• atatürk zamanında ankara müftülüğü yapmış akıllı bir sahsiyet .. zira ataturk dinadamlarını sevmez yalanını çürten güzel bir örnek .. ataturk köske zaman zaman davet eder kendisi rakı karşısındaki alkolsüz bişeler içerken sohbet ettiği kişi..
  • kurtuluş savaşı'na verdiği fetva desteği nedeniyle, kemalistler tarafından sevilen sayılı din adamlarından biri olagelmiştir.

    ancak kemalistlerin rıfat börekçi'yi sevmeleri için tek neden bu değildir. zira börekçi, büyük millet meclisi'nin açılmasından itibaren, hz. muhammed'den dahi önce mustafa kemal'e sadık kalmış olan eşine ender rastlanır türden bir din adamıdır. bu durumuna bir örnek vermek gerekirse, şapka devriminden şikayet etmek üzere kendisine gelen din adamlarına, "efendiler, onun her yaptığı doğrudur. eğer dininizi değiştirin derse, tereddüt etmeyin, onda da bir hikmet vardır" diyebilmiştir. (kaynak: ünder, hasan. 2001. "atatürk imgesinin siyasal yaşamdaki rolü." modern türkiye’de siyasi düşünce. cilt 2: kemalizm, ed. ahmet insel. istanbul: iletişim yayınları. 155.)

    bu sadakat karşılıksız kalmamış ve börekçi, hilafetin kaldırılmasının hemen ardından kurulan diyanet işlerinin başına getirilmiş ve vefat ettiği 5 mart 1941 tarihine kadar bu görevde kalmıştır. mustafa kemal'in yanında olduğu yıllar boyunca, türkçe ezandan arapça kuran satışlarının yasaklanmasına, şapka devriminden hilafetin kaldırılmasına kadar din eksenli her konuda mustafa kemal'in girişimlerini destekleyen ve gerekçelendiren açıklamalar yapmıştır. (örneğin, ilk şapkayı giyen insanlardan biridir.)

    tarihçe-i hayatının özeti için bkz.: http://tr.wikipedia.org/wiki/mehmet_rifat_börekçi

    ana tema:
    (bkz: islam/@derinsular)
  • rıfat börekçi'yi, kendi akıllarını atatürk'e giydirmek için yapılan her ne varsa hepsine orospulamışlar yerine, mesela ismail kara gibi, hem müslüman, hem de vicdan sahibi olan bir bilim adamından dinleyiniz.

    şeyhefendi'nin rüyasında türkiye'de, ve cumhuriyet döneminde mesele olarak islam'da filan bölümler vardı.
  • mustafa kemal atatürk'ün cenazesini yıkayan, dönemin ankara müftüsü.

    edit:imla
  • milli mücadele döneminde şeyhülislam dürrizade'nin fetvasına karşı ankara fetvası'na imza atan 153 müftüden biri olan ilk diyanet işleri başkanı.
  • "ata'nın huzuruna girdiğimde beni ayakta karşılardı. utanır, ezilir, büzülür, "paşam beni mahcup ediyorsunuz" dediğim zaman "din adamlarına saygı göstermek müslümanlığın icaplarındandır.'' buyururlardı.

    '' atatürk, şahsi çıkarları için kutsal dinimizi siyasete alet eden cahil din adamlarını sevmezdi."

    türkiye cumhuriyetinin ilk diyanet işleri başkanı mehmet rıfat börekçi.
  • ortadaki sarıklı din adamı ve diğer kişiler de birinci meclis mebuslarıdır ki mümtaz soysal hoca tarafından en demokrat meclisin üyeleri; milli iradenin gerçek ve dolaysız temsilcileri olarak tanımlanmaktadırlar. değerli.

    kaynak: ismail ulusan
  • bu cumhuriyet kolay kurulmadı. yılmaz özdil'in anlatımıyla
hesabın var mı? giriş yap