• ezan vakitlerinde camilerdeki saat ayarlarının farklı olması nedeniyle ard arda farklı ezan sesleri duymayı engellemek amacıyla büyükşehirlerde uygulamaya geçirilmiş olan sistem.en iyisi en güzeli...öyle ki merkez camiinden yapılan, kulağa hitab edicek nitelikte ezan sesi insanı ibadete teşvik edebilir.lakin ses güzelliğinden nasibini alamamış imamların ezan okuması,insanı ibadetten soğutur.
  • müezzinler değişimli olarak okurlar ki adil olsun, hak hukuk olsun.
    (bkz: merkezi vaaz sistemi)
  • hacca otobusle gidecek olan vatandaslarimiz icin, kapalı devre radyo sistemine bagli olarak gelistirilen bir yayin turudur..
    lakin bu uzun yolculuk esnasinda turizm sirketi tarafindan verilen kulakliklardan ezan, geri kalan zamanlarda da turkce-arapca ilahiler dinleyebilir, kendinizi otobuste iken tavaf moduna gecirebilirsiniz..
    *bu sistemden verilen ezanlar saat farki goz onune alinarak kaydedilmistir..
  • (bkz: mes kullan)
    (bkz: mes)
  • namaz vakitlerinde birbirine 500 metre uzaklıktaki camiilerin her birinden farklı bir anda başlayıp kanon halini alan ezanların yarattığı ses kirliliğine son vermesi açısından faydalı bir uygulama lakin düşününce bütün ezanların tek bir merkezden yayınlanması kendi içinde bir takım güvenlik zaafları da içermiyor değil. yani söz konusu merkeze ulaşmayı başaran kötü niyetli bir şahsın sabah ezanını misal bir "şappır şuppur ye beni"'yle ya da daha fenası şahin k remix'le değiştirdiğini, bütün istanbul'un güne bu şarkılarla uyandığını düşünmek bile bir hoş ediyor insanın içini. allah muhafaza hele de şu ramazan ayında büyük infial çıkar valla...

    (bkz: alternatif project mayhem eylemleri)
  • yapılmaması gereken bir olay. hatta hoparlörle de okunmamalı ezan. müezzinler bağıra bağıra herkesi namaza çağırmalı, biz de saraylı kasabalı ayırt etmeden görevimizi rücu için akın akın camilere doluşmalıyız. teknoloji şeytan işidir ey cemaat-i müslimin, aklınızda yer edine!

    not: kolunda saat olanları da camimize alamıyoruz, onlar o günah yuvası klimalı camilerine gitsinler. allah uçmamızı isteseydi bizi kanatlı yaratırdı.
  • sesin ışık kadar hızlı olmadığı düşünüldüğünde pek de mantıklı olmayan uygulamadır. ses saniyede 340 metre gittiğinden ve okunan ezanların tahmini menzili bir buçuk kilometre yarıçaplı bir daire olduğundan -harmantepe ile evim arası mesafedir kendisi-, yakın camilerden gelen ezan sesiyle uzaktan ve kısık gelen ezan sesi gene karışacak, yalnızca aradaki zaman farkı azalacak. bir de benim gibi çatısına çıkıldığında sekiz tane minareyi rahatlıkla seçebildiğiniz bir semtte oturuyorsanız, bu sistemin uygulanması iyiden iyiye anlamını yitirecektir.
  • arazi yapısı gereği bir köyün mahalleleri bile birbirinden kilometrelerce uzakta olduğundan ve her mahalleye bir cami denk düşmediğinden karadeniz'de uzun yıllardır uygulanan sistem. sistemin merkez üssü ilçede konuşlanmıştır. köyler dağların tepelerinde ilçe de vadide olunca, hele de ilçenin ortasından yağmur yağdıkça coşan bir dere geçtiğinde ezan sesi yerine şöyle bir anons duyabilmeniz olası:

    - tere kenarinda otiran vatandaşlarimuzun tikkatine... aşuri yağmur neteniyle sel paskuni olabilur. evlerunizi heman poşaltun.

    bir süre sonra:

    - paskun tehlukesi geçmiştur, rahat olabilirsunuz.
  • ankara'da kalkmaya başlamış uygulama. namazla, niyazla işim yok da en azından sesi güzel bir müezzin okuyordu önceden. şimdi aynı anda 3 ezan sesi duyuyorum. hangisi olduğunu keşfedemediğim müezzinlerden birisi çok güzel bir sesle söylerken aynı anda iki karga +1 -1 saniye ile takip ediyorlar.
    dedim ya benim namazla niyazla işim yok. işi olan arkadaşlara soruyorum. gam bilen, makam bilen usta bir müezzinin merkezden okuması mı iyi yoksa bir şekilde o camiye atanmış her müezzinin iyi/kötü sesleri ile 3 ayrı ezanın farklı senkronlarda birbirinin etkilemesi mi iyi?
  • kesinlikle yaygınlaşıp tüm ülke genelinde uygulanması gereken sistem olmasına rağmen, müezzinlerin sesi köreliyor gerekçesiyle iptal edildiğine dair rivayetler bulunmaktadır. bu sistem sayesinde tasarruf edilebilecekken, kullanılmaması gereksiz maddi külfete neden olmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap