• media player classic'in çağın gerisinde kalmasıyla ortaya çıkan, ilgili yazılımın eksik özelliklerini kapatan, dxva, evr ve x64 desteğiyle göz dolduran, geliştirici sayfası http://mpc-hc.sourceforge.net/ olan yazılım.
  • http://www.xvidvideo.ru/…assic-home-cinema-x86-x64/ adresinde rus gencler bize official sourceforge sayfasindakinden daha güncel build'ler sunuyorlar.
  • k-lite codec pack'in içine bonus olarak eklenen oynatıcı. eski versiyonu olan media player classic'ten farkını hissedecek bilgi ve bilgisayar donanımına sahip değilim ama sorunsuz olarak bütün formatları açtığını bilirim, o da bana yeter.

    shader ve filtre seçenekleri gibi, ne işe yaradığını bilmediğim için hiç elleşmediğim tonla özellik barındırır. yine de tüm bu özellikler kullanım deneyimini karmaşıklaştırmaz, ihtiyacı olan gider bütün özelliklerine "options" menüsünden erişir. ara yüzü tam istediğim gibi sadedir. arayüzünde görmek istediğiniz menüleri ekleyip çıkarabilirsiniz; yani oynatma istatistikleri, playlist, vs. dahil kalabalık bir pencereniz de olabilir veya sadece play/stop/pause/volume ayarlarının olduğu alt çubuk da kalabilir. hiç kullanmasam da, oynatıcımda shader ve filtre seçenekleri olduğunu bilmek filmleri daha bir güvenle, iç huzuruyla seyretmemi sağlar, böylece duygusal ihtiyaçlarıma hitap eder.

    sevdiğim özelliklerine gelirsek,
    - space tuşuna basınca filmi durdurması* bir daha basınca oynatmaya devam etmesine alıştım, severim.
    - oynatma hızı ayarı ve film karelerini tek tek ilerletme işlevi de fena değildir, yeri geldiğinde aranan bir özellik olur.
    - penceresine mouse ile çift tıklatarak tam ekran moduna getirilir, yine çift tıkla o moddan çıkarılabilir.
    - altyazı dosyalarını sürükle bırak yöntemiyle kabul etmesi kolaylıktır.
    - "on top while playing" seçeneği, yani oynatıcı penceresinin film oynadığı sürece, bilgisayarda açık olan diğer uygulamaların önünde sabitlenmesi de hoşuma giden bir başka özelliğidir.
    son olarak, alışmak sevmekten daha zor geliyor.
  • k-lite codec pack içinde gelmeyen, 64 bit versiyonu sourgeforge sayfasından gerekli filter klasörüyle indirilip kurulduğunda gelmiş geçmiş bütün media playerların eline veren bir yazılımdır

    alt yazılarla ilgili bin bir türlü ayar mı dersin (ileri geri almayı saymam bile, büyült, küçült, fontunu değiştir, ekran üzerindeki yerini değiştir, daha hatırlayamadığım bi sürü işe yarar özellik)

    harici hiç bir plug-in vs. sağ alta gelmeyen zımbırtı mı dersin

    açmadığı dosya tipi yok mu dersin

    ses sistemleri için sonuna kadar ince ayar, destek mi dersin

    tüy kadar hafif olup da çatır çatır dosya oynatmak mı dersin

    ne ararsan arkadaş hepsi var bu programda, çıtayı yükselten yeni standart getiren bir program

    bonus:msnde göster zımbırtısı da içinde ama 1080p porno izlerken dikkat edin

    edit:yanlış anlaşılma olmasın k-lite içinde gördüğümüz classictir genelde karışmaması açısından öyle derekene bişeyler oldu da ne oldu bilmiyorum, olabilir yani içinde
  • 64 bit kurulması tercihtir. ayrıca madvr ve de ekran kartı hızlandırması kullanılarak tadından yenmeyecek görüntü kalitesine erişen video oynatıcı.

    bu kaliteye erişmek için yapılacakları madde madde yazıyorum: (a ve b si varsa birinden biri uygulanacak)

    1. video oynatıcı olarak öncelikle en güncel stabil sürümü buradan en son sürüm media player classic home cinema fork'u bilgisayarınız 64 bit olarak indirilmelidir,
    ardından gerekiyorsa directx güncellemesi yapılmalıdır.

    2. renderer olarak buradan madvr indirilip kurulmalıdır.
    ayarlamak için: media player classic home cinema açılmalıdır. daha sonra o ya basıp çıkan ayarlar kısmında video çıktı/çözümleme ayarlarında (playback/output) sol ortada en altta aktif hale gelen madvr seçilmelidir ve mpc-hc kapatılmalıdır.

