• devir iii.murat devri, osmanlı’nın en şaşaalı yılları.yavuz zamanında başlayan kuzey afrika’daki fetihlerle beraber daha önce istanbul’da pek rastlanmayan maymunların sayısı hızla artıyor.maymunlar gemilerde gözcülük yapıyor,direklere kolayca tırmanıyor,keskin gözleriyle kara ya da başka bir gemi gördüklerinde aşağıya haber veriyor. şehirde çok sayıda maymun dükkanı da var,çoğu azapkapı ve galata’da. o dönem istanbulluların maymun sevgisi gemicilerle sınırlı kalmıyor,zenginler,sıradan insanlar da maymun beslemeye başlıyor. iii.murat’ın favori din adamı molla abdülkerim efendi adında bir zat.son derece tutucu bir müslüman,gayrimüslimlerden hiç hazzetmiyor.daha sonra sultan onu rumeli kazaskeri yapacak.molla,gayrimüslimlere o dönem aşağılayıcı sayılan kırmızı ve siyah giyinme zorunluluğu getirecek,bir gecede yahudi mezarlığına korsan cami dikecek. tüm hikaye bu dini bütün mollanın fatih camii’nde verdiği bir cuma vaazıyla başlıyor,molla,ateşli bir konuşmayla ‘’kadınların bu maymunları fena işlerde kullandığını’’ anlatıyor.cuma çıkışı kızgın kalabalık önde bizim molla,azapkapı ve galata’daki maymun satıcılarını basıyor.tarihçiler o günü ‘’istanbul’da dalında maymun sallanmayan tek bir ağaç kalmadı’’ diye anlatır. molla,yakalanan maymunları kendi elleriyle asıyor,iri maymunlar için ayrı idam sehpası hazırlıyor. istanbul’un maymunlarının hikayesi maalesef bu şekilde sona eriyor,yapılan katliama tanık olan halk o günden sonra mollaya ‘’maymunkeş’’ lakabını takıyor. tarihçiler,maymunkeş abdülkerim efendi’nin vefatında birçok hayvan sever istanbullu’nun kutlamalar yaptığından bahseder. maymunlar bitiyor ama bu mollalar bir türlü bitmiyor,400 sene sonra bile aynı şehirde maymunların olmasa bile insanların uçkuruyla uğraşan,’’kızlı erkekli’’ her şeye düşman mollalar hüküm sürüyor,daha da kötüsü ülke yönetiyor. ileri okuma için reşad ekrem koçu’nun ‘’tarihimizden garip vakalar’’ adlı kitabına göz atabilirsiniz.
  • maymun katili adam. ne geri kafalılık be arkadaş.
  • (bkz: vegan)
  • halk arasında yaygınlaşan maymun sevgisine düşman olan, 3. murat'ın imamı ve sonradan rumeli kazaskeri görevine atanan molla abdülkerim efendi, nefretinden dolayı "maymunkeş imam"olarak da anılmaktadır. abdülkerim efendi zamanında, istanbul'da neredeyse dallarına maymun asılmayan ağaç kalmamıştır.
  • osmanlı imparatorluğunda sultan 3. murad devrinde halk arasında özellikle varlıklı kesimde maymun besleme modası yaygınlaşmıştı. mağribin (kuzey afrika toprakları) osmanlı hakimiyetine girmesi ile birlikte bu yörelerden istanbula süs hayvanı olarak kullanılmak üzere büyük miktarlarda maymun ve papağan getirilir olmuştu.
    eskiden açık denizde gemi direkleri üzerinde korsan gözetleme işini eğitimli maymunlar yapardı. maymunlar ufukta bir gemi gördüklerinde çığlıklar atar gemicilere haber verirdi. gemiciler de muhtemel korsan saldırısına karşı önceden hazırlıklı olurdu.
    padişah 3. murat’ın hocası abdülkerim efendi oldukça dindar, asabi, her aklına geleni yapan ve padişah üzerinde etkili olan biriydi. abdülkerim efendi bir gün okuduğu kitapta “maymun fuhşa alet olur” satırlarına rastlar. bir hışımla etrafına halkı toplayıp soluğu azapkapı’daki maymuncu dükkanlarında alır. dükkanlarda bulunan ne kadar maymun varsa hepsini yakalatıp ağaçlara astırır… tarihçiler hicri 999 yılında istanbul meydanlarındaki büyük ağaçları, dallarında salkım saçak asılı maymunlara bakarak meyvesini maymun olarak vermiş ağaçlara benzetmişler. iri maymunlar için özel idam sehpaları kurularak cesetleri halka teşhir ediliyormuş. abdülkerim efendi, semt semt dolaşarak, idam edilecek maymunların iplerini kendi eliyle çeker ve bundan zevk alırmış. halk o günden sonra abdülkerim efendi’ye “maymunkeş” lakabı takar…
    abdülkerim efendi öldüğü zaman cenazesine istanbul`un bütün maymun tacirleri ve maymun terbiyecileri katılmış, galata meyhanelerinde sarhoş olup bir hafta süren şenlikler yapmışlar.

    kaynak: reşat ekrem koçu “tarihimizde garip vakalar”
  • tam bir orospu çocuğuymuş.

    şimdi azıcık güç versen, bu yavşak evladının yaptığının daha fazlasını yapacak binlerce yobazik var.
  • osmanlıyı batıran , avrupanin gerisinde birakip bilimi istemeyen adamlar bunlar işte. ama gelgelelim 2000 ler de aynı, bu gibi adamlar hala prim yapıyor.
  • yanına binlerce insanı alıp binlerce maymunu asarak öldürtmüş olan tuhaf adam.
    ilginç olan bunu yaparken de "sen ne yapıyorsun" diyen çıkmaması.
    cehalet kötü bir şey...
  • allahım aklıma mukayyet ol...
hesabın var mı? giriş yap