• kadınların cinsiyet farklılığına haiz olan bir organlarının muayenesidir. hem hasta hem de doktor için zorlu bir süreçtir. hastaların duyduğu rahatsızlık ve kendini kötü birşeyin parçası oluyormuş gibi hissetmesi ile ilgili çokca yazılmış şeyler olagelmektedir.

    çoğu hasta muayene olmaya memesini elletip zevk almak için gitmediği gibi çoğu doktor da mesaiye başlayınca hadi bakalım biraz meme elleyelim yolumuzu bulalım demez...

    çoğu diyorum çünkü her iki tarafın da suistimalcileri vardır.. benden sadece bir örnek:

    genel cerrahi polikliniği.... can sıkan staj dönemlerinden biri... mevsim haziran hava sıcak insanlar, diğer bölüm öğrencileri dışarda fink atıyor .. sevgilisini kapan deniz kenarına gidiyor.. gezmeler tozmalar.. asistan abisi bi bi yere gidicem diyip muayene için sadece onu bırakmış üstüne de '' hadi bak az tecrube kazanırsın kendi başına muayene et demiş '' .. sefil intern meme polikliniğinde muayenede.. sıradaki hasta 24 yaşlarında gayet güzel bir kadın.. intern de o yaş civarlarında olduğu için ve toplumda yaptığı işe potansiyel sapık olarak bakıldığı için bir tedirginlik hasıl ediyor.. aman o kadar dikkatli olmalıyım ki yanlş anlaşlmaya yol açacak bir şeye yaklaşmıyım bile.. ama bu nası olacak ki merkezden başlayıp tüm kadranları ve koltuk altını elleyip muayaene etmeliyim.. nese dur bakalım çok soğuk davranayım da bana yavşıyo die düşünmesin.. ama o zamanda aldığm eğitim etiğine uymaz güler yüzlü olmalıyım... ya yazıo sanırsa... ( dipnot: görüldüğü gibi bu toplumsal düşünce yüzünden paranoyaklık sınırında yüzüyor arkadaş.. ) ben görevimi tam oalrak yapayım da en önemlisi o.. dur bi bakayım dosyasına hikayesini de alayım belki muayane etmeme gerek bile kalmaz.. ouwff olamaz.. sol meme üst dış kadran 4*6 mm çapında bir kitle görülmüş mamografide.. narutunu kontrol için muayene şart..
    d: siz arka tarafa geçebilrsiniz soyunup uzanın yastık sırtınızın altında olacak..
    h: peki
    (hastanın soyunusunu izlememek için bir dakika olayalanıp gideyim.. )
    d: ellerinizi ensenizde birleştireblir misiniz?
    h: ( denileni yaparak ) tabiyki birleştiririm.. daha yeni mi doktor oldunuz..
    d: kollarınızı öne doğru uzatır mısınz.. ( sağ memede bişey çıkmamış saten şekli de düzgün bunu yüzeyel muayene ediyim de yanlş anlamasın )
    yüzeyel fazla bastırmadan muayene eder..
    h: bastır bastır korkak davranma ! acımaz canım merak etme !
    genç ne diyeceğini ve yapacağını şaşırır.. birşey demeden muayeneyi tamamlar.. çıkşta da kadının numarasını istemesinden, ona yaşını nerede oturduğunu sormasından ve tavırlarından ona yazdığını anlar hasta doktor ilişkisi aklına gelir uygun bir dille hstayı gönderir.. fakat meme muayenesine gelen bütün hastaları ''ya bunlar göğüslerini gösterip doktor tavlama peşindeler ! , elletmeye meraklılar ! vb.. '' diye yaftalamaz.. onun bireysel birşey olduğununun farkındadır.. aynı duyarlılığı kendisi için de beklemesi hakkı değil mi diye merak etmektedir.. sırf uğraştığı bölge cinsiyete özgü farklılığa sahip olduğu için, hastaya soyun demesi gerektiği için, göğüslerini ellemesi hastanın iyiliği adına gerektiği için, doğru ismi olan meme dediği için sapık gözüyle bakılması ve dışarda bir sürü geyiğinin yapılması kendisini üzmektedir..
  • daha 18 yaşındayken meme kanseri şüphesiyle gittiğim doktorun muayenehaneye 7-8 intern ü de davet ederek memelerim üzerinde ders anlatmaya başlamasıyla kendimi deney hayvanı gibi hissetmeme sebep olduğundan muayeneyi yarım bırakıp mekanı terk ettiğim acı bir tecrübemdir. 18 yaşındaki bir kızın 8-10 erkeğin içinde memesini açınca hissedebileceklerine ise hiç girmiyorum bile. sen ne çeşit bir insan evladısın be adam hala küfrediyorum aklıma geldikçe.
  • bugün dr.a yaptırdığım ve göğsümde kitle olduğunu öğrenmeme sebep olan muayene. zaten muayene olmak son derece rahatsız bir durumdu ama asıl şoku dr.un "ultrason yeterli olmayabilir. 40 yaş altındasınız ama yüksek risk grubunda olduğunuz için mamografi çektirmeniz gerekebilir." demesiyle yaşadım. bişeyiniz yok der, ben de çıkarım die düşünürken kısmette kitle ve mamografi çıktı. hadi hayırlısı!
  • regl olmaya başladıktan itibaren her kadının regl bitiminden itibaren 5 gün sayarak 5.gunde yapması gereken muayene. yatarak ve ayna karşısında olmak üzere 4 farklı teknikle yapılır, maksimum 15 dakika alir ama erken müdahele ile hayat kurtarır.

