• hukuk fakültesi 1.sınıf derslerinden biri olan, o zamanlar çok zor olduğu düşünülen ancak 2.sınıfın ortalarına doğru ne kadar haksızlık yapıldığının anlaşıldığı derstir kendisi.
    medeni hukuk giriş kısmının anlaşılması biraz zor olsa da bu üstüne düşülerek, derslere katılınarak ve not değil kitap okunarak halledilebilecek bir problemdir.
    ayrıca bu dersin tamamen anlaşılması durumunda ilerleyen sınıflarda da çok rahat edileceğinin unutulmaması gerekir.
    not: çalıştıktan sonra havada kaldığı, tam oturmadığı hissediliyorsa kesinlikle pratik kitabı okunmasını tavsiye ederim.
  • hukuk fakültelerinde okutulan derstir. özel hukukun bir dalı olmakla birlikte öğrencilerin yalayıp yutması gerekir zira pratikte çok lazım olacaktır.
  • yürürlükteki hukuk kaidelerinden bir ülkedeki vatandaşların şahsi durumlarını, ailevi ilişkilerini, mallar üzerindeki hak ve yetkilerini, diğer şahıslara olan borç ilişkilerini, ölümlerinden sonra miraslarının durumunu düzenleyen kuralların yer aldığı özel hukuk dalıdır.
  • özel hukukun en kapsamlı alanlarından birisini oluşturmakta olup, kişilerin ilişkilerini düzenleyen hukuk dalı.kimine göre kolay bir ders kimine göre ise en zor. ama şu bir gerçek 1. sınıf derslerinin içinde en zor 2.ders. çünkü anayasa en zoruydu.medeni hukuk dersini tam olarak anlamak için pratik çözmek şart hatta bence yargıtay kararlarını incelemek ve çıkarım yapmak da faydalı olacaktır. kitabın altını çizerek maalesef öğrenilmiyor. başta her şeyi biliyormuşsunuz gibi geliyor ama biraz ilerleyince aslında hiçbir şey bilmediğinizi fark ediyorsunuz. mesela hoca kanunu okuyor ''erginlik onsekiz yaşın doldurulmasıyla başlar'' gibi hep bildiğimiz şeyler deyip çalışmamıştım. neyse ki bütte verdim
  • (bkz: ali erten)
    (bkz: vedat buz)
  • hukuk fakültesinden birinci sınıfta okutulan derstir.
    birinci sınıfları zorlayan ve yeri geldiğinden aglatan ama ne olursa olsun hukuk fakültesinin temel yapı taşı olan derstir.
    bir dönem medeni hukuk başlangıç hükümleri ve kişiler hukuku olarak işlenir diğer dönem ise aile hukuku olarak işlenir.
    tabi medeni hukuk 1-2 diye farkli isimlerle karşılaşılsa da işin özü yukarıda yazdığım 3 başlıkta anlatılır.
    aynı zamanda türk medeni kanunu, medeni hukuk-kişiler hukuku-aile hukuku-eşya hukuku-miras hukuku olarak düzenlenmiştir.
    ayrıca borçlar kanunu, medeni kanunda ayrı düzenlenmiş olsa bile medeni kanun ve borçlar kanununu et ve tırnak gibidir.
  • bu dersten nefret ediyorum kitaba kafa atmak istiyorum.
  • takıldığım tek ders. pratik ezberinden başka bişey gelmiyor elimden.
  • asla sevemeyecegim ders... yok... olmuyor... ozel hukuk diyince bana bir kusma geliyor, ama ceza, anayasa oyle mi... insani hayata bagliyor... kitaplarini okurken icin kimil kimil oluyor...kamu hukuku adamdir.
  • birazdan sınavımın olduğu ders. başlangıç hükümleri hukuka yeni başlayan biri için ağır gelebilir. zaten harbiden de zordur yani baslangic hükümlerini kavramak. ama zaman icinde kavraniyor. bakalım ne kadar kavranmis az sonra göreceğiz...

    birkaç saat sonra gelen edit: sınav zor değildi. ama benim basiretimin bağlandığı bir an yaşandı ne yazık ki. sahip olduğum nosyonu tam anlamıyla yansitamadim. sağlık olsun benden önemli mi :). finallerde hesabı kapatacağız :)
hesabın var mı? giriş yap