• çeşitli il ve ilçelerde milli eğitim müdürlükleri okullara gönderdikleri resmi yazılarla öğretmenlerin tüm yıl boyunca veli ziyareti yapmalarını zorunlu tutuyor. sınıf öğretmeninin, o sınıfın dersine giren bir öğretmenle birlikte öğrencinin evine süresi bir saatten az olmamak koşuluyla ziyaret gerçekleştirmesi ve yapılan ziyarette velilere anketler uygulaması, “ev ziyaret formu” doldurması, ziyareti belgelemek amacıyla da en az iki kare fotoğraf çekmesi isteniyor.

    öğretmenin gönüllü olup olmadığına bakılmaksızın tüm öğretmenleri kapsayan bu uygulama kanun ve yönetmeliklere aykırı olarak dayatılmaktadır. meb'in hiçbir kanun ve yönetmeliğinde öğretmenin görevleri arasında veli ziyareti yapması bulunmadığı gibi veli ziyaretinin zorunlu tutulamayacağına dair bakanlığa ait birçok resmi yazı ve danıştay kararı bulunmakta.

    şu ara veli ziyareti yapılmasına dair resmi yazıyı alan tüm okul müdürleri büyük bir aşk ve şevkle öğretmenleri mesai saatleri dışında velilerin evine gönderiyor.
    veli öğretmen işbirliği ve kaynaşması gereklidir ve faydalı olur ama öğretmen ile velinin kaynaşma ve işbirliği ortamı okuldur. yıl içerisinde gerek veli toplantılarıyla gerekse de ihtiyaç olan sair zamanlarda okulda bu görüşmeler gerçekleşmektedir.
    ayrıca ev ortamının özel bir alan olması nedeniyle risk barındıran bir ortam olduğu unutulmamalıdır. öğretmenlerin kötü muameleye veya iftiraya maruz kalmaları durumunda sorumluluğu hiçbir yetkili üstlenmeyecek, öğretmen kaderiyle baş başa bırakılacaktır. o halde öğretmen neden yasal mevzuatın dışında olan böyle bir yükün altına girmek zorunda olsun.

    edit: kanun ve yönetmeliklere aykırı olan bu dayatma keyfi uygulamalara yer bırakmayacak şekilde ele alınmalıdır. öğretmene mesai saatleri dışında angarya yükleyen uygulama gönüllülük esaslı olması durumunda faydalı olabilir. dayatma ile yapıldığı takdirde sadra şifa olmayacaktır. aksi takdirde yine bir şey yapılıyor havası verilecek, büyük ihtimalle de yine görüşmeler kâğıt üzerinden halledilecek yani “mış gibi” yapmaktan öteye gidilemeyecektir.
  • doğru değildir. gereksiz laubaliliğe yol açar.
  • mühendis öğretmene öğretmenlik öğretiyor, ne güzel memleket. hem de mesleği bırak diyor. her bir sıki biliyorsun diye bir sahne vardı sahneler adlı komedi dizisinde. bizim mühendis de bu tayfadan.
  • acı ama gerçek mühendis mantığını anlamış, öğretmen anlamamış angarya diyor. sınıfta çocuk neden böyle göreceğimiz yer evdir. normalde yapılması gereken bir uygulama olmasına rağmen zorunlu olmayınca öğretmenler salladığı için zorunlu tutulmuş. mesai harcanmasına rağmen ek ders verilmemesi dışında doğru ve gerekli bir uygulama. veli-öğretmen-çocuk ilişkisi sadece okuldan ibaret olamaz. ev ziyaretleri ile öğretmen çocuğu ve aileyi daha iyi tanıma fırsatı bulabilir ve ailenin güvenini kazanabilir. ev ziyaretinde ilişkilerin dinamiği değişir; evde öğretmen bir “güç” figürü olarak değil de bir misafir olarak algılanır. bu koşullar altında ebeveyn, kendisini daha rahat hisseder, öğretmen ile daha fazla iletişim kurar. angarya dediğiniz şey işinizin bir parçası kısaca.
    edit: velinin kapıdan kovduğu öğretmenler varmış. yahu siz nasıl öğretmensinizde kalabalık dediğiniz sınıflardaki onca çocuğun ailesinden biri bile sizi evinde görmek istemiyor. hepsine git diyen, vakit almıyor, kolay diyen yok. öğretmenlik zor bir meslek evet ücret az evet öğretmenin de hayatı var iş okulda bitmiyor maalesef ama konu bu değil. konu ev ziyareti gerekli mi faydalı mı? nasıl bir eğitim aldınızda bu uygulamayı gereksiz buluyorsunuz bilmem ki.
    o kadar gereksiz görüp yapmamışsınız ki uygulamada olmayan bahaneler öne sürmüşsünüz.
    1) ev ziyaretine tek gidilmez ne iftirası neyin iftirası
    2) ikram kabul edilmez. yapan olur yemezsiniz veliler sizi tanır bir daha yapmaz.
    3) devlet çözsünmüş öğretmeni ilgilendirmezmiş. devlet gidin bakın diye sizi görevlendirmiş işte. bu görev ilk önce devlet memuru olarak senin. senin görevin ders anlatmakla bitmiyor. sen toplumu inşa etmekle görevlisin anlayın şunu!
  • olmayan angaryadır.

