• sac ve cilt rengini duzenleyen bir protein.
  • (bkz: mc1r)
  • doga sartlarina gore degisim gecirdigi icin, cildi acik renkli olan toplumlarin olusmasina neden olan protein.
  • kodlayan gen 16. kromozomda bulunur. melanositlerin sahip olduklari reseptordur. melanositlerin etrafinda keratinositler bulunur ve bunlar cesitli durumlarda (uv isinlari tarafindan uyarilmalari uzerine ya da fizyolojik hucre yolaklari tarafindan uyarilmalari nedeniyle) melanosit uyarici hormonu (msh) salgilarlar. melanositler de bu msh adli proteini almak ve akabinde melanin (eumelanin) uretebilmek icin melanokortin 1 reseptorunu bulundurmak zorundadirlar. bu nedenle mc1r, melanogenesis icin gereklidir.

    mc1r mutasyonlarinda, hucre yolaklarina hizmet etmeyen ve dolayisiyla fonksiyonel olmayan bir mc1r ya da hep aktif olan mc1r gorulur. fonksiyonel olmayan mc1r, kizil sac ve acik ten rengi ve gunese az dayaniklilik (ciller) gibi ozelliklerle ayirt edilebilir (fenotipik olarak). hep aktif olan mc1r ise daha koyu tenli ve gunese daha dayanikli canlilarin (memelilerden bahsediyoruz tabii) olusumuna yol acar.

    afrika gibi gunesin fazla parladigi cografyalarda kizil saclilar negatif secilime ugradiklari icin daha az gorulurler fakat kuzey avrupa cografyalarinda gunesin arada bir gorulmesi nedeniyle kizil sacli olmak pek problem degildir ve orada negatif secilim o kadar kuvvetli gerceklesmemistir.

    fonksiyonel olmayan bir mc1r'a yol acan mutasyonlara sahip olan bireyler asiri gunes isinindan uzak durmalidirlar zira pigment sentezi ve dolayisiyla gunes isinindan korunma oranlari dusuktur.
  • çoğunlukla kızıl saçlara neden olduğundan dolayı kızıl gen olarak da adlandırılmış olan gen.

    http://www.bbc.com/…er/2016/04/160429_genclik_sirri
hesabın var mı? giriş yap