• ikinci dünya savaşı döneminde fransa savaşı'ndaki başarısız komutanlığıyla tarih geçmiş kişidir. dönemin başbakanı paul reynaud tarafından görevden alınmış, yerine maxime weygand getirilmiştir.

    dengesiz genc adam'ın uktesiydi, doldu.
  • ikinci dünya savaşı'nda fransa ordusunun lideri. majino hattı'na ordusunu sokup blitzkrieg karşısında mahvolmuştur. savaş sonunda ise ardenler üzerinden gelen saldırıyı över: "çok mükemmel bir manevraydı. önceden bu şekilde icra edilebileceği öngörülmüş müydü? sanmıyorum. napolyon jena manevrasını, moltke 1870'de sedan'ı ne ölçüde tahmin ettiyse, bu da öyle bir tahmindi. koşullar çok iyi bir biçimde değerlendirilmişti. birliklerin çok iyi manevra kabiliyetine sahip olmalarının yanı sıra bu taktiği çok iyi bilen bir komutanla bu işin çok başarılı olarak icra edilebileceğini göstermişlerdir. belki ilk kez bir muharebede bu kadar küçük çapta bir birlikle bu kadar kısa zamanda bir kati zafer elde ediliyordu. "

    görsel
  • ikinci dünya savaşı'na kadar büyük başarılar kazanmıştır. yetenekli bir subay olmasının yanında zekası ve kültürüyle tanınıyordu. henri bergson ile yazışmışlığı vardır. bazı tarihçiler, ikinci dünya savaşı'ndaki başarısızlığını, bir doğu seferinde yakalandığı frenginin yıllar geçtikçe beynine nüfuz etmesine bağlar.
  • ikinci dunya savasinin bu kadar buyuyup uzun yillar surmesinin belki de en basat musebbibidir.

    bircok wehrmacht generaline gore, almanlar polonya’yi isgal etmekle mesgulken gamelin -meshur korkakligiyla- fransiz ordusunu defansif konumlarda beklemeye zorlamasa, nazi almanyasi cok zor durumda kalabilir, hatta tamamen dagilabilirdi bile.

    oysa sadece orduyu savunma pozisyonlarinda hapsetmekle kalmadi, ingilizlerin “bombalayalim su almanlari da gorsunler dunya kac bucakmis” teklifini “onlay da bizi bombalay ama” diye reddedip ucaklarla almanya uzerine propaganda mektuplari atmayi tercih etti.

    (bkz: aykut kocaman)
  • birçok açıdan ikinci dünya savaşının en beceriksiz ve bundan dolayı ülkesine, dünyaya en çok zarar veren generalidir. hitler denen figür gamelin ve ingiliz lider chambarlein'in ortak evladıdır desek yalan olmaz. kendisinin onlarca hatası vardır ancak belki de en büyüğü devasa sayıda tank arka kapılarından dolanıp savunma hattını aşarken keşif pilotlarının sözlerini dinlemeyerek savaşı bir anda kazanabilecekken en az 6 koca yıl dünyayı kana bulatmasıdır.

    ancak olayları iki savaş doktrininin çatışması olarak da yorumlamak mümkündür. gamelin, hantal ve korumacı cephe savaşlarının eğittiği bir birinci dünya savaşı kahramanı iken manstein, yenilikçi modern bir ikinci dünya savaşı komutanıdır.ve hitler'in onlarca hatalı kararının aksine belkide az sayıdaki doğru kararından biri bu adamı dinlemektir.
hesabın var mı? giriş yap