• bu yılki istanbul film festivali'nde "dünya festivallerinden" bölümünde gösterilecektir, kendisi ile ilgili olarak iksv'nin sitesinde şöyle bir bilgi verilmiştir:

    "todd haynes’in yapımcılığını üstlendiği kestirme yol, 19. yüzyılda yaşamış deneyimli dağcı stephen meek’in yaşadıklarından uyarlanan bir western. film, cascade dağları’nı aşmak üzere meek’i rehber olarak tutup batıya doğru göç eden bir grubu takip ediyor. hiçbir şey bilmemesine rağmen bir kestirme yol bildiğini iddia eden meek onları çölün orta yerine sürükler. grup kaybolur; kir pas içinde, aç, yorgun, susuz ve sabırsız... yönetmen kelly reichardt bu filminde toplumsal cinsiyet, medeniyet, ırk, erkeklik gibi kavramları ve western türünün kendisini ustalıkla ele alıyor. reichardt’ın festivalde de gösterilen old joy / geçmiş zaman olur ki adlı filmi 2006’da rotterdam’da kaplan ödülü’nü kazanmıştı."
  • kelly reichardt'ın yönettiği, insan hakkında çok değerli bilgiler veren sıra dışı western.
  • film festivalinde, atlas'ta izledim bu filmi. hayatimda hicbir filmin yarisinda cikmamistim, ilk oldu. bu kadar bayik bir filme ilk kez rastladim. bilge ceylan'in filmleri bile daha hareketli.

    ara olunca cikicaktim, baktim ara olmuyo, filmin ortasinda ciktim vallahi. 1 saati gecmisti, ara olmadi, yoksa bu festivallerde ara yok mu?

    ben acayip uykuluydum, uyumamam gerekiyor diye girdim filme biraz da o gun icin, ve o 1 saatin 20 dakikasinda rahat uyudum. etrafimdakiler de uyuyordu.
  • --- spoiler ---

    aga bu nasıl filmdir. film ilerlemiyor bir kere. sadece yürümek, arabalar, gitmek temalı ve sahneli bir film nasıl yürüsün. hayır değişik bir atmosfer, o uçsuz bucaksız yerde hissedilen bir özgürlük. ama yok bi olay yok. vardılar mı? onunda cevabı yok. yok yani öyle bitiveriyor film. nasıl iştir anlamadım. ama hepsini izlediğimi de söylemeden geçmeyeceğim. nerdew benim ödülüm? =)

    aslında böyle bir filme daha denk gelmiştim cnbce'de zamanında. 2 eleman çölde yürüyorlar ama sadece yürüyorlar. hepsi bu. merak edip izliyorsun. o yürüme sahneleri bitmek bilmiyor. 10dk 20 dk fln sürüyor kamera açısı değişmeden aynı sahnede yürümeye devam ediyorlar. o yapımdan mı kopya çekmişler yoksa bilemedim.

    --- spoiler ---
  • "cehennem kızılderili ile kaynıyor, arkadaşım."

    varoluşçulukla revizyonist western tarzının güzel bir sentezi.

    --- spoiler ---
    yerleşmek ve geleceğini kurmak için yeni topraklar arayan ve işbu nedenden batı'ya doğru yol alan beyaz adam ve beyaz kadınlar içlerindeki şeytanla yüzleşip özbenliklerine ulaşacaklardır.

    beyazların yol boyunca karşılaştıkları işaretleri, ilginç yazı ve kayalara yontulmuş sembolleri, değişik kabartma resimleri farklı farklı yorumlayışları, örneğin kimisinin bunların kızıderililer tarafından bir tuzak mahiyetinde bırakıldığını söylemeleri, kimilerininse bunların esasen kızılların atalarından kalma işaretler olduğunu beyan etmeleri filmin ve dolayısıyla karakterlerin mücadelesinin hem içsel hem de dışsal süreçlerle ilgili olduğuna dair belirgin bir detay.
    --- spoiler ---

    arthouse western örneği. herkesin hazmedememesi, beğenmemesi gayet normal.
  • hiçbir film böyle bir sonla bitmemeli. ne olacağını merak ederken hiçbir şey olmaması beni aptal yerine koyulmuş gibi hissettiriyor.
hesabın var mı? giriş yap