• merrill lynch'in kidemli ekonomisti..
  • ahmet yılmaz ve mehmet yılmaz'dan sonra en sık rastladığım ad soyad kombinasyonu. lisedeki sınıfımda iki tane vardı, askerde üç, işyerimde halen iki. aynı kişiler olmadıklarını söylemeye gerek yok herhalde.
  • ml'de kazandigi para 7li basamaklara cok uzak olmayan kisi... yeni baslayan analistlere verdikleri rakam 120 bin $ olmasa da, sunucunun sordugu "60 bin kazaniyormussunuz dogru mu yav?" tarzindaki soruya cevap verme tarzi mantiklidir. finans piyasasinda managing director konumunda olanlarin getirileri $200 binden ba$lar, $20 milyona kadar gider. kiralari 3-4 bin dolar/ay olan bir $ehirde yillik 60 binle ne yapacakti muhterem, geceleri taksicilik mi...
  • taze milletvekilidir kendisi. hatta ekonomiden sorumlu bakanlığa düşünülen isimmiş. yeni bir kemal derviş imiz daha oldu.
  • adalet ve kalkınma partisinden gaziantep 23. dönem milletvekili.
    http://www.mehmetsimsek.gen.tr/
  • "dakika bir gol bir" yaparak "tekstil'i çin'e bırakalım" demiş, tepkiler üzerine de "yanlış anlaşıldım, özür kem küm" demiş.

    ezberci deyince kızıyorsunuz ama daha ilk günden ezberciliğini bu kadar açık göstermişse biz ne yapalım? "hmm, okulda competitive advantage diye bir şey öğrenmiştim. her ülke kendi mukayeseli üstünlük alanına yoğunlaşmalıdır filan deniyordu. demek ki, biz tekstille uğraşmayalım, tekstili çin'e bırakalım." zihnin bu kadar basit işlediği ortada, iktisat adına neo-klasik zırvalardan gayrı bir şey bilinmediği ortada, bu ezbercilik değil de nedir?

    tabii, kabahat mehmet şimşek'te değil, küresel kapitalizmin kan emicilerinden birinde yüksek maaşla çalışan herkesi iyi iktisatçı sananlarda. bir de bu özal'ın prensleri sanki daha sinsi, akıllı adamlardı. erdoğan'ın prens diye getirdikleri pek bir saf çıkıyor canım. devlet buna bir şey yapması lazım.
  • 60inci hükümette devlet bakanı. büyük bir olasılıkla ekonomiden sorumlu bakan olacaktır.
  • zamaninda merrill lynch'de calisan turkler arasinda osman semerci ile birlikte en kidemli olaniydi.
  • merrill lynch' ten ayrilmadan onceki gorevi emea (avrupa, ortadogu ve afrika) gelismekte olan piyasalar ekonomik ve stratejik arastirmalar bolumu baskanligi olan yeni ekonomiden sorumlu devlet bakanimiz. bildigim kadariyla butun bati avrupa, rusya ve korfez bolge ulkeleri sorumluluk alani disinda kalmaktaydi. bos adam olmadigi kesin olmakla birlikte (ki ulke olarak lobisi olmayan ve piyasasi kucuk bir ulkeden gelen turkleri bu tur kurumlarda asla yuksek yerlerde goremezsiniz), banka hiyerarsisindeki yeri managing director pozisyonunun yakininda bile degildi (bu ture nadir ve de senior bir ornek olarak (bkz: osman semerci)). merrill lynch'in avrupa' daki iki numarasi ve tum dunya doviz, tahvil bono ve emtia piyasalarinin basi osman semerci'yle arasindaki hiyerarsik fark ise, bir bankanin istanbul' daki genel mudur yardimcisi ile ayni bankanin (sozgelimi) kastamonu subesi muduru arasindaki kadardir. uzun lafin kisasi, ne dunya piyasalarinin dahi cocugu, genc bir george soros, ne de ingiltere' deki masteri sirasinda ezberledigi iki kelimeyi tekrarlayip duran bir piyasa cocugu, yeni prenstir. caliskan, ogrenmeye ve yenilige acik, dunyayi iyi taniyan bir ekonomist olarak gorevinde basarili olacagini tahmin (ve de temenni) ediyorum.

    edit: mehmet simsek' e haksizlik yaptigimi dusunen arkadaslar olmus. kendisi kidemli bir pozisyonda yer almaktaydi, ve de bu tur veya daha ust noktalara gelebilen turk sayisi, yukarida belirttigim nedenle, gercekten de cok azdir. entry' de gecen osman semerci ise finans piyasalarinda bugune kadar bir turk calisanin gelebildigi en ust noktaya gelmis (simdilik/ umarim) tek ornektir.
  • neo-liberal politikaların eleştirisini konuyu daha iyi bilenlere bırakacak olursak eğer, tam bir başarı öyküsüdür. 1967'de batman-gercüş-arıca köyünde başlayan, zorluklarla geçen ve ekonomiden sorumlu devlet bakanlığıyla (şimdilik) sonlanan bir başarı öyküsü. demek ki neymiş? dindar orta sınıf bir köşede sümüğünü çekiştirerek "eziyolar bizü abüü" diye ağlayacağına kafayı çalıştırınca, oluyormuş. ağlamanın ayrıntısı için (bkz: #11160959)
hesabın var mı? giriş yap