    hali hazırda ayın 15'inden çok çocuklarını önemseyen eğitim neferleri bunu senelerdir yapmaktadırlar.

    bu iş yük olarak geliyorsa birilerine derhal kadro değiştirmeli, öğretmenlik mesleğine atama bekleyen heyecanlı ve idealist kişilere yer vermelidir.

    not: eski öğretmen.
  • sağol yahu, işimizi bize öğrettin. ücretsiz zoraki işler her türlü angaryadır. velinin evine gitmek de böyle bir şey. ayrıca sen sanıyor musun ki veli öğretmeni evde istiyor? niye geliyor bu şimdi, ne gerek var diyen çoğunlukta. pratikte hiçbir işe yaramayan uygulamadır. iş tanımına uymayan bir angaryadır.
  • ayın on beşinde atm’ye uğramak ve o ayki ücretini almak için yapılmış bir iş olarak gören öğretmene ev ziyaretinin önemini asla anlatamazsınız.
    bir öğrencim vardı inanılmaz öz güvenli enerjisi tavan. ve veli ziyaretine başladığım bir dönemde ilk onun evine giderek şoku yaşamıştım. tek göz bir oda, 4 çocuk ve baba hapishanede. dışardan baktığınızda ve sadece sınıfa girip çıkan bir öğretmen bu olayları asla öğrenemez.
  • bir sikten anlamayıp içinde bulunmadığınız durumu sanki biliyormuş gibi buraya yazıyorsunuz. amacınız da faydalı bir şey yazayım da insanlar faydalansın değil. tek amacınız popülist bir şeyler karalayıp, favori ve beğeni kasmak. herkesin duymak istediğini karalayım da kendimi tatmin edeyim diyen iki yuzlulersiniz. angaryanın sözlük manasını açın, okuyun. heralde sözlüğü yazan da para cukkalamaya çalışan, işini bilmeyen biri olsa gerek... mesai saati dışı ya da dinlenme vakitlerinde kesik parmağa işemeyecekler gelmiş angarya değil bu diyor. angarya diyene de işini para için yapıyor diyor. beyinsiz misiniz acaba? sen bedavaya mı çalışıyorsun? öğretmen olarak sen benim uğraşımı emeğimi bilemezsin, siktirip gider kendi performansını değerlendirirsin. aldığım maaş verdiğim emek ve yıpranmayı karşılamıyor. ona ekstra bir angarya da istemiyorum. durum bu kadar basit. bekçiden az maaşı olan öğretmenlik istemiyorum. altı senelik öğretmenim maaşım yeni bekçiden az. biraz saygı statü sahibi oluyorum (bazen oluyorum) işimi iyi yaptığım için, ancak manevi tatmin yeterli değil hayat için. öğretmenlik bedava yapılması gereken kutsal bir meslek değildir buradaki aklı evvellerin dediğinin aksine. eğitim verdiğim okul ilkokul değil her öğrencinin birçok öğretmeni var. davranış bozukluğu olan öğrenci evine gitsem belki sadece ben bir iletişime gireceğim veliyle. hem çocuktaki davranış bozukluğuna neden olan şeyleri duzeltemeyecegim, hem de aile öğretmen ilişkisini kuvvetlendirerek belki sadece kendi dersimde çocukta pozitif davranış sağlayacağım. çocuğun bu halde olmasına neden olan negatif aile etkenleri ortadan kalkmayacak. öğrencinin prens ve prenses olduğunu sanan, her şey için öğretmen ve sistemi çocuğun önünde eleştiren, çocuğum hep haklıdır diyen veli ortadan kalkmayacak. ayrıca eve giden öğretmen işini iyi yapan ve "para cukkalamak" istemeyen öğretmen öyle mi? beğeni kasan boş girdilerinize devam edin arkadaşlar. bu toplumun yozluğunu öğretmenlere yıkmaya devam edin. herkes doğru biz yanlışsız sadece. kaç çocuğa farklı bir bakış açısı kazandırdım, kaç tanesine kimsenin vermeyeceği şeyleri vermeye çalıştım bunların hiçbir önemi yok. çünkü ben bedava çalışmak istemeyen işini bilmeyen bir öğretmenim.

