• john coltrane'in ikinci beşlisinin mimari dehası tyner'ın açılışlardaki ya da headi tekrarlarken ördüğü xmin/xminmaj7/xmin7/xmin6 dizesine ayrıca hastayım, çok hastayım, aşırı hastayım; bayılıyorum efendim.
    [edit: eb'ten body and soul'daki ebmadd9/ab - ebm9maj7/ab - gbm7/ab - ab13 sırası gibi.]

    örneğin coltrane's sound'un açılış eseri body and soul'a bakınız, açılıştaki ruhanîyat olduğu gibi akmış tyner'ın ellerinden. trane head'e girmeden bile ustaca hazırlanmış prelüd tüyleri diken diken ediyor.

    benzer bir örneği yine aynı albümden equinox'ta da duyabiliriz. f#min / f#minmaj7 / f#min7 / f#min6 dizisi öyle güzel ilerliyor ki; tyner'ın önünde minor blueslar ayağa kalkmış ceketlerini ilikliyorlar sanki.

    [unutmadan 1: tyner; duke ellington'dan çok şey öğrendiğini sıklıkla belirtiyor, halen belirtiyor. duke başkan in a sentimental mood'un ilk yorumlarında yine bu diziyi sunmuştu bizlere.]
    [unutmadan 2: yetmiş altı yaşında ama halen şahaneler şahanesi çalıyor. var olsun tyner!]
  • bugün vikipedia’nın recent deaths bölümünde onun ismini görünce bir garip oldum ve bir cazsever olarak, yıllarca bu müziğe emek vermiş olan mccoy tyner’ın ölümüne çok üzüldüm.

    1938 yılında doğan tyner, 1960’lardan beri caz müziğin daima kalbinde yer almıştır. john coltrane ile beraber yaptıkları çalışmalar caz müzik için adeta mihenk taşı niteliğindedir. solo kariyeri de oldukça başarılı olan sanatçı 5 defa da grammy ödülüne layık görülmüştür.

    piyano gibi, daha çok klasik müzikte kullanılan bir enstrümanın caz yolculuğuna olan katkısı denilince kendisi daima hatırlanacaktır. bir insan tarihe bıraktığı izlerle daima yaşar, mccoy tyner da yaptığı güzellikler ile daima kalbimizde yer alacaktır.

    tanım: büyük piyano ve caz sanatçısı.
  • stanley clarke ve al foster * ile olan albumunun en az bir kez dinlenmesi sarttir.
  • akbank caz festivali'nde crr'de akıllardan çıkmayacak, kulaklardan silinmeyecek bir konser vermiştir.
  • konserinde çalarken bir yandanda notaları mırıldanması ayrı bi hava katar, ağızlar açık izlettirir. çalarken yaptığı işten ne kadar zevk aldığını görmek mümkündür.
  • acayip bişi. sanki inka müziklerinden filan giriyor da bilmem aklınızın neresinden çıkıp gidiyor.
  • bu büyük cazcı eşsiz yorumlarını kattığı yeni albümlerini üretmeye devam ederken, eski albümleri de coverlenip yeniden piyasaya çıkarılıyor. bunlardan en sonuncusu 1972 yılı yapımı “sahara” albümü sonny fortune tarafından üç yıl önce piyasaya çıkarılmıştı; iyi de ediyorlar doğrusu, ellerine sağlık.

    triosu (michael brecker, avery sharpe ve aaron scott) ile birlikte kayda aldığı bir başka başyapıtı “infinity” (1995) albümüdür; ne yazık ki üç yıl önce (13.01.2007) ölen ustanın kankası ve triosunun büyük caz saksofonisti michael brecker’in bu albümün ilk parçası ‘flying high’deki caz yapması (solo) unutulmazdır.
  • on numara piyanisttir. trompet gibi piyano çalar. söylendiği gibi coltrane'in has adamıdır.
  • john coltrane in 60'lı yılların ilk yarısında yaptığı kayıtların hemen hepsinde yer almış usta piyanist.stili ile coltrane'in armonik anlayışına en fazla katkı sağlayan kişilerden biri olmuştur. ilerleyen yıllarda mccoy tyner latin big band ile fırtınalar kopartmıştır.
    (bkz: jazz piyanistleri)
hesabın var mı? giriş yap