonunda match tracking'le de anılır.

    bunun için öncelikle video üzerinde durağan referans noktaları belirlenir (örneğin masanın köşesi, ampul ışığının çıktığı nokta, yol çizgisinin bir noktası, ağaçtaki bir meyve, apartmanın çatısının ucunun gökyüzüyle birleştiği nokta gibi...). her bir kare için tek tek bu işlem uygulanır. referans noktalarının değişimi bize video çekimindeki ortamın üç boyutlu bir sanal haritasını çıkarır. böylece bu ortamdaki kameranın her bir karedeki pozisyonu ve görüş açısı da belirlenmiş olur. bu bilgiler ışığında artık objelerimizin her bir karedeki 3 boyutlu koordinatı videomuzdaki gerçek dünya ile uyumlu hale gelmiş olur. geriye doğru ışıklandırma ve gölgelendirme işlemleri kalmıştır. afiyet olsun.
  • şu işe yarıyor matchmoving: diyelim ki bir film çektiniz, ya da reklam vs. elinizde bir video var ve içerisine bir nesne/tasarım eklemek istiyorsunuz. ancak, motion graphic/post-production programlarıyla (söz gelimi after effects) bunu yapamazsınız. evet, after effects'te motion tracking var dediğinizi duyar gibiyim. gelgelelim third party plug-in olmadan after effects'in motion tracking'i çok yetkin değil. ayrıca, devasa bir zaman kaybı. bir taraftan expressions'larla (kod bloklarıdır bunlar) boğuşurken, diğer taraftan null object'lerle kavga etmek hiç akıllıca değil. tracker-viz gibi scriptler bir derece yardımcı oluyor ama, yine de tam randıman almak mümkün değil. hele ki sinematik anlamda bir şeyler yapılacaksa, yetkin ve haşmetlû bir programa ihtiyaç var. işte o programın adı boujou. industrial light and magic gibi dev firmalarda da bu program kullanılıyor ve bu iş için bir ekip çalışıyor. yanlış duyulmadı, işi bu adamların.

    elinizdeki videonun içerisindeki belirli bir bölgeyi takip etme yöntemi diyelim buna. hani fringe'ı izlemişsinizdir. aradaki geçişlerde 3 boyutlu yazılar vardır ya, yerleri belirtiyor,, işte o işlem. aslında orada asılı yazı filan yok herkesin bildiği gibi. 3ds max'te tasarlandığı besbelli olan extrude edilmiş yazılar onlar. ancak kamera hareketleri izlendiği için, sanki görüntünün aslında varmış gibi görüyoruz. gelgelelim ışık ve renk kombinasyonunu tutturmak da önemli bir mesele. ki, ışığın da kamera açısına göre kareketli olduğu sahnelerde, bunu da ayarlamak gerekiyor.

    türk dizilerindeki karakteristik beş para etmez (kusura bakmayın) havada asılı duran (ecnebi cg insanları 'karton duruyor' derler buna) efektlerin varlığı işte bu yöntemin kullanılmamasından kaynaklıdır.

    türk dizilerinde bundan bir tane bile görmedim ben. bunun yerine söz gelimi reklamı alınmayan bir firmanın logosu ya da tabelası devasa ve korkunç bir blur efektiyle, çirkin bir şekilde kapatılır. belki diyorum belli olacak şekilde kapatıp bilinçaltı reklamcılık mı yapıyorlar? mümkündür. sonuçta 'merak etmek zevktir' demiş büyükler. tabela ya da logo hafif biçimde kapatılırsa hem rtük'ten sıyrılılmış olunacak, hem de bireyin bir şeyi (sanal biçimde) kazanması sağlanacak. nedir o kazanç? aslında gizlendiği varsayılmış olan bir şeyin keşfi. 'haha taç perde ordaki gördüm olm' hesabı yani. bu da reklamcıları şeytan yapmaya yeter mi? yeter.

    boujou bu iş için en ideal program bence. alternatifleri de var ama, özellikle after effects ve nuke ile olan leziz uyumu, boujou'yu eşsiz kılıyor. son tahlilde autodesk maya + adobe after effects + boujou ile bu işi çok yüksek kalitedeki sinema standartlarında yapabilirsiniz, velev ki elinizdeki makinalar endüstri standartlarında ise.

    ünlü fransız filozof henri bergson şöyle der:

    'image sequence render ne büyük güzellik.'
  • sanırım lig tv maçlarındaki sanal reklamlarda hollywood filmlerindekinden daha çok kullanılan teknoloji. şu videoda mantığı anlaşılabiliyor: http://www.youtube.com/watch?v=a_dlzi0zpsw
  • post-prodüksiyon da olmazsa olmaz uygulama. konuyu ilk başta anlaması zor oluyor. sonra yaptıkça çözüyorsun.
hesabın var mı? giriş yap