• verimliliği en yüksek ısıtma biçimidir. ısındığınızı hissedersiniz, camdan kar yağışını tişörtle izlersiniz , o yüksek ısıya rağmen ödediğiniz miktar aynı ısıyı kombi ile yakalamaya çalıştığınızdan daha aza gelir, apartman içinden geçen borular sayesinde apartman boşluğu bile sıcaktır. kapıyı açınca soğuk içeri hücum etmez. ısı kaybı minimumdur. alt kat komşunuzun evde olup olmaması pek umrunuzda olmaz. tek kötü yanı ne zaman yanıp ne zaman söneceğine müdahil olamamanız.
    ne demek 1 nisan itibariyle yanmayacak !!
  • kapıcının bizlere '' kış aylarında tişörtle bahar aylarında kazakla gezin tamam mı annem '' deme şekli.
  • hırsız uğursuz yöneticiler yüzünden nefret ettiğim sistem. bir de apartmanda illa ki 28 dereceyi görmezse üşüyen yaratıklar varsa hele, cebinizden yaz-kış okkalı bir para çıkar.

    bu sene kombili ve yalıtımlı evimizde koca kışı 400tl ile geçirdik, eylülde aldım gazı, sonra martta bir daha aldım. evin ısısını 21 dereceye ayarladık ve kombi sürekli çalışıyordu, kapat aç falan da yapmadık, ayrıca hergün dujj alan insanım. yalnız ara kattayız tabi. velhasıl sokmuşum merkezi sisteme.
  • gündüz açılır, gece kapanır. anlamam hiç gece daha soğuk değil mi ulan ?

    baya baya donuyorum şu an .
  • apartman yöneticilerini ya da kaloriferi yakma saatlerini kim belirliyorsa türlü küfre maruz bırakan sistem. eve çıkarken araştırmanızı iyi yapın o yüzden, tüm apartman emekli ve evde oturan kişilerden oluşuyorsa derhal kaçın o evden, akşam 2 saat ısınacağınız diye her ay tonlarca para vermekten bıktım yahu.
  • bir süredir kaldığım yerde gece 1 gibi kapatıp sabah 7 gibi açıyorlar; hadi ben neyse de sevişen insanlar var lan bu apartmanda.

    yani vardır umarım :((
  • şimdiye kadar kimsenin bu başlığı açmadığını düşünmek de, ne bileyim?

    (bkz: merkezi ısıtma sistemi)
    (bkz: ısıtma sistem merkezi)
    (bkz: ısıtma merkezi sistem)
    (bkz: sistem ısıtma merkezi)
    (bkz: sistem merkezi ısıtma)
  • bizde bunun pay ölçerlisinden var. ankara'nın -10larla dansı başlayınca apartmanda halil sezai'nin isyan şarkısı asansörde çalmaya başladı.

    neyse efendim. kalorifer termostatının üzerindeki rakamların ne olduğunu bilmeyenler. biz üşüyoruzdan başka durumu sistemi anlamaya çalışmayanlar.

    neyse olağan üstü birleşim kararı aldık bütün apartman tren yapıcaz.

    gecenin bombası ise tüm yakıt ortak bölünsün sistemine geçelim oldu. eski usül. böylece kominist sistemle yakanla yakamayan arasındaki fark ekim devrimiyle olmasa da aralık devrimiyle saplanacak.

    derken külliyeden çıkmayan biri çıktı yöneticiye bu kanuni değil suç işlersiniz dedi. ulan dedim sandığa götürüyoruz. neyin suçu milli irade böyle istiyor. meclis başkanı anayasayı sallamıyor bizim yönetici üç ay gelen faturayı 40a bölse ne çıkar dedim.
    adam sustu.

    (bkz: don't mess with milli irade)
  • türkiye’de genel olarak beğeniliyor ama bence rezil bir sistem.

    bir kere şu pay ölçer olayı zorunlu olacak dendi ama hala çoğu apartmanda yok. şimdi ben birkaç aylığına başka yere gitsem, boş ev ısıtılacak ve ben ısınmadığım halde para ödeyeceğim. bunu savunanlar da “tüm apartman ısınınca herkes için daha karlı oluyor” diyor. e peki o “herkes” beni düşünüyor mu? hayır.