    3. splitter olarak
    a. şu linkten haali matroska splitter.
    b. ya da buradan veya 64 bit kullanacaksanız buradan lav filters * ki bu tercihimdir
    indirilip kurulmalıdır.
    ayarlamak için: media player classic home cinema açılmalıdır. daha sonra o ya basıp çıkan ayarlar kısmında filters/external filters kısmından* "lav splitter" seçilip preferred olarak işaretlenmelidir ve mpc-hc kapatılmalıdır.

    4. audio decoder olarak dts ve de ac3 vs. sesi çözümlemek için ( bu aşama tamamen isteğe bağlıdır. ses kalitesindeki farkı hissetmek için ve de iyi de bir ses sisteminiz varsa, veya ses sorunu yaşıyorsanız kesinlikle öneririm):
    a. buradan ac3filter indirilip kurulmalıdır.
    ayarlamak için: media player classic home cinema açılmalıdır. daha sonra o ya basıp çıkan ayarlar kısmında harici filtreler (filters/external filters) kısmına giderek ekle denip ac3 filter eklenip tercih edilen (preferred) seçeneği işaretlenmelidir ve mpc-hc kapatılmalıdır.
    b. (bu tercihimdir) ya da buradan veya 64 bit kullanacaksanız buradan lav filters* indirilip kurulmalıdır.
    ayarlamak için: media player classic home cinema açılmalıdır. daha sonra o ya basıp çıkan ayarlar kısmında filters/external filters kısmından* "lav audio decoder" seçilip preferred olarak işaretlenmelidir ve mpc-hc kapatılmalıdır.

    5. video decoder olarak
    a. nvidia kullanıcıysanız cuda desteği ile ekran kartını kullanarak performans artımı sağlamak için lav filtersi kurmalısınız.
    önce lav filtersin kurulumu (32/64 bit olan) buradan veya buradan indirilmeli ve kurulmalıdır.
    ayarlamak için: mpc-hc açılmalı, daha sonra o ya basıp çıkan ayarlar kısmında filters/external filters kısmından* "lav video decoder" seçilip preferred olarak işaretlenmelidir ve mpc-hc kapatılmalıdır.
    daha sonra da video oynarken filters/lav video decoder e tıklanıp sağ üstten "hardware acceleration" kısmı nvidia cuvid e çekilmelidir. böylece gpu hızlandırmasını tam anlamıyla kullanabilirsiniz.
    örnek resim: buradan (imgur) veya buradan (hızlıresim).

    b. ati kullanıcısıysanız dxva hızlandırma desteği için bunun yerine coreavc kurmalısınız.
    önce coreavc'nin kurulumu buradan satın alınmalıdır*.
    ayarlamak için: mpc-hc açılmalı, daha sonra o ya basıp çıkan ayarlar kısmında filters/external filters kısmından* "coreavc" seçilip preferred olarak işaretlenmelidir ve mpc-hc kapatılmalıdır.

    6. dahili filtre iptali
    mpc-hc açıldıktan sonra seçeneklere gidin (view/options), daha sonra internal filters (türkçesi dahili/mevcut filtreler gibi bir şey olmalı).
    oradan izleyeceğiniz format ile alakalı şeyleri silin
    mesela mkv için source filters (sol sütun) kısmından dts/ac3 ve matroska, sağ kısımdaki transform filters kısmından da ac3/e-ac3/truehd/mlp, dts ve h264/acv (ffmpeg) i kaldırdım.
    mantık: izlenen filmdeki decoder ve encoderlerin varsayılan olarak gelenleri kaldırılacak

    7. (opsiyonel) reclock ayarı
    avsforumda bu makaleye benzer bir makale gördüm, orada reclockdan da bahsedilmişti. reclocku tam olarak değil de içindeki wasapi ve lock ayarı için kullanacağız. bunu kurup ayarlayınca video ve ses tam senkron olacak ve yavaşlama olmayacak (ses senkronlaması sağlıyor), olsa bile donma, bekleme olmayacak. bu sebeple bence düşük donanıma sahip bilgisayarlarda kullanmakta fayda var.
    öncelikle buradan en güncel sürüm reclock indirilmeli, daha sonra başlat menüsündeki reclock config açılmalıdır. bundan sonra pcm kısmında açılır menüden wasapi exclusive, orta alt kısımda solda format kısmından 24 bit paddled to 32 seçilip yanındaki 16 bit integer for 16 bit sources ayarı seçilip kapatılmalıdır.
    bu ayarı yapınca mpc-hc açılınca reclock u da ek program gibi açacaktır, her zaman izin ver diyin. video oynarken sağ alt menüde reclock ikonu gelecek*, ona tıklayıp ayar menüsüne gelin, orada slave reference clock to audio seçeneğini işaretleyin, daha sonra altındaki media daptation kısmından original speedi seçip locked olarak işaretleyin. bunu yapınca artık video her zaman orijinal hızında oynayacak, yavaşlama gibi sorunlar yaşamayacaksınız, olsa bile mesela video oynamaya devam ederken anlık video kesilmesi gibi (ya da tam tersi) olup birbirlerini toparlayacaklar.

