• lisansta en iyisi için (bkz: yıldız teknik üniversitesi) ben değil puanları öyle diyor.
    yüksek lisans için ise itü mekatronik vazgeçilmez bir ömür törpüsü olarak seçilebilir.

    en çok kıyaslanan kocaeli üniversitesine gelince; eski yıldız üniversitesi mühendislik fakültesinden ayrılıp adı değişen bir okuldur. hocalarının çoğu ya ytü mezunudur ya da eski ytü öğretim üyesidir. orada mekatronik bölümü oturmuşsa ytü'de artık kök salmıştır heralde. ayrıca kocaeli mekatronik bölümünde yalnızca 1 profesör olması onun da haliyle bölüm başkanı olması ve şaşırılmayacak şekilde lisans, master ve doktorasını da yıldız teknik'de yapmış olması dikkat çekicidir.

    sabancı üniversitesi ise hem ingilizce eğitim vermesi, hem de piyasa mühendisinden çok akademisyen ve yönetici mühendisler yetiştirme misyonu nedeniyle bu alanda bence tercih edilmemelidir. lakin mekatronik mühendisliği çok teknik bir alandır. bu işi aşkla yapacak insanlar elini makinaya değmek, atölyeye girmek, ustalarla konuşmak işter. yazılım ve elektronik kısmından evvel makina kavramlarını türkçe olarak anlaması gerek.

    bir de kocaeli mezunlarının iyi bir ortalama (gpa) ve alese sahip olanları genelde yüksek lisans için ytü kapılarını aşındırır. (inanmayan gider yıldızın yüksek lisans mülakatlarında adayların çöğunluğunun kocaeli'den geldiğini görür efendim.) aynı ytü'lülerin itü'yü; itülülerin boğaziçini aşındırdığı gibi. çünkü gerek konum olarak, gerekse eğitim kalitesi olarak, gerekse piyasadaki marka değeri olarak ytü kocaelinin önünde bir okuldur. lisans süresince yıldız'a yatay geçiş kasan yüksek ortalamalı öğrencileri de hayli fazladır. fakat o 3.90'lı ortalamaları geldikleri yıl sonunda 2.50 lere kadar düşer nedense... nasıl bir şişirme not sistemi varsa artık geldikleri okulun...

    ytü mekatronikte öğretim üyelerinden bazılarının doktora yaptığı okullar özellikle dikkat çeker ve aşağıdaki okullardır:

    the university of michigan
    cornell university of new york
    the university of birmingham
    the ohio state university
    the university of tokyo
    hiroshima university

    http://www.mkt.yildiz.edu.tr/index.php

    zamanın ötesinden edit:
    tamam lan ytü en iyisi falan değilmiş, yukardaki hocaların master, doktora yaptığı okulları falan da uydurdum yazdım zaten oraya. zaten bu bölüm 68 üniversitede olduğu için en iyisine karar vermek de çok zor. ya da tamam en iyisi bahçeşehirmiş orda okuyanlar öss de barajı bile geçiyormuş zaten.

    edit 2: bu arada 2011'de "mekatronik mühendisliği" adı altında öğrenci alan bütün üniversiteler içinde yıldız teknik üniversitesi en yüksek puanla öğrenci alan bölüm olmuştur. kocaeli üniversitesinden 16 puan, bahçeşehir %100 bursludan ise 1 puan yüksektir. 2. öğretim programının puanı bile kocaeli üniversitesinin üzerindedir. "mekatronik mühendisliği" adı altında öğrenci alan bütün üniversiteler içinde en yüksek puanla öğrenci alan bölüm olmuştur. evet öss puanı ne yazık ki türkiye'de genellikle okul kalitesini gösteren bir kıstastır...

