• aklini yitirmis, deli, sapik.
  • ilahi aşkla kendinden geçmiş insana verilen isim (bkz: tasavvuf)
  • tasavvufi ekolde ise "çekilmiş, çekiciliğe kapılmış" kimse anlamında veliler hakkında kullanılan bir tasavvuf terimi. bu veliler topluluğu ilahi çekiciliğe kapılmış olmaktan ötürü kendilerine sahip olamayan, çevreleriyle uyum sağlayamayan, düşünme ve anlama yeteneklerini yitirmiş olmaktan dolayı dinin buyruklarını uygulayamayan bir zümre sayılır.
    tasavvuf ölçülerine göre, mürid, ya süluk yoluyla ya da cezbeyle yükselişe geçer. eğer belli bir şeyhe bağlanmışsa onun gözetimi altında yol alacağı için, süluk ettiği bu yolda sağlıklı bir ilerleme ve gelişme kaydedecek, bunu yapmayan meczub olacaktır.
    zarar ve kar hesabı yapmaksızın yaşayıp giderler. manevi coşkunlukları, hikmet dolu sözleri ve hırpani kıyafetleriyle ile çevreye tesir etmeden yaşarlar.
    avam tarafından yer yer deli muamelesi görürler.
  • ali veli bilmem de ,bunlar bi kaç sene evvel fena azmıştı, her sene çıkarlardı bi taraflara kitap satmaya anıtkabirde falan bağırır dururlardı.ben almadım hiç.sonra erbakan bunları köşke çağırdı cumhurbaşkanıyla barıştırdı iyki de olay tatlı tatlı uyudular sonra.saat kaç oldu ya?
  • arapça 'da cezb'den (çekilme'den) kaynaklanıyor ; ''kendi içine doğru çekilmiş ;bir tarafa ya da bir varlığa doğru çekilmiş, onun caziibesine kapılmış kişi'' anlamında. ayrıca tanrı sevgisine tutulmuş ve kendinden geçmi kişi demek; eşanlamlıları da `divane, veabdal`
  • ilk kez, anıtkabir'deki bir 10 kasım töreni sırasında bir vatandaşın elindeki kuran-ı kerim'le yaptığı eylem sayesinde tanıştığımız kelime. meczup krizi veya meczup eylemi olarak adlandırılmıştı da gülmüştük.
  • genelde din adına eylem yapanlara verilen sıfattı yakın zamana kadar. eylemi yapan kişi eğer allah peygamber gazı ile yapmış ise hemen meczup ilan edilir ve olay soğutulurdu. ama sol ideoloji adına eylem yapan biri olunca hemen yedi sülalesi ve bağlantıları araştırılır bir örgüt bağlantısı bulunur ya da icat edilirdi. hizbullah, ibda c, çeçenya eylemleri, , 11 eylül, istanbuldaki bombalamalar derken bu muhteremlerin de bir örgüt bağlantıları olabileceği kafalarda yer etti sonradan.

    hamiş: hangi ideoloji, hangi görüş adına olursa terör terördür ve beklentimiz hepsinin köküne kibrit suyu dökülmesidir. attila ilhan'ın, böyle bir sevmek kitabının arkasındaki notlarda yazdığı gibi "katil katildir. katilin sağcısı solcusu olmaz" (bu da bu vesileyle mesaj olsun)
  • yakın tarihimizdeki bir çok olayda tetikleyici rolü üstlenen insan modelidir "meczup". bir kod adıdır.
    "suyu bulandırmak" isteyenler uygun bir senaryo yazıp ortaya bir "meczup eylemi" patlatmakta pek mahirdirler.
    meczup en önde görünse de, aslında bu tip eylemlerde zurnanın son deliği bile değildir. suyu bulandırmak, ortamı yapılması planlanan büyük talan, vurgun ve soygunlara, toplumun beline beline indirilecek* darbelere hazır hale getirmek için, ilk kıvılcımların çakılması için elzem olan elektriği ortama salar ve kaybolur.
    rolünü başarıyla oynadıktan, görevini yerine getirdikten sonraki birkaç gün boyunca gündemin baş köşesine yerleşen, manşetlerde arz-ı endam eden, sonra da sahneden çekilen unutulup giden o meczupları daha sonraları kimse arayıp sormaz.
    örneğin, 1999'da anıtkabir gibi güvenlik önlemlerinin en üst seviyede olduğu özel bir mekânda, bir törende, en üst kademe devlet protokolünün hemen yanı başında yeşil parkası, kirli sakalı ve tüm paspallığı ile peydah edilip hönkürtülmüş olan meczup şimdi nerede, ne yapıyordur acaba?
    http://www.milliyet.com.tr/…/11/11/haber/hab00.html
    http://www.radikal.com.tr/…9/11/11/turkiye/ata.html
    http://arsiv.hurriyetim.com.tr/…1/turkiye/04tur.htm

    (bkz: psikolojik harp), (bkz: 28 şubat), (bkz: seyhan soylu), (bkz: müslüm gündüz), (bkz: fadime şahin), (bkz: ali kalkancı)
  • başkasının te'siri ile hareket halinde olan, cezbedilmiş, aklı gitmiş olan.
hesabın var mı? giriş yap