    8. herhangi bir formatta altyazı sorunu yaşıyorsanız:
    öncelikle altyazının dosya adı ile aynı olduğuna ya da uzantısına dikkat edin. mesela eksisozluk.mkv gibi bir video dosyası varsa altyazının ismi aynı klasörde eksisozluk.srt, ya da eksisozluk.eng.srt gibi olmalıdır.
    eğer halen sorun devam ediyorsa şu 2 aşamadan biri sizin sorununuzu çözecektir:
    ayrıca elinizdeki altyazı ass vb. bir formattaysa ve de altyazı düzgün çözümlenmiyorsa 2 seçenek var:
    a.buradan directvobsub indirilmeli, kurulmalı, filters/externaş filters kısmından* seçilip preferred olarak işaretlenmelidir.
    b. yukardaki linklerden lav filters indirilmeli, kurulmalı, daha sonra bu linkten xysubfilter indirilmeli ve de okubenideki gibi kurulmalıdır (madvr gibi, bir klasöre indirip orada install .bat dosyasını yönetici olarak çalıştırıyorsunuz). arkasınndan
    filters/external filters kısmından* "lav splitter" seçilip preferred olarak işaretlenmeli, ve de ek olarak playback/output kısmından subtitle renderer olarak "xysubfilter" seçilmelidir.
    (8b aşamasının ilk kısmı 3b ile aynı evet, 2 kere yapmaya gerek yok, eğer 8b ya da 3b yi yaptıysanız ve bluray altyazılarında sorun yaşıyorsanız 8a ve 3a yı uygulayın, ya da tam tersi.)
    c. bazı animelerde a ve b maddesine rağmen özellikle ass biçimindeki altyazılarda sorun yaşıyorsanız bu linkten assfiltermod plugin'ini kurup external filters'tan preferred olarak işaretlemelisiniz. altyazıyı direkt renderer üzerinden döndürdüğü için çıkmayan ass biçimindeki altyazılarda ilaç oluyor.

    bundan sonra x264 ile encode edilmiş bir video açılır. ilk seferde filtre, splitter ve decoderler kendini ayarlayacağından görüntüde bir gariplik olabilir*. eğer öyle olursa korkulmamalıdır, mpc-hc kapatılıp yeniden açılır.

    bundan sonra da ses ayarı vs. ve diğer çözümleyici ayarları için video oynarken video penceresine sağ tıklanıp filters/[filtrenin adı] şeklinde çözümleyici seçilip* çıktı kanal sayısı (surround) vb. ayarlar yapılabilir.

    özetle: 10 15 dakikalık bir uğraşma ile piyasadaki en kaliteli video oynatıcıya dönüşen güzel program.

    düzenleme 2*: nvidia cuda desteği için lav cuvid decoder renderer açıklamaları getirildi.
    düzenleme 3*: haali matroska splitter aşaması eklendi*
    düzenleme 4*: makaleyi baştan yazdım, sanırım daha açıklayıcı oldu. lav cuvid decoders artık lav filters altında geliştirilmekte, onun açıklaması da makale yazılırken güncellendi.
    düzenleme 5*: lav filters ben askerdeyken uçmuş, haali yerine artık onu tercih ettiğimi not düştüm.
    düzenleme 6*: 6. maddede dahili gelen video/ses filtrelerini kaldırmaktan bahsettim.
    düzenleme 7*: lav filters video decoder cuvid ayarı açtırma ve reclock açıklamaları.
    düzenleme 8*: mpc-hc indirme sayfası güncellendi, artık xvidvideo.ru mpc-be ilk bakışda daha güzel gibi gözüken, ama deneyimlerim sonucu ve doom9 kullanıcıları görüşüyle aslında daha dandik bir oynatıcıyı derliyor.
    düzenleme 9 *: 1.7.0 sürümünden itibaren lav filters dahili olarak geldiğinden artık kurmakla uğraşmaya pek gerek kalmıyor.
    düzenleme 10 *: 64 bit için güncellendi, ayrıca xysubfilter rendererı açıklaması getirildi.
    düzenleme 11 *: mpc-hc güncel forku ile değiştirildi download linki.
    düzenleme 12 *: assfiltermod notu eklendi.

