• bir şarap markasının kendi sitesinde merlot cinsi için yaptığı tanım şu şekilde: "burunda taze kırmızı meyve aromaları, sedir; damakta ise siyah çikolata, yeşil biber ve arka planda vanilya ve kızarmış baharat aromaları ile gövdeli ve dengeli bir şaraptır" arkadaş şu anda bu şarabı içiyorum acaba kim bu şaraptan aynı anda tüm bunların tadını alabilmiş hayretler içerisindeyim. burundakiler tamam ama siyah çikolata, yeşil biber, vanilya, kızarmış baharat?? ya da ben çok cahilim bu konuda heralde...

    bu arada, kızarmış baharat da ne ola ki?
  • okunuşu "merlo"dur.
  • merlot fransa'nın bordeaux bölgesinde özellikle st. emillon ve pomerol alt bölgelerinin ana üzümüdür. aynı zamanda deli paralara satılan chateau petrus'larda da ağırlıklı merlot kullanılır. bir cabernet sauvignon gibi tanenli ve gövdeli şaraplar vermez, bu nedenle özellikle petrus'larda şaraba biraz body katmak için harmana çok az cabernet eklenir. çünkü merlot'nun en önemli özelliği kadifemsi bir üzüm olmasıdır. hatta genelde şarapseverlerin "kısa" diye tabir ettiği dolgun ama yuttuktan sonra akan giden bir yapısı vardır. özellikle kuzu etleri ve soslu beyaz etlerle tüketilmesi önerilir. fıçıda yıllandırılması sonucu üzümün karakteristiğinden gelen vanilyamsı bukeler oluşur.
  • afrodizyak olduğu konusunda ciddi deliller var elimde.
  • dünyanın en çok üretilen üzümü yanılmıyorsam. monosepajı nispeten az tercih edilmesine rağmen muhtemelen en çok kupaja giren üzüm budur ama ben monosepajından bahsedeceğim. merlot'lar yetiştikleri bölgenin iklimine göre gerçekten çok fark ederler, cabernet'e yakın olanları olduğu gibi, iyice meyve şarabına yakınsayanları da mevcuttur. sanırım sıcak bölgelere gititikçe daha gövdeli, soğuk bölgelere geldikçe daha meyvemsi oluyor. bana açıkçası bu ikinci türdekiler daha güzel geliyor, en azından merlot'ya has bir tad alarak içtiğimi biliyorum. bu türdekiler yani daha merlot merlot olanlar gövdeli şaraplar olmadıkları için kırmızı etle tüketmeye çok da uygun değildir, olsa olsa kuzu gibi daha aromatik ve hafif bir kırmızı et, ya da tercihen deniz ürünleriyle tüketilmeleri daha doğrudur. fakat aslında bence asıl ve en çok, kurutulmuş ve yaş meyvelerle şov yaparlar. yani bahsettiğim cinsten güzel bir merlot içerken, elimin en çok arayacağı mezeler, incir, kuru kayısı, kuru dut ve üzüm vs. gibi meyveler olur. lakin aslında bunlara da çok gerek yoktur, bence iyi bir merlot yanında hiçbir meze olmadan tek başına da çok keyifle içilir. zengin meyve tatları olan çok aromatik bir şarap olduğu için, bu hafif tatları bastırabilecek ağır tada ve aromaya sahip, küflü peynir vs. gibi eşlikçilerden de kaçınmak icap eder.

    sek merlot içmek benim için gerçekten büyük bir keyif ve sek içmeyi en sevdiğim şarap açık ara merlot. çok sevdiğim avustralya şarapları arasında henüz çok başarılı bulduğum bir sek merlot'ya rastlamadım ama avrupa'ya alternatif arayanalara güney afrika ve şili merlot'larını gönül rahatlığı ve keyifle tavsiye edebilirim. bu arada türkiye'de de üretilen harika bir merlot mevcut, bulursanız acımamanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
    (bkz: doluca kızılcaterzi)
  • ucuz merlot saraplarindan kacinilmasi gerekir, nitekim insandaki butun sarap zevkini yok eder. baska uzumlerle karistirilip da sarap yapilan nadir cins bir uzumdur, cabernet savignon ile karisimi bazen tek basina olanlara gore daha bile guzel olabilir
  • merlot fransiz uzumudur, bordeuax saraplarinda kullanilir. california'da sadece merlot uzumu kullanilarak "merlot" saraplari uretilir, keza fransa'da da bazilari bu isi yapar.
  • bir şarap tadıcısı olsaydım önüme konan bütün şarapların içinden ( bana göre) olağanüstü tadı olan bu şarabı seçerdim.
  • içimi keyifli, sükunet ve huzur dolu akşamların kadifemsi içkisi.. benim gibi tekila, viski benzeri sert içkilerden haz etmeyenler için oldukça uygun bir şarap olduğunu söyleyebilirim.

    kadehte 2 saat kadar bekletip içince tadı ve aroması daha bir başka oluyor.
  • içimi rahattır ve hafiftir, bu nedenle yemek sırasında içilmese de olur.
hesabın var mı? giriş yap