• (bkz: mclaren)
  • mclaren'in 93'ten beri ürettiği, 6.1 litre v12 627 hp'lik muazzam yol arabası. 2 yolcunun sağ ve solda, şoförün (dolayısıyla direksiyonun) ortada olması da ayrı bi ilginçlik.
    nfs'e daha iyisi gelmedi.
  • fiyatının 700-800 bin dolar oldugu soylenen cihaz
  • mr bean'i oynayan dallamanin koleksiyonunda bir tane olan yer ucagi.
  • mclaren f1 mclaren firmasinin formula 1 tecrubesini caddelere tasiyacak bir araba yapmak istemesiyle dogmustur. gordon murray isimli mclaren bas muhendisi abi bu projenin basina getirilmistir (hatta zaten bu proje de kendi fikridir). gordon ilk is olarak boyle bir arac icin en iyi motoru uretebilecek firma olarak dusundugu bmw'ye gider ve m gmbh daki eski arkadaslariyla bulusup onlara derdini anlatir. bunun uzerine m gmbh motor gelistirme sorumlusu paul rosche (sanirim adi buydu bi ara bakicam) tam yerine geldin be kocum diyerek ise koyulur. bu isler iki sene kadar iki cephede de surer. sonunda uretilmis en iyi otomobil otaya cikar. araba super hafif (alet cantasindaki aletler bile titanyumdur), super aerodinamik (formula 1 de yasak olan ground effect kullanilmaktadir) ve super guclu (6 litre atmosferik motordan 627 hp) bir arac ortaya cikar. hatta araba daha test asamasindayken gordon rosche'a attigi bir mektupta soyle der: dostum bugun surat testlerini yapiyorduk ve arac 327 km hiza ulasti (bu o zamanlar icin -belki de hala- dunya seri uretim arabalar hiz rekoruydu), hepimize kutlu olsun.
    o gun bugundur mclaren f1 dunyanin en iyi en hizli super spor otomobilidir. fiyati ise ilk ciktigi sene 1,5 milyon sterlin idi sonradan haliyle ucuzladi. bir ufak bilgi daha rowan atkinson* koleksiyonunda ki arabasini gecen sene bir kazada parcaladi.
  • 1993 de üretilmiş olmasına rağmen süper spor otomobil sınıfında hala rakipsiz olan araba.
  • 6064 cc hacimli, 12 silindirli, 48 valfli, 627.1 bg güç, 649.4 nm tork üreten atmosferik motoruyla, 1132 kg'lık gövdesini 237 mph'lik (ki bu 385 km/h civarı bir sürat demektir) maksimum sürate ulaştıran, 3.2 sn'lik 0-60 mph ve 6.3 sn'lik 0-100 mph hızlanmalarıyla, lamborghini murcielagonun 3.8 sn'lik 0-60 mph hızlanması ve 205 mph'lik maksimum süratini kaale bile almayacak olan, seri üretim en hızlı otomobil; yolun sonu... (fiyatının ise 1 milyon $ dolaylarında olduğu rivayet edilmektedir. zaten bir lamborghini diablo vt roadster'in bile 400-450 bin $ (en kurusu 405 bin $) olduğunu göz önüne alacak olursak, neden olmasındır ki?)
  • (bkz: enzo)
  • internetten cekilmi$ bir videoda saatte 384 kilometre hız yaptıgı gozlemlenmi$ otomobil.
  • kapıları açıkken metalik bir martıya benzeyen, süper araba. bu arabayı satın alan kişilere 1 aylık özel eğitim veriyorlardı.*****
hesabın var mı? giriş yap