    *imla
  • keşke ortak bir buluşma noktası düzenlense. milled bahçeleri mesela. hem veli hem öğretmen ücretsiz kek yeyip çay içseler. ben öğretmen olsam tanımadığım insanın evine gitmek istemem. sapığı var. uyuşturucu kullanan var. iftira atma potansiyeli olan var.
  • öncelikle bunu yapmak istemeyenler bu işi sadece para için yapıyor diyenler acaba nereleri ile düşünüyorlar merak ediyorum. bakın sayın öğretmen olmayan yazarlar vallahi ellerimize her ay on binlerce lira geçmiyor. çok şükür bçdiyor bir çoğu. işin o kısmına girmeyeceğim.

    benim sendika bu konuda bizleri serbest bıraktı. yapmak zorunda değilsiniz dedi ben de ev ziyaretlerine katılmadım. neden mi? zira ne gariptir ki benim de bir aile hayatım var ve bozulmaması gereken zorunlu bir rutin. eşi yoğun çalışan ve 1 adet oğlu olan üstelik de her gün 30 km yolda geçen bir öğretmen olarak öncelikle akşamlarımı veremem. veremem kardeşim. v e r e m e m. zaten 13x32 sonucunda çıkan yazılı kağıdını evimde okuyorum. çoğu zaman evime iş getiriyorum. evrak işleri. her neyse.

    sen sordun mu veliye?acaba öğretmenin akşam vakti gelmesini istiyor mu? yahu o eski kasabalı ya da küçük kentteki hayatlara mı sahibiz abi. herkesin kendi hayatı var bir de benimle mi uğraşacak. bakın bunu yaptık 7 yıl evvel başka bir ilçede. biz gideceğiz dedik ve 3 öğretmen ziyaret ettik. o gariban aile belkide 3 günlük gıda paralarını bize ikram olarak sundu o akşam. bırakın şu geçmişteki romantikliği. ben veli olsam vallahi istemem kimsenin gelmesini. yahu binbir türlü ortam insan var.

    bu yöntem öğrencinin kalbine girme yöntemi değil. merak da etmeyin ben yıllardır bir çok çocuğumun kalbindeyim. sırf bu anlatılan öğretmen kimmiş diye de benimle tanışmaya gelen çok veli oldu.

    tanım: lüzumsuz bir angarya türüdür.
hesabın var mı? giriş yap