• türk hava kuvvetleri'nin 1 numaralı savaş pilotu brövesine ve türk teyyaresi ile uçan ilk türk savaş pilotu olma ünvanına sahip savaş pilotu. 21 şubat 1912'de uçuş eğitimlerini fransa'da tamamlayarak fransız hava kuvvetlerinin 780, türk hava kuvvetleri'nin ise 1 numaralı brövesini almıştır ve teyyare bölükleri'nde uzun yıllar aktif görevler üstlenmiştir.
  • temmuz 1911'de fransa'daki bleriot fabrikası'nın uçuş okuluna gönderilmiştir.
  • kabri karacaahmet mezarlığındadır..

    seyit ahmet deresi sokağından zeynep kamile doğru çıkan yokuşu takiben çıkarken sağ, inerken sol kolda, yokuşa paralel ikinci sıradadır..

    ------------------------
    düzeltme / tanıma ek:
    mezar taşına ay yıldızlı uçucu brövesi ile beraber bröve üstünde kanatlarını açmış kartal figürü işlenmiştir..
  • 1915-1920 arasında rusya'da esir olarak yaşayan pilotumuz. kurtuluş hikayesi de ilginç: bolşeviklerden altın, silah, cephane yardımı almak için temmuz 1920'de moskova'da bulunan halil paşa sokakta dilenen mehmet fesa'yla karşılaşıyor ve kendisini kurtarıyor.

    nur bilge criss'in dedesidir.
  • lisans numarası 1 olan ilk pilotumuz. türkiye hava sahasında kayıtlara geçilmiş ilk uçuşu gerçekleştirmiştir.
  • türk semalarında ilk uçuşu gerçekleştirdiği gün olan 26 nisan, pilotlar günü olarak kutlanır.
  • istibdat döneminde harp okulunda okurken 3 ay hapis yatıp ardından süvari teğmen olarak başladığı meslek hayatına, istihkam sınıfında devam etmiştir. mahmut şevket paşa’nın açtırdığı pilotaj sınavına girip fransa’ya uçuş okuluna gitmiştir ve türk hava kuvvetlerinin bir numaralı uçuş brövesine sahip olmuştur. balkan savaşları’nda dimetoka-edirne dolaylarında uçuşlar gerçekleştirmiştir. 1. dünya savaşı’nda, ruslara esir düşüp ardından bolşevik ihtilali’yle beraber 1920 yılında yurda dönüş yapmıştır.
  • bir numaralı uçuş brövesine sahip ilk savaş pilotumuz. hikayesi çok az bilinir.

    26 nisan 1912 tarihinde semalarımızda ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir. bu günü kendisine ithafen dünya pilotlar günü ilan ettik.

    dünya havacılık dernekleri de artık 26 nisanı pilotlar günü olarak kabul ediyor.

    kendisine çok şey borçluyuz. nur içinde yatsın.
  • öğrencilerinden mehmet ali kurçer'in hikayesini deniz dalkılıç'ın kaleminden okuyabilirsiniz.
  • 1 numaralı bröveye sahip, türkiye'nin ilk pilotu ve thy'nın ilk müdürüdür. kendisi aynı zamanda 1911 yılında yapılan pilotluk sınavında en yüksek notu almış kişidir.

    ilyas albayrak tarafından hazırlanan "dünden bugüne türk hava yolları, 1933-1983" isimli kitapta aşağıdaki diyaloga rastladım:

    9 nisan 1983 günü, fesa evrensev'in ankara'da ikamet eden kızı perihan evrensev ile aramızda aşağıdaki telefon görüşmesi yapıldı:

    - hanımefendi, türk hava yolları'nın 50 yıllık tarihini yazıyoruz. malum ilk müdürümüz, rahmetli babanız. kendisi hakkında epey bilgi topladık fakat kesin ölüm gününü bulamadık. lütfen bunu bize söyler misiniz?
    - beyefendi bu telefonu hangi ilahi kuvvet yaptırıyor? korkunç olay bu.
    - hanımefendi, niçin? anlamadım.
    - efendim çünkü babam 1951 yılında bugün öldü. yani 9 nisan günü.

    aynı gün, tüm türk havacıları adına ziyaret ettiğim kabrinin başında bu anlamlı rastlantının heyecanını yaşıyordum.
    i.a.

    mezartaşı
    1 numaralı bröve
hesabın var mı? giriş yap