• merkel'in "almanya'da kalabilir miyim, planlarim var, burada egitim almak istiyorum" diyen kiza "lübnan'daki, afrika'daki herkese gelin dersek, bunu kaldiramayiz" seklinde cevap vermesi sonucu gerceklesendir.

    afedersiniz ama, oha sayin merkel.

    http://www.radikal.com.tr/…_yayinda_aglatti-1398783

    edit: imla.
    edit 2: merkel'i görüp de "bak elalem nasil da yöneticilik yapiyor, tüü bizimkilere" yorumlarini yapan, avrupa karsisindaki duydugu ezikligi iliklerine kadar hissetmekten cekinmeyen "milli" eziklerimiz, ezikliklari dolayisiyla merkel'in elestirildigi noktayi anlamiyor olsa gerek. bak bakalim eziklerin ezigi, eziklerin efendisi, alman basini merkel'i ne diye elestiriyor:

    "almanya'da iyi yasam" kampanyasini yapan merkel, iyi bir yasam isteyen ve "aksansiz" bir sekilde alman dilini konusan bir kiza "afrika'dan hepiniz gelecektir" cevabini verdi. afrika'dan gelmekten kim bahsetti? ıc isleri bakani de maiziere'nin bahsettigi "almanya'ya tam olarak adapte olmus göcmenlerin mülteci olabilecegi" görülüyor ki filistinli kiz icin gecerli degil.

    http://www.zeit.de/…ergerdialog-fluechtlingspolitik

    "ben nasil dogdum?" sorusunu soran bir cocuga tüm gercegi ciplaklikla anlatir mi sayin "dürüst" merkel?
  • yalan söylemeyip dürüst davranmasının sonucudur. keşke bütün siyasiler merkel kararlılığında ve dürüstlüğünde olsa.

    tek ihtiyacımız realizm. bizimkiler "biz şöyle iyiyiz böyle kıskanılıyoruz. benim suriyeli kardeşim" diyor sonucunda ben amerikan malı telefonumda amerikan sosyal medya uygulamasında aşağıdaki fotoğrafı görüyorum.

    http://a.abcnews.com/…eaders_ml_150402_16x9_992.jpg
  • siyasi bir soruya diplomatik bir cevap vermiş merkel. kız da bu açıdan değerlendirip ağlamamalıydı.
  • lan gelsin bize 3 milyon suriyeli + 1 olur ne var. hatta lubna ve afrika da gelsin. kavimler gocu konusunda deneyimliyiz.
  • merkel'in gayet mantikli bir cevap vermesi desek daha dogru olur. kizin televizyonda boyle bisey istemesi uzerine merkel'in kendini mecbur hissettigi icin kabul etmesi mi isteniyordu acaba? aglamasi uzucu ama, ona evet denseydi baskalarina haksizlik olmaz miydi?

    edit: imla.
  • merkel'e olan saygımı arttırmış olay. siyasetçi dediğin duygularıyla hareket etmez. hayat adil değil. her acıtmasyon yapanı ülkeye alacak halleri yok.
  • acıklı bir durum. ayrıca merkelin popülizm konusunda bizim türk liderlerin tırnağı bile etmeyeceğini göstermiştir. kıza "durumun hakkında daha detaylı bilgi alalım programdan sonra. merak etme, elimizden geleni yapacağız." deseydi ne kaybederdi? muhtemelen hiç bir şey. ama şu an aldığı tepkiyi de almazdı.

    fakat aslında değişen fazla bir şey de yok bu iki farklı tutum arasında. neticede bu kızın durumuna benzer durumda olan yüz binlerce, milyonlarca insan var. sadece türkiyede iki milyondan fazla mülteci var. hatta bunlar mülteci statüsünde bile değiller. aralarından bir tanesi kurtarmışsın, kurtarmamışsın ne kadar fark eder ki?

    avrupa bu insanlara gözlerini, kulaklarını kapatıyor. türkiyedeki mültecilere de kapılarını kapatmış durumdalar. bu da bize iyi bir ders veriyor küreselleşme konusunda. demek ki neymiş? bazı liboş söylemlere ve özellikle de "küreselleşme var. artık ulus-devletler çöküyor" şeklindeki iddialara fazla kendini kaptırmamak gerekiyormuş. birileri sizi "siz ayaklanın, biz size çok daha iyi bir yaşam vaat ediyoruz" dediklerinde hemen kanmamak gerekiyormuş. yanlış anlaşılmasın, bunu suriyeliler için söylemiyorum. hepimiz için durum bu maalesef.

    keşke insanların eşit ve özgür bir biçimde bir arada yaşadıkları, suni sınırlarla çevrilmemiş, çok daha barışçıl bir dünyada yaşasaydık. ama insan insan olmaya devam ettikçe bu bariyerler ve duvarlar hep karşımıza dikilecek. belki bir duvar yıkılacak ama yerine hemen bir başkası dikilecek. o yüzden her fırsatta "...den siktir olup gitmek" hayalleri kuracağımıza bizi çevreleyen duvarların içerisindeki alanı daha yaşanır hale getirmenin yollarını aramamız lazım. filistinliler için de, suriyeliler için de, nijeryalılar ve hatta türkiyeliler için de durum bu maalesef.
  • avrupalı kafasıdır. bu insanlara maliyet ve düzensizlik gözüyle bakar.
    ama bir yandan da işe yarayanlarını seçip işgücü olarak kullanır ülkesinde yaşlanıp buruşan nüfusu telafi etmek adına.

    karşılıksız yardım savuran bir biz varız şu alemde. belki kübalılar bir de!
  • diğer ülkelerin yaptığı gibi yapmamıştır. suriyelileri ülkesine dolduran bi ülke vardı. eğitim bedava, hayat bedava. bu kızcağız o ülkeye neden gitmez hiç anlamadım. neden kıçı kırık avrupa ülkesini zorlar. bütün dünyanın kıskançlıkla izlediği bir lider ve ülke oysa.
hesabın var mı? giriş yap