    kafanızda oluşan soru işaretleri için:

    gelecekten not: screenshotcomparison veritabanı sıfırlanmış, tüm kıyas linkleri silinmiş, ve id den yüklene yüklene değişmiş başka şeylerle, yeniden bulmaya çalışıyorum, buldukça düzenleyeceğim, bu nedenle başka kıyas şeyleri olmuş aşağıdaki comparison linkleri.

    arkadaşla geçen diyaloğu kopyalayıp yapıştırıyorum:
    (a: arkadaş, b: ben)

    a: görüntü kalitesine etkisini gösteren 2 ss atsana oraya. (zira elimde bluray veya 1080lik bi video yok, dememem birşey değiştirmeyecektir sanırım.)
    b: [http://screenshotcomparison.com/…n/84736/picture:01 http://screenshotcomparison.com/…rison.php?id=92961] <- yeterli bu sanırım
    renk paleti sorunu: http://screenshotcomparison.com/…on/84736/picture:0 (güncellendi)
    animelerdeki şu farka gel: http://screenshotcomparison.com/comparison/65658, http://screenshotcomparison.com/comparison/65653 (güncellendi)
    a: maşallahı varmış yalnız.
    entry'ne de ekle bunları.

    not: nvidiada neden coreavc değil de lav filters derseniz, performansı bence* coreavcye kıyasla daha iyi, ve de ücretsiz.
    daha da sorunuz varsa mesaj kutuma beklerim efenim.

    birisi vlc media playerın nesi eksik dedi, cevabım: http://screenshotcomparison.com/comparison/38184 (link güncellendi)

    ekleme: karışık geldiyse maddeleyerek özet geçiyorum:
    1. mpc-hc kurulacak
    2. lav filters kurulacak (eğer ki splitter olarak bu istenmiyorsa ek olarak haali matroska splitter çekilecek ve kurulacak)
    3. madvr kurulacak
    4. (opsiyonel) ac3filter kurulacak
    5. cuda/dxva desteği isteniyorsa nvidia kartlarda decoder için lav filters ya da ati kartlarda coreavc kurulacak
    6. mpc hc de video/outputtan madvr seçilecek
    7. filters/external filtersden 5. aşamadaki seçtiğiniz decoder seçilecek, ve preferred olarak işaretlenip eklenecek.
    8. dahili filtrelerin aktifliği kaldırılacak.

    not: 2 ekim 2013 tarihinde gelen mpc-hc güncellemesi 1.7.0 ile lav filters dahili filtre olmuştur artık, fakat en güncelde kalmak en iyisidir mantığı ile halen manuel olarak yükleneni tanımlama taraftarıyım.

    son olarak: (bkz: copy paste değil alın teri).
  • video dosyalarının içeriğini kesitler alarak thumbnail'ler halinde saklamanızı sağlıyor.
    bunun için dosyayı açtıktan sonra, file >> save thumbnail, diyoruz.

    eğer "overlay mixer" hatası verirse
    options >> playback >> output >> directshow video, yapıyoruz.
  • kendisi vlc player'ın inim inim inlediği sistemde (bkz: gigabyte e350n), filmleri adete tereyağından kıl çeker gibi çalıştırarak yeni favorim olmuştur. ffdshow desteğiyle avr'ye kah dts kah dts hd, dosyaları servis etmesiyle 10 üzerinden 10 puanı hak etmiştir.
  • swf, gif, jpeg falan hiç kapris yapmadan çalıştırıyor hepsini. png'yi çalıştıramadı sadece.
  • performansı enfes. gpu özellikleri vs. açısından vlc'den bile ileride. valla ya süper.
  • android yüklü telefonlardan yatakta uzanırken, klavye ve fareye uzakta iken* kısaca uzaktan yönetilebilmekte olan muhteşem medya oynatıcı.

    normal veya pro versiyonu bulunan bu program ile media player classic home cinema web ui aktif edildikten sonra dosya gösetmeni (file browser) da dahil olmak üzere aktif olmakta. böylece kablosuz bir uzaktan kumandaya sahip olmakta.
hesabın var mı? giriş yap