• 1961 yılında trabzon’un çaykara ilçesinde doğan mehmed özçay ilk ve orta tahsilini 1980’de gerede’de tamamladı. 1986’da erzurum atatürk üniversitesi ilâhiyât fakültesi’nden mezun oldu. 1982’de orada tanıştığı erzurum’lu hattat fuad başar’dan sülüs ve nesih hatlarını meşketti. 1986’da istanbul’a gelerek kendisine bu san’atta rehber olan m. uğur derman’la tanışması, hat zevkını, bilgi ve ufkunu genişletmesine vesile oldu.

    islâm tarih san’at ve kültür araştırma merkezi’nin (ircica) düzenlediği milletlerarası hat yarışmalarının ilk ikisine (1986 ve 1989) katılan özçay bu müsabakalarda başta sülüs-nesih dalında birincilik olmak üzere muhtelif dallarda altı ödül kazandı. 1986’da yazmaya başlayıp 1991’de tamamladığı ve 1992’de ilk baskısı yapılan bir mushafı bulunmaktadır ki, bilhassa nesih hattını ilerletmesinde ve hat san’atını bir meslek olarak icra etmesinde bu mushafın önemli bir yeri vardır. ayrıca yasin-i şerif gibi eserlerinin yanında, bir çok levhalarının da san’at baskıları yapılmıştır.

    özçay, yurt içi ve yurt dışında bir çok sergiye iştirak etti. 1996 kuveyt “kazıma islam kültür festivali ”, 1997 tahran “ islam dünyası hat festivali ”, 1999 istanbul “ 700 yılı aşan 7 osmanlı sanatı ”, 1999 milletlerarası riyad “hat sergisi”, milletlerarası 2000 tahran “kur’an-ı kerim sergisi”, 2001 tunus “ millî hat festivali ”, 2003 tokyo “hat sergisi”, 2003 doha “ salam & calligraphy ”, 2004 sharjah “ milletlerarası hat biyenali ”, 2004 ve 2005 dubai “milletlerarası hat sergisi”, 2006 tunus “ arab hattı günleri ” bunlardandır. ilk şahsî sergisini kardeşleri osman özçay ve fatma özçay’la birlikte mayıs 1996’da istanbul’da yıldız sarayı’nda açtı. daha sonra 1998’de istanbul’da milli kültür vakfı, kasım 1998’de katar-doha, aralık 1998’de abu dhabi, 1999’da sharjah ve 2003’de dubai’deki “özçay” sergilerini gerçekleştirdi.

    mehmed özçay’ın yurt içi ve yurt dışındaki muhtelif koleksiyonlarda, celî sülüs, sülüs, nesih, icâze ve celî dîvânî hat nevîleriyle yazdığı 300’ü aşkın eseri bulunmaktadır.

    http://www.ozcay.com/
  • bugün süleyman demirel üniversitesi güzel sanatlar fakültesi geleneksel el sanatları bölümünün kararı üzerine toplanan kurulca, kendisine "fahri doktora" ünvanı layık görülmüştür.

    hayatımda ilk kez bugün gördüm mehmet özçay'ı, bu kadar naif bir insan olamaz. sanatını hem çok iyi icra ediyor, hem de bu sanatın geçmişini ve dilini o kadar iyi biliyor ki hayran kaldım kendisine. böyle bir sanatı/geleneği devam ettirdiği için kendisine teşekkür ediyorum. süleyman demirel üniversitesi teşekkürlerini güzel bir kararla iletmişler zaten kendilerine.
    kendisiyle yakınen tanışıklığımız olsun isterdim. belki ileride sanat hayatımız bir yerde kesişir.
  • dunya hat birincisi geredeli hattat.
  • gerçekten güzel, orjinal hatlar yapan, ancak yaptığı işin felsefesinden uzak bir tüccar. bu tüccarlığı yüzünden de hiçbir zaman hocası fuad başar gibi büyük bir hattat olarak anılmayacaktır.
  • ailecek sanatkarlardır.
    osman özçay, hattat
    fatma özçay, müzehhibedir.
hesabın var mı? giriş yap