• abd ile alakasi minimal duzeyde olan, rte'nin yok ve ihl meseleleriyle ortami germesi, kibris'in elde patlamasi ve di$ acigin gene rekor boyutta acik vermesi (acik acik veriyor?) nedeniyle olu$mu$ kucuk boyutlu sikinti donemi. [abd'nin faiz etkisi gorulseydi, greenspan konu$tugu dakikada faizler artardi. netekim ne amerikan faizleri henuz artmi$tir, ne de buna bagli turk rahatsizligi]
  • en büyük krizler, kriz beklentisinden ya da varolan krizin derinleşerek artacağından duyulan endişeden doğar, bu bağlamda:

    (bkz: great depression)
    (bkz: cob web)
  • asıl nedeninin abd ile alakası minimal düzeyde olmayan/olamayan hatta abd'nin abd merkez bankası nin faiz artırımı ile tüm dünya ekonomilerini etkilemesiyle beraber ham petrol fiyatlarının aşırı yükselmesinınin büyük payda etkildeği bir durumdur. borsanın bu kadar inmesi ise gene bu etkenlere bağlı olarak gözlemlenmektedir zira avrupa piyasalarında bile düşüşler yaşanmıştır. yapılan yüzde beş zam amerikanın petrol stoklarındaki azalma ve ortadogunun durumuyla beraber ham petrol fiyatlarının aşırı yükselmesine karşı yapılmıştır diye tahmin ediyorum ki şu ortamda petrole bir zam yapılması artan ham petrol fiyatlarıyla beraber beklenmekteydi. kurdaki artış için şu anda turzimcileri ve ihracatçıları sevindirse de ileride ithalatın da aynı şekilde yükseleceği de gözlemlenebilir. netekim son verilerden dış ticaret açığının yılın ilke çeyreğinde %80 arttığını görüyoruz. öte yandan her kur sıçramasının kriz göstergesi görmek de yanlıştır lakin şu anki dünyadaki karışık ekonomik ortamla beraber hükümetin son günlerde yaşanan olaylardan ötürü sorgulanmaya başlaması bir krizin kapısını aralayabilir gibi görünüyor.

    bilindiği gibi ekonomide her olay için ani tepkiler verilmeyebilinir kısa ya da uzun vadede herşey değişebilir. şu anki hükümetin bir koalisyon olmayıp bilakis tek başına istediği gibi hareket etmesiyle şimdiye kadar istikrar yakalandıysa da oluşan cari açığın boyutuyla beraber şu anki dünyadaki ekonomik ortam ile daha ne kadar dayanacağını hep beraber göreceğiz. umalım ki, hükümet uygulayacağı politikaları iyi belirlesin ve de 2001 şubattan sonra bir daha bunalım ve de kriz görmeyelim.
  • ekşi sözlük e entry olarak yansımış olan bunalım, istatistiklerde en çok entry girilmiş günler içinde 10 günün 9 u 2004 mayıs ayına ait.
  • 2019'a alalım sizi bir karşılaştırma yapın
hesabın var mı? giriş yap