    edit3: 2012 yerleştirme puanlarına göre devlet üniversiteleri içinde 29 üniversitede ilk 2 ytü mekatronik 1. ve 2. öğretim bölümleri olmuştur. bütün üniversiteler genelinde ise 73 bölüm arasında yine ytü mekatronik 13 puan farkla birincidir. 2. öğretim bölümü ise 0,8 puan farkla 3. dür. marmara ve kocaeli'nin de sırasıyla 20 ve 30 puan üzerindedir. önümüzdeki yıl yine lider bölüm olarak devam etmesi dileğiyle...
  • amaç olarak özelleşmiş bir durumda olsa da * eğitim planı içeriği olarak makina ve elektronik derslerinin harmanlanması ile ortaya çıkan bölümdür. dolayısıyla nasıl ki endüstri mühendisliği derslerine zaman zaman makina, işletme, kimya-metalurji, fen edebiyat, bölümü hocaları gelebiliyorsa bu bölüme de kaliteli eğitim için makina mühendisliği ve elektronik mühendisliği kadrolarından iyi hocalar gelebilir. hatta işletmeden, inşaattan, matematik, türk dili bölümlerinden de gelebilir. zaten teknik üniversite mantığında dersler uzmanları tarafından verilir. mekatronik bölümünde sana iş güvenliği dersini, temel elektronik, işletme yönetimi, hidrolik sistemler dersini, mukavemet dersini, efendime söyleyim termodinamik dersini verecek iyi hocalar mekatronik bölümünde olmaz, olmamalıdır da. bunlar makina mühendisliği, işletme yönetimi, elektronik mühendisliği metalurji mühendisliği, matematik bölümlerinin ilgili ana bilim dalı hocalarıdır.
  • eşe dosta, konuya komşuya ne menem şey olduğunu anlatmak için uzun bir diyalog yapmayı gerekli kılan fakülte.
  • optimus prime'in anasını sikme bölümüdür inşallah. nefret ediyorum lan otobotlardan. öyleyse eğer güzel güzel okuyun hep 4.00'la mezun olun he mi?

    sloganı da "autobots, bend over!" olmalı.
  • dun bi cocukla tanistim arkadasimin arkadasi bizim studyoya gelmis saskin saskin bakiyodu etrafa, ne okuyosun dedim mekatronik ama bilmezsin kocaeli universitesinde dedi. ben de e biliyorum atilim'da var ankarada dedim ha evet iste dedi. almanca okuyolarmis kocaelinde falan bu bilgileri aldim. ama mekatronik nedir, muhendisligi nasil yapilir bilmiyorum. bilmiyomusum yani cocuga da yalan soyledim yazik oldu...
  • dibine inilip araştırıldığında mezunlarının hep iyi yerlerde olduğu görülür.
  • daha "ya da" nın yazılışını bilmeyen mühendis adaylarının(!) arkasından atıp tuttuğu mühendislik dalı. hak verilebilir tabi bir insan iki insanın ayrı ayrı okuduğu bölümü tek başına okuması -aslında öyle değil- diğerlerinin gururuna dokunmasına sebep olabilir. karalama çalışmasına girilir.e tabi çok mezunu da olmadığından savunanı da yok. çok değil 5dk bir araştırma ile aradığınıza ulaşabilirsiniz. puanı sabancı'dan, kocaeli'den, yıldız'dan kat kat düşük puandaki atılım üni. mekatronik müh. mezunlarının çalıştığı yerler..
    http://mechatronics.atilim.edu.tr/…ocs/mezunlar.pdf
  • soranlara robot mühendisliği şeklinde açıklanan mühendislik.
  • odtü'de elektrik-elektronik ve makina mühendisliği öğrencilerinin isterlerse dahil olabilecekleri yandal programıdır aynı zamanda. kendi bölümüm olduğu için söylüyorum (bkz: odtü makine) uzay havacılıkla çift anadal yapsanız alacağınız toplamda 10 adet ekstra ders yükü bir yana mekatronik yandalı(!) yaparsanız fazladan 13 adet ders alırsınız. elektronikçiler için durum nedir bilmiyorum. odtü mekatroniği bitirebilenlere okul her yandala yaptığı gibi bir adet yandal sertifikası vermekle yetinir sadece. organizasyonlarda vs. böyle aselsanın falan açtığı stantlara iş başvuruları hakkında konuşmaya giderseniz sizlere normalde not ortalamasına çok önem verdiklerini (3.00 altı başvurmasın 3.50 üstü kabul edilir genelde derler) ancak odtü mekatronik bitirebilenlerin o kadarda irdelenmeden direk işe alındıklarını söylemişti böyle de bir taşağı vardır.
  • lisans düzeyinde, aradan yıllar geçmesine rağmen hala yeterlilik sağlayamamıştır hiçbir üniversitede. türkiye gibi bir ülkede, mühendislik eğitimi almak böyle bir şey işte. kocaeli üniversitesi'nde bile, ki bu üniversitede 10 yıldır var olan bi' bölüm, yeterli bi' eğitim verilememekte. teorik olarak standart yakalansa da, pratik anlamda oldukça eksik kalmakta birçok öğrenci. alamanya ya da uzakdoğuda alınmalı mekatronik eğitimi.
hesabın var mı? giriş yap