    tamamen basit ve ücretsiz bir yöntem olmasına rağmen ne yazık ki ülkemizde kadınlar tarafından hiç uygulanmamaktadir. sonuç: erken teşhis ile tedavi edilebilir meme kanserinin ölüme yol açması.
    sebep: eğitim sistemindeki üreme sağlığı dersi eksikliği ve cinselliğin tabu olması. neticede memeyi ayıp bulan ve göğüs diyen bir milletiz.
  • (bkz: #49486721)
  • bu sabah itibariyle olduğum muayenedir. muayene olacaklara fikir vermesi açısından paylaşmak istedim çünkü önemli bir konu.

    sol göğsümde şiddetli ağrı hissetmemle ellerimle yaptığım kontrolde göğüs başına yakın iki tane büyük, bir tane küçük kitle hissettim ki doktorun söylediği kadarıyla üç değil iki adet kitle vardı. ve eklediği üzere zaten bu büyüklüğe geldikten sonra teşhis etmek kötü huylu oluşumlar açısından oldukça geç kalındığı manasına geliyor.

    bu sebeple meme muayenesi ihmal edilmemeli, evde kendi başınıza yapabileceğiniz söylense de benim gibi artık otuz beşi devirdiyseniz ve kanser geçmişiniz varsa düzenli doktor kontrolü ile ilerlemekte fayda var.

    öncelikle belirtmem gerekir ki ciddi derecede acı vericiydi benim için, hala göğüslerim sızlıyor.

    muayeneyi yapan doktor elli yaş civarında bir kadındı. muayeneden önce bir süre sohbet etti, ilk kez muayene olduğumu öğrenince konuyla ilgili bilgi verdi, kendi başıma nasıl yapabileceğimi vs. anlattı ama o da kırk yaşından sonra doktor kontrolünü tercih etmemi önerdi.

    şayet utanmak gibi bir durumunuz varsa, ki bende olmamasına rağmen tedirgin gittim, doktorunuzu doğru seçmeniz gerekiyor. muayeneden önce kafanıza takılanları sorun, sohbet edin, rahatlayacaksınız.

    utanılacak sıkılacak bir tarafı yok, muayene sonuçta, doktorun söylediğine göre benim canım fazlaca yandı. birincil sebebi başımın derdi 60 seviyesinin altına inmeyen tsh sebebiyle oluşan hormonal dengesizliklerle birlikte kitlelerin süt kanalına bağlı olarak oluşması, büyük ve ağrılı olması. normalde muayene sırasında bu kadar acı hissetmeyeceğimi söyledi.

    sırt üstü muayene ettikten sonra oturtup kollarımı iki yana açtırıp görsel olarak bir süre inceledi, işte o an rahatsız oldum, len dedim ne oluyor, sonra tamamdır deyip ultrasona gönderdi.

    nihai itibarla dönemsel hormon değişiklikleri sebebiyle süt kanallarının nane yemesi olduğunu öğrenip gönül rahatlığıyla sağlık merkezini terk ettim.

    ama gel sen bana sor ki hafta sonu nasıl geçti? ya yine kansersem; ne yaparım, kızım çok küçüktü daha önce, şimdi benimle yaşayacak, o etkilenmeden nasıl atlatabilirim, neler yapabilirim, işi ne yapacağım, istanbul'da mı kalacağım, tek başıma neyi nasıl yaparım vs. bir milyon tane sorunun cevabını bulup bütün planı programı yaptım. allah uzak tutsun ama herhangi bir olumsuz durumda acil eylem planım hazır en azından.

    ve kendisine özel şükranlarımı sunmadan geçemeyeceğim, teşekkürler (bkz: hipotiroidi)...
  • memelere sahip çıkalım. bol bol muayene ettirelim.
  • meme kanserinin erken evrede teşhis edilip, tedavi edilebilmesi için büyük önem taşıyan muayene.
    doktora gitmeye çekiniyorsanız öncelikle evde bir ayna karşısında sadece 1-2 dakikanızı ayırarak kendiniz muayene edebilirsiniz. (adetin başlangıcından sonraki 7. gün muayene için en uygun zamandır)

    öncelikle kollarınızı yanlarınızda tutup göğüslerinizde büyüklük farkı, kızarıklık, göğüs uçlarında renk değişimi olup olmadığına bakın. sonrasında ellerinizi belinize koyup göğüslerinize sağ ve sol taraftan bakın. daha sonra düz bir zemine uzanarak kolunuzu başınızın altına alın ve dairesel hareketlerle koltuk altından başlayıp geniş bir çember çizerek parmak uçlarınızla meme ucunuza kadar muayene edin. son olarak göğüs ucundan herhangi bir akıntı gelip gelmediğine bakın ve aynı işlemi diğer göğsünüz için de uygulayın. elinize şüphelendiğiniz bir kitle gelirse mutlaka doktora başvurun.

    kamu spotu gibi oldu biraz ama ayda bir kez yapılacak 1-2 dakikalık muayene bazen hayat kurtarabiliyor. ihmal etmemek gerek.
hesabın var mı? giriş yap