• sultan abdülmecid’den başlayarak, her yıl ramazan ayının on beşinde topkapı sarayı’nda hırka-i şerif ziyaretinde, padişaha özel iftar yemekleri hazırlandığı bilinmektedir. bu yemekleri pişiren enderun efendileri arasında özellikle en güzel soğanlı yumurta yapma rekabeti kaynaklarda geçmektedir... "eğer padişah iftar yemeklerinden tadarken, soğanlı yumurtayı beğenirse bunu hazırlayan enderun efendisini kendisine kilerci başı seçerdi. soğan, yağ yanmadan ateşte sürekli bir şekilde karıştırılır ve pembeleşinceye kadar pişirilir ve daha sonra yumurtaların ilavesiyle bu işlem yaklaşık 3-3,5 saat sürerdi.. zaman içerisinde bu yemeğin içerisine soğanın daha fazla kavrulmasını olanak sağlayan domates yer almıştır"

    işin aslına baktığımızda günümüzde pek az kişi * menemen pişirmektedir. öyle ki kaynaklara göre gerçek menemen yemeğinde beğenmediğimiz soğanı 3-3,5 saat sahanda yakmadan kavurmak gerekir. anlamadığım nokta "-menemen öyle mi olur kardeşim!!" şeklinde fikir beyan edenlerin bunu neye dayanarak söyledikleridir. annemizin mutfağı bu konuda otorite değildir maalesef..

    görünen o ki soğanlı yumurta daha sonra içerisine domates eklenmesiyle normal olarak hızlı hayat şartlarına ayak uydurmuştur. gerçek menemen in içersine soğan girer mi tartışması nereden kaynaklanır onu da açıklayalım..

    efendim menemen ülkemizde 5 yıldızlı otel mönülerinde genellikle - scrambled eggs with tomatoes olarak tanımlanmakta. yani menemen menülere *direkt menemen adıyla geçmemiştir. bir tür pişirilen bir yumurta yemeğidir.. özellikle batı mutfağına yönelik mönülerde sentezlenerek soğan çıkarılmıştır (zira batılı misafirlerimiz hafif çiğden türemiş soğana pek sıcak bakmazlar)yani menemen "green bell pepper and tomato cubes cooked with eggs added- generally served with breakfast or early noon time." şeklinde sunulmaktadır. soğandan hazetmeyen misafirlere soğan tadı vererek fakat içerisinde göstermeden sunduğumuzu biliyoruz. menemen, scrambled eggs with tomato tanımlaması ile sunulduğunda akla çırpılmış yumurta, yanında söğüş domates gelmekte iken, ben pişen bir yemek olduğunu, türk mentalitesi içerisinde sabah ya da öğlen tercih edildiğini vurgulamak istiyorum. yani meali "domates küp küp doğranır ve yumurta eklenerek pişirilir." şeklindedir.

    kıssadan hisse aslı atalarımızdan kalan soğanlı yumurta iken günümüzde soğanı tartışılır olmuştur. soğan sevmeyen bireyler içerisine katmayabilirler ama inkar etmek ayrı birşeydir. baklavanın içerisindeki cevizden hazetmediğimi söylediğimde bazı tatlıcı arkadaşlar beni dövecek gibi olsalar da sevmiyorum kardeşim bana göre fındıklı olmalıymış. kendi damak tadıma göre bir yemeği şekillendirmek sadece bilgi eksikliği ile tanımlanabilir kanımca.. türk mutfağının temelini soğanlı yemekler oluştururken rahmetli uğur mumcu yaşasaydı o genç dimaglarda yer etmiş sözünü bu başlık için de kullanırdı sanırım.
  • menemen olmayan bir şeyi menemene dönüştürmektir.
  • uzun sürecek bir tartışma konusu. kimisi için olmazsa olmaz, kimisi için kavga sebebi.

    (bkz: buraya bir şey yazardım ama karmam düşsün istemem)
  • söz konusu menemen öğrenci evinde yapılıyorsa, içine soğan da konur, biber de.. hatta "bulunursa" yumurta bile konur, nedir sanki? *
  • boş yere gözyaşı dökmektir.
  • opsiyoneldir. biber zorunludur.
  • menemen soganli olur fakat ben soganli sevmem. benim gibi dusunen milyonlar icin menemenin tarifini degistirecek degiliz tabii.
    sogansiz yapip icine bir de sucuk ve kasar ekliyoruz, efsane oluyor.
  • zaten soğanlı olan menemene neden bir daha soğan koymayı tartışıyoruz ki? soğanlı menemen diye bir şey yoktur. adı menemendir ve zaten soğanlıdır.

    siz hiç, et yahnisine soğan koymak ve ya yahni soğanlı mı olur, soğansız mı diye bir tartışma gördünüz mü? göremezsiniz çünkü yahni zaten soğanlı olan bir şeydir. menemen de öyle.

    hiç soğansız menemen mi olur? soğan kararında olduktan sonra güzel ve faydalıdır. menemen de böyle lezzetlidir.
  • menemen, kelime kökenine baktıgınızda - man a man - yani erkek erkeğe yenilen yemek manasına gelir. bu nedenle soğan konmasında hiçbir sakınca yoktur .
  • kesinlikle yapılmaması gerekir o curcunaya bir de soğanı eklemek, 3 kişilik erkek öğrenci evine 4. kişiyi almak gibi olur. huzur kaçar, tatsız olur...
hesabın var mı? giriş yap