• 15 nisan 1880 ile 12 ekim 1943 arasinda yasamis psikolog. soyadi vorthaymır diye okunur. gestalt psikolojisi'nin uc kurucusundan birisi.

    diger ikisi icin

    (bkz: wolfgang köhler)
    (bkz: kurt koffka)

    ayrica

    (bkz: gestalt psikolojisi)
    (bkz: gestalt)
  • gestalt üçlüsündendir. çalışmasının ismi üretici (yaratıcı) düşünme.

    problem çözmede iki yol olduğundan bahseder: a ve b tipi çözümler.

    a tipi problem çözme: savunduğu ekole, gestalt'a dayanır. orijinal ve içgörüseldir. problemin doğasını anlamak gerekir. çözümü birey bulur, geneller başka durumlara ve uzun süre de hatırlar.

    b tipi problem çözme: ezbere dönüktür. öğrenme kolay unutulur. çünkü olay, olgu ve kurallar birey tarafından kavranılmamıştır.
  • gestalt psikolojisi, gestaltizm ya da konfigürasyonizm bilişsel süreçler içerisinde özellikle algı ve algısal örgütlenme konularında yoğunlaşmış psikoloji teorisinin kurucu üyelerinden biri.

    kendisi zamanında wundt'çu ekol benimsenmekteydi. ve wundt görüşünü benimsemeyen max yaptığı bir dizi deney sonucunda phi fenomenini (phi phenomenon) ortaya atıyor. dönemin kabul gören psikoloji ekolü phi fenomenini açıklayamadığında wertheimer bunu nasıl başarmıştı? max bunu zahiri hareket açıklanmaya ihtiyaç duymaz, algılandığı gibi vardır ve daha basit şeylere indirgenemez diyerek açıklıyor.

    wundt'a göre uyancının içgözlemi iki ardışık çizgiden başka bir şey üretmez,
    birisinin bu iki pozu nasıl dikkatlice incelemeye çalıştığı önemli değildir ve devinimdeki tek bir çizgi deneyimi sürüp gider. analize yönelik başka bir girişim başansızlıktır. bütün (hareket) gerçekte kendisini oluşturan parçalannın (iki sabit çizgi) toplamından daha farklıdır.

    uzun bir süre egemen olan geleneksel çağnşımcı yapısal psikolojiye
    karşı çıkılmıştı ve bu itiraza tatmin edici bir cevap vermek mümkün değildi. bundan sonra geştaltçıların devri başlıyordu.
hesabın var mı? giriş yap