• youtube'da sayısız satranç analizi videosu olan ve sürekli yeni videolar üreten iyi insan. muhteşem aksanı yüzünden, her "now poğoz the video" deyişinde ağzının ortasına kürekle vurma isteği uyanabilir. bir de goya el atsa dayımız çok güzel iyi olacak aslında.

    youtube kanalı da burada.
  • mato jelic'in tarzı, pek detaya girmeden incelenen oyunlardır. ha ortalama üzeri bir oyuncuysanız zaten "yahu böyle olsaydı ne olurdu" şeklinde düşündüğünüz kısımlarda araya giriyor gerektiğinde. öte yandan detaylı ve doyurucu analizlerle, samimi incelemelerin yapıldığı bir diğer hesap olan kingscrusher hesabı da pek iyidir youtube'da. ilgilnenler oraya da mutlaka bakmalılar.
    ha bir de "killer move" repliği, video başındaki coğrafi bilgileri ve killer move'u bulmanızı isterken yaptığı kötü şakalarla da tanınır mato jelic beyefendi.
  • kendisinin karatede siyah kuşağa sahip olduğu, bir kaza geçirdiği ve dövüş sporlarını bıraktığı, avustralyada bir satranç okuluna sahip olduğu ile ilgili şahsen inandığım ama doğrulayıcı bir bilgi de bulmadığım, ahbabım olsa her gün en az bir analizi kanlı canlı dinlemek isteyeceğim satranç oyuncusu/analizcisi/youtuber.

    satranç oyunculuğuma da gerçekten etkisi olmuş, halen olmakta olan analizleri vardır. en kötü esprisi bile güldürür, aksanından kaynaklı herhalde. espriden çok ana uygun isimlendirmeleri ve alakasız yorumları da eğlencelidir. oyunun sonunda vezir olacak bir piyonun daha ilk hareketinde "a dangerous pon. future queen" gibi yorumlar normalde komik gelmeyebilir mesela, ama bu amcanın aksanıyla eğlenceli oluyor dinlemesi.

    kendi oyunculuğuna ve analizlerine baktığımdaysa grand masterlar arasından mihail tal'i favori bellediğini düşünüyorum.
  • videoları "(bkz: hi this is mato)" repliği ile başlayan youtubee blogger'ı. kendine has aksanı, sevecen esprileri, oyunu anlatırken yansıttığı heyecan ve satrancı bir coğrafya öğretme metodu olarak kullanması(!) gibi yönleriyle sevecen bir adamdır. karateye başlayıp siyah kuşak almadan önce sıkı bir satranç oyuncusuyken şehre gelen (bkz: boris spassky) ile bir maç yapıp oyun berabere bitince zirvede bırakmış. satrancı sevdirir, bağımlılık yapar.
  • youtube'da satranç analizleri yapan, videolarının başında kısa bir ülkeler ve başkentleri dersi veren, sanırım mihail tal hastası, hoş aksanlı bir kardeşimiz.

    özellikle videoların kritik anlarında durdurtup, "bakalım hamleyi bulabilecek misiniz?" diyerek izleyicileri düşünmeye zorlamasını çok başarılı buluyorum.

    videoları genellikle "... and white (1 saniye duraklar), resiiiiigned." şeklinde bir hayretlere düşme cümlesi ve beraberinde gelen son durum analizi ile biter. taş fedası gördüğünde çok hoşuna gider. taş üstünlüğü yerine taktiksel avantajı değerli gördüğünü düşünüyorum.
  • "what would you play now?" ve "please pause the video and find the killer move" sözleriyle kalbimizi çalan satranç oyuncusu. eğer kendinizi satrançta geliştirmek istiyorsanız kanalına bakmanız gereken adam.
  • youtube'de eski satranç oyunlarını analiz eden sempatik bir abimizdir kendisi. vakt-i zamanında boris spassky ile berabere kalmışlığı vardır. işte o oyun.
  • şöhret kazanmış satranç oyunlarını youtube'daki kanalında çok tatlı bir şekilde hikayeleştiren, oyuna yer yer ufak dozlarda drama katan (örneğin bir yerde kale ile bir piyonu yemek mümkünken o hamleyi yapmayıp da rakibini mat etmeyi düşünen capablanca için "he is not after poor soldiers, he is pursuing the black monarch" der), karizmatik bir ses tonu ve karakteristik bir aksanı olan güzel insan.

    son derece de mütevazi bir espri anlayışı vardır kendisinin. satranç açılışlarını anlattığı bir videosunda şöyle der;

    - bu açılışın adı williams açılışı'dır çünkü bulan adamın adı williams'tı. sürpriz ha? hahahahahaha

    böyle de absürd bir mizah adamıdır işte.
  • bikac gün önce youtube'da, henüz kastedilen mac oynanmamasina ragmen: "mato carlsen vs karyakin bilmemkacinci oyununun incelemesini ne zaman yapacaksin?? merakla bekliyoruz!!" yorumuna verdigi cevap: "mac analizini genelde mac oynandiktan sonra yapiyorum." :)

    (bkz: just kidding)
    (bkz: if you wish you can pause the video)
hesabın var mı? giriş yap