• robert burton tarafından kaleme alınmış ve 17.yy'a ait olan bu kitap batı metafiziğinin başyapıtlarından biridir. aylak adam yayınları tarafından üç fasikül olarak basılacakmış. ilk fasikül kitapçılarda.
  • insan ruhunu derinlemesine değerlendirmiş bir kitap, okuduklarınız karşısında bazen çok şaşıracaksınız bazen dehşete düşüceksiniz.

    --- spoiler ---

    " bizi en çok hırpalayan kendi budalalığımızdır, deliliğimiz, zayıflıklarımız, kendimizi idare etme yetimizin eksikliği, şehvet düşkünlüğümüz, aşırılıklara ve endişelere kolay kapılmamızdır. "

    " hayatımız da, tıpkı gökyüzü gibi, bazen iyi, bazen gölgeli, fırtınalı ve sakindir; tıpkı bir gül gibi dikenleri ve çiçekleri vardır; bir yılın ılıman bir yazı, çetin kışı, kuraklığı ve yine serin yağmurları olduğu gibi hayatımızda neşe, umut, korkular, üzüntüler ve iftiralar birlikte var olur. zevk ve acı birbiri ardına sıralanır."

    "ben önemli biri değilim, küçük hırsları ve geleceği olan bir hiç kimseyim."

    "hayallerinin olmadığını düşünen, hayal dünyasında yaşıyordur."
    --- spoiler ---
  • oldukça ince, ilk başta pek dikkat çekmeyen tuhaf bir eserdir. yazarı robert burton 1577-1640 ilginç fikirleri olan ilginç bir adam. hayatının büyük kısmını geçirdiği oxford'da matematik ve astroloji çalışmalarının yanı sıra melankoli üzerine de çalışmış, melankoli nin doğal bir insan davranışı ve hatta ihtiyacı olduğunu düşünmüş böylece de bu kitabı yazmıştır.
    yıllardır elimde olan kitabı bir türlü bitirmedim(ki genelde başladığım bir kitabı bitiririm ). kitap içerisinde güzel aforizmalar, dikkate değer fikir ve görüşler, havalı latince cümleler ve melankoli için yazılmış kaside şeklinde bir şiiri barındırır.
    ilginç bulduğum bir diğer detayı da, melankolinin anatomisi kitabı daha sonra yazılacak (bkz: tristram shandy) adlı bir başka tuhaf kitaba ilham olmuş ve tristram shandy de çok sonraları, en sevdiğim yazar olan oğuz atay için ilham kaynağı olmuştur.

    velhasıl kelam garip, tuhaf, hatta belki biraz rahatsız edici ama okunası, güzel bir kitaptır.
  • melankolinin biyolojik ve felsefi açıklamasını yapmaya çalışan bir yazarın çabasına şahit oluyoruz bu kitapta.
    melankolik bir tarafım olduğunu düşünerek aldığım, okumakta olduğum kitap.

    aynı zamanda 1500lü yılların tıbbi bilgi birikimiyle günümüz arasında ne kadar fark olduğunu keşfetmek şaşırtıcı.
  • okuduğum birkaç kitapta melankolinin anatomisi kitabına ait referanslarla karşılaşınca iki fasikülünü de edindim.
    kitap ilk yayımlandığı 1621 tarihinden bu yana birçok esere ilham kaynağı olmuş, tristram shandy bunlardan biri...
    melankolinin anatomisi melankolinin ne olduğunu, nedenlerini ve nelere yol açtığını tıp, felsefe, din ve gelenekler üzerinden irdeliyor.
    önsözle başlayıp girizgah ile sona eren (ve beş ara başlık) kitabın neredeyse üçte birlik kısmını oluşturan ilk bölüm içerdiği şiirler ve çizimli sayfalarla okunması çok keyifli.
    devamında melankolinin nedenleri iki başlık altında toplanmış. birinci başlık altında ele alınan konular daha akıcı bir okuma sağlarken ikinci başlık altında toplanan konular felsefe ağırlıklı ele alındığı için temposu daha düşük bir okuma sağladı benim için.
    ıkıncı fasikülü henüz okumadım.

    --- spoiler ---

    * kitaptan birkaç alıntı yapmak istiyorum:
    - her kişiye bir hayat verilir,
    kısadır ve başkasına devredilemez.
    - bir kişinin diğer kişiyi yargılaması kadar haşinbir şey yoktur. / erasmus
    - bir diğeri senin bildiğini bilmedikçe, bilginin bir faydası yoktur. / persius
    - meşguliyetten daha iyi bir tedavi yoktur. / razi
    --- spoiler ---
  • (bkz: #113008898)

    "aylak adam yayınları'ndan çıkan ilk fasikülü çeviri olarak beğenemedim. tabii orijinal metni okumadığım için pek bir şey diyemem, ancak çevirmen dipnot sevdasına tutulmuş. bir yerde platon' un bile kim olduğunu kısacık açıklayacak kadar "her yere dipnot" diyor, dipnotların okumadan bitirilmesi daha iyi olur. aynı mantalite ile çevirdiği kitapta da sık sık kopukluklar yaşatıyor. 6 7 fasikül daha olacak galiba. kitap, tuğla da olsa hepsi bitince yayınlamak daha doğru geliyor bana.
    kısacası -muhtemelen çeviri yüzünden ya da kafa rahat okuyamamışımdır- keyifle okuyacağımı düşündüğüm kitabı, kısa süre sonra, bitsin diye okudum."
  • --- spoiler ---

    'cesetler katili görünce kanar'
    --- spoiler ---
  • "gelmiş geçmiş en güzel kitap adı. kitabın karmakarışık olması kimin umurunda." cioran

    "bir tek belam var, o da yalnızlık; bir yaratık oldum, koca bir canavar, ne ışığım var ne yoldaşım, anladım ki yalnızlık oldu benim sefaletim."
    robert burton , melankolinin anatomisi 1. fasikül
  • "mutluluğumuzun en büyük parçası iyi bir doğumdur, eğer sadece bedeni ve zihni sağlam erkek ve kadınların evlenmesine izin verilseydi, insanlık için mutluluk verici olurdu."

    nasıl ki bir çiftçi, toprağına yalnızca en iyi ve seçme tohumları ekerse ve bedeninin her bir uzvu biçimli olmayan hiçbir boğayı veya atı çiftleştirmez, iyi kan taşıdığından emin olmadığı bir aygırın kısrak döllemesine izin vermezse ve nasıl ki koyunlarımız için en iyi koçlarımızı seçersek, en güzel inekleri yetiştirir ve en iyi köpekleri beslersek öyleyse çocuklarımızı peydahlarken o kadar dikkatli olmamız icap eder ki! "
hesabın var mı? giriş yap