• murat yetkin'in dün doğan kitap etiketiyle çıkan son kitabı. şöyle bir bakınayım derken 100 sayfa nasıl geçti anlamadım. müthiş faydalı ve eğlenceli bir anlatımı var kitabın. yazarı hakkındaki kararsızlığım yüzünden meraklısı için entrikalar kitabı'nı almamıştım ama yarın ilk iş onu da alıp bunun arkasına hemen ona başlayacağım.
  • kitabın içeriğini hiç okumadan komplo teorisi kitabı zanneden üstüne üstlük başkalarına bu sav üzerinden salak diyen ilgilileri var. salaklıktan öte bir durum bu. memleketin okumuşu okumamışından daha cahil.
  • gazeteci murat yetkin'in çok beğenilen ve iyi bir satış grafiği yakalayan meraklısı için entrikalar kitabı ardından doğan kitap tarafından yeni yayımlanan casusluk kitabı. kitabın tanıtım bülteni şöyle:

    casusluk siyasetin görünmeyen yüzü, savaşın başka araçlarla devamıdır.”

    james bond iki günde yakalanırdı.” kendisi de “majestelerinin hizmetinde” bir ingiliz ajanı olan ian fleming’in, james bond karakterini yaratırken model aldığı sırp ajan duşko popov, anılarında böyle diyordu. küresel siyasetin görünmeyen dünyasında tarihin akışını değiştiren popov, yakalanmamayı başarmış mıydı? sadece o da değil. cia’in türk-islam sentezi uzmanı özbek türk’ü ruzi nazar’ın türkiye’de görev yaptığı 11 yılda iki askeri darbe oldu. kgb’nin ortadoğu operasyonlarına yön veren azeri türk’ü haydar aliyev, sovyetler yıkıldıktan sonra bugünkü azerbaycan’ı kurdu. nazar ve aliyev, soğuk savaş’ta karşı saflardaydı. o dönem türk istihbaratının başında fuat doğu vardı. türkiye üzerinde operasyon yapmak isteyenler karşısında mit neler yapıyordu? türk istihbaratının en başarılı ve en tartışmalı operasyonları neydi? karşınıza kimi zaman cia, kimi zaman da kgb ajanı olarak çıkacak hiç tahmin etmeyeceğiniz isimler… usta gazeteci ve araştırmacı yazar murat yetkin, meraklısı için casuslar kitabı’nda, bütün bu tabloyu okurla ilk defa buluşacak bilgilerle anlatıyor.

    https://www.dogankitap.com.tr/…casuslar kitabı-2622

    yazarla yapılmış bir mülakat - http://www.hurriyet.com.tr/…-bir-memuruydu-41021068
  • istihbarat tarihi için güzel bir kaynak olabilir.oldukça akıcı bir anlatıma sahip tek kusuru pahalı olması.bu arada cemal kaşıkçının öldürülmesi olayı arabistan için tam bir fiyasko olmuştur.aslında amaç öldürmek değil murat yetkinin de işaret ettiği gibi kaçırmaktı muhtemelen zira terör örgütlerinden birini kullanarak suikast ile rahatlıkla işin içinden sıyrılabilirdi araplar; ancak işler sarpa sarınca öldürmek zorunda kaldılar.
  • kitabın yazarı murat yetkin'den görüşler; https://www.youtube.com/watch?v=dvzlosdn464
  • aşırı derecede wolf ve gehlen ilgisi uyandıran, bu konuda insanı araştırmaya sevk eden kitap. bir öncekinde de hastasındık.
  • kasım 2018'de çıkmış bir murat yetkin kitabı.

    --- spoiler ---

    murat yetkin'in "meraklısı için" ön başlıklı iki kitabını da okudum. ikisinde de akıcılık özenle sıralanmış olaylar silsilesinin arasına serpiştirilmiş. başlarda gehlen'e değinirken gözümüzün önünde bir harita üzerinde sanki bütün ajanların lokasyonunun belirtildiği iğneler beliriyor. tabii artık anılarını yayınlamış olan çoğu doğu alman pek çok istihbaratçının verdiği bilgiler dönem filmi gibi. kitabın artık kendini tekrar etmeye başladığı, eldeki bilgilerin harmanlanıp okura sunulduğu, sıkmaya başladığı anlarda türkiye sahnesini açıyor.

    o dakikadan sonra da mahir kaynak, süleyman seba, süleyman demirel, alparslan türkeş, mehmet eymür, fuat doğu gibi ilk kitabında da zikrettiği isimler devreye giriyor.

    ruzi nazar'ı atlamamak lazım tabii ki.
    --- spoiler ---
  • (bkz: #84507241)
  • oradan buradan şuradan derleyip toplayıp ortaya çıkarılan bir kitap olmuş.159 kaynaktan yararlanılması yetkin’in gerçekten bu kitap için ciddi bir emek ve mesai harcadığının emaresi.kitabı bir solukta okuyorsunuz lakin kitabın bütünlüğüne dair büyük bir karmaşa var.murat yetkin kitabında gazeteci kimliğini askıya alması ve kendi görüşlerini bir buçuk sayfaya sığdırması şahsen üzdü beni bu sebeple kitap daha çok aktarım özelliği ile oluşmuş gibi duruyor.hal böyle olunca acaba kendiside kitabında ifade ettiği üzere ismini vermek istemediği istihbaratçıların oyununun bir parçası olup olmadığı hususunda merak uyandırıyor.keşke basın dünyasında türkiye tekelinde istihbarat teşkilatına çalışan gazetecilerin teşkilatlar için nasıl haberlere imza attıklarını ya da atabileceklerini anlattığı bir kitap yazsa da türk basınının istihbarat dünyasında ki konumlandığı noktayı okuyucular olarak kıyaslayabilsek.
  • işini ciddiye alan biri tarafından yazıldığı belli, maksadı okuyucuya komplo teorisi sunmak olmayan, anlattığı olayların çoğunun kaynağı şahit olanların doğrudan yazdığı veya beyanları dahilinde yazılmış kaynaklar olan, yazarın duyuma dayalı bazı aktarımlarında parantez içinde “bu bilgiyi ikinci kaynaktan doğrulayamadım” diyerek okuyucuya doğru olanı verme çabasını gösteren güzel ve sürükleyici bir kitap.
hesabın var mı? giriş yap