• insanin evrimi suresince deriyi ve vucudu, gunesten, gunese 'bakan' tarafta toplanarak korumustur. bu sebepten, kahverengi/siyah derili insanlarin avuc icleri ve ayaklarinin altlari vucudun geri kalani ile ayni renkte degildir. bunun sebebi buralardaki melanin pigmentleri vucudun geri kalanina oranla cok daha azdir.
  • canlılara, evet, o güzelim doğaya siyah rengi veren pigment'tir derler...
  • sentezlenemedigi takdirde albino hastaligina yol acan pigment.
  • deri rengini oluşturan 3 etkenden en önemlisidir.deriye koyu kahverengi rengini veren melanin tüm normal insanların derisinde vardır.ancak bazılarında daha az bazılarında daha çoktur.deride melanin miktarı arttıkça renk koyulaşır.ancak melanin üreten hücrelerin sayısı açısından,insan grupları arasında belli farklılıklar gözlenmez.
  • hipofiz bezinin orta lobundan msh (melanin uyarıcı hormon) salgılanır. bu hormon hedef hücrelerinin melanin pigmenti salgılamasını sağlar. bu pigment ise cilde rengini verir. açık tenli insanlarda daha az koyu tenli insanlarda daha fazla salgılanır.
  • vücutta az bulunması makbul olan pigment. insanların sürekli dikkatini çeken amber, yeşil göz olsun sarı, kızıl saç olsun hep bu pigmentin oranına bağlı.

    zencilerdeki koyu ten rengide buna bağlanıyor. insanlar(tatışılır) evrim sonrası yaşamlarına uygun bir mekan ararken afrika vs. gibi güneş ışınlarının yoğun olduğu bölgelere de gidiyorlar. özünde daha açık renkli olan bu insanların vücutlarıda uv ışınlarından vücudu korumak için çareyi daha fazla melanin üretmekte buluyor. bir süre sonra genetiğe işliyor bu değişim.

    sonradan esmerleşenler yani "ben küçükken beyaz tenliydim ama tatile gide gide böyle oldum" gibi argümanlar öne sürenler de bu konuda haklı. vücutta bulunan az miktarda pigment güneşte kaldıkça ışınlarında etkisiyle bölünüyor ve güneş gören bölgeler koyulaşıp esmer görünümü alıyor. ayrıca solaryumun da aynı mantıkla çalıştığı söylenebilir. ışınlar aracılığıyla pigmentler bölünüp çoğalıyor.

    peki neden birde kutuplara yakın bölgelerde eskimo'lar gibi koyu renkli insanlar bulunuyor. düz mantıkla düşününce eğer güneşde koyulaşıyorsa soğuk da aksine beyazlarsın. aslında bu mantık yürütme yanlış değil. kutuplardaki insanların cildlerinin ve bilhassa saç-göz renkleri beslenmeyle alakalı çünkü bugün şunu biliyoruz ki metalamin besinler aracılığıyla da oynama yapabiliyor. bunun en etkili örneği d vitamini. ve d vitamini balık da yoğun bir şekilde var. kutupta yaşayan insan da balık harici pek alternatif bir besine sahip olmadığından aşırı d vitamininden kaynaklı koyulaşıyor.

    yani bir pigment salgılayan hormandaki aksaklık sizin renkli gözlü vs. olmanıza yol açabilir. ama d vitaminini kesmeye kalkmayın sonuçları beklenmedik olabilir.

    edit: yazım
  • saça koyu rengini veren, eksikliğinde saçların beyazlaması şeklinde vuku bulan da pigmenttir aynı zamanda
  • cilt rengini melanin pigmenti belirler. bir hastalıkta pigment sayısı artar veya azalır. artmış haline hiperpigmentasyon, azalmış haline hipopigmentasyon denir.

    hiperpigmentasyon hastalıklarına örnekler : malezma, sedef hastalığı, güneş lekeleri, egzema

    hipopigmentasyon hastalıklarına örnekler : vitiligo, albinizm
  • melanin'i masson fontana boyası ile boyayabiliriz.
  • cildi uv ışınlarının zararından koruyan filtre-pigment. ayrıca uvye maruz kaldıkça çoğalırlar*.
hesabın var mı? giriş yap