    ben yazın da kışın da şort tişört geziyorum. hatta kışın ortasında bile dışarda işim olduğu zaman şortla çıkıyorum çoğu zaman. haliyle evimde de öyle yaşamak istiyorum. ancak havalar hayvan gibi soğumadan o kaloriferler yanmıyor zira komşular kabul etmiyor. istiyorlar ki evin içinde on kat giyinip oturalım. hayır zaten benim asıl sorunum soğukta ellerimin donması ve klavyeyi aşırı ağır kullanmaya başlamam. eldiven takıp çalışamayacağıma göre evin sıcak olması gerekiyor. klimayla ısınmayı da denedim, o da pek mümkün değil. kalorifer gibi ısıtmıyor sonuçta.

    eve ilk taşındığım zaman kapıcıya kaloriferlerin ne zaman yanacağını sordum, adamın cevabı “daha yanmaz” oldu. lan dalyarak, “ne zaman?” sorusuna cevap olarak “daha değil” demek yeterli mi sence? sonra gittim yöneticiyle konuştum, apartmanın istemediğini söyledi. apartman istemiyor ne demek lan? kim istemiyor tam olarak? apartmanın bir iradesi mi var amına koyayım binayla konuşmak gibi yeteneklerin mi var senin?

    baktım olmuyor, tüm odalara klima taktırayım dedim. gerçi asıl amacım yazın serinlemekti ama ilk kışı geçirince soğuklarda da kullanabileceğimi düşündüm. tam klimalar takılıyor, yönetici kapıcıyı göndermiş, “yalnız o dış üniteleri ön tarafa takamazsınız, herkes arkaya takıyor zaten. önde görüntüyü bozuyor” diyor. lan oğlum sanki dünya güzeli apartmanın var da şekli bozulacakmış. herkes arkaya takıyor evet çünkü bir tane klimaları var ve çoğunun cephesi arkaya bakıyor. ben üç üniteyi nasıl arkaya sığdırayım akılsız mısınız siz? yani kendi imkanlarınla ısınmak istesen bile bir şekilde engel oluyorlar. sırf bu geri zekalılar yüzünden evin her yerinden klima boruları (ya da hortum işte ne sikimse) geçiyor. hem onlar için ekstra para ödedim, hem de klimaların performansı düştü. neyse ki güzel apartmanımızın ön yüzü bozulmadı, her geçen dönüp bir kere daha bakıyor ve müthiş apartmanımıza hayran oluyor muhtemelen.

    bir de açılıp kapanma saatleri var bunun. ben geceleri yaşıyorum ama kalorifer kapıcımızın uyku saatine göre 23-01 arası bir noktada kapanıyor. yani bir standart da yok, herif canı isteyince açıp kapatıyor. kimsenin de bir şey dediği yok. bir otomasyon olmadığı da belli, bazen sıcaktan kavruluyoruz, bazen burnumuz soğuktan donuyor. elbette bütün apartmanlarda böyle değildir ama bunu yaşama ihtimaliniz de var işte bunu anlatmaya çalışıyorum sadece.

    neyse işte, özetle ısınmak ister ama ısınamazsınız. ısınmaya ihtiyaç duymadığınız anlarda ısınmaya engel olamaz, para ödersiniz. insanlarla muhatap olmak zorunda kalırsınız ki en büyük dert de bu zaten. taşınmayı düşünenler kesinlikle merkezi sistemden uzak durmalı bence.
  • hala okuduğum enerji alanı ders kitaplarında da ısrarla avantajlı olduğu iddia edilen ısıtma sistemi.ama aslında vaziyet öyle değil. mesela önceden kaldığım büyük ve çok bloklu sitede kombi ile ısınmanın 2 katı para verdik. sonra orada taşındım. olay tesisat, binanın ısıl yalıtımı, malzeme ve yakıt kalitesi, yöneticilerin dürüstlüğüyle ilişkili.

    yani kesin kârlı demek doğru değil. diğer durumda az ılıman bırakılmak kaydıyla kaliteli ve yoğuşmalı kombi çok daha ekonomik sonuç verebilir.

    merkezi ısıtmada ekonomizör, eşanjör gibi pahalı ve havasal çözümler lazım ki bunların da bakımı ve yatırım maliyeti yüksek. kaskat sistemler daha avantajlı olsa da yine yalıtım önemli kalıyor.

    bana sorarsanız bireysel sistem derim. hala okulu bitiremedim ama :)
hesabın var mı? giriş yap