• okuduğum zamanlarda hep bir kulp bulduğum ancak yıllar geçtikçe özlediğim üniversitem. büyümeme, olgunlaşmama, aşık olmama, dolandırılmama ve o güzelim şehri tanımama sebep olmuştur kendisi. hakkında kim ne derse desin, benim kocaman bir kız olmamda emekleri vardır.
  • sosyal bilimler enstitüsü, yüksek lisans seçimlerinde mülakat puanı etkisini sınırsız yaparak 90 ales 94 not ortalaması puanı ile yapılan başvuruyu yedeğe bile almayan, iltiması bol insafı sıfır olan üniversite. mülakata, puan sıralamasına göre birinci girip ilk 15e seçilmemenin başka bir açıklamasını bulamadım.
  • öyle bir okuldur ki istanbul üniversitesinde okurken tatıl ıcın gıttıgım mersınde hazırlık derslerıne zıyaretcı olarak gırdıgım ve derste kendımı yoklama defterıne kayıt ettırdıgım ve her gun yoklamada adımı okuyan bır sene boyunca adımın okunmus oldugu okuldur!
    hoca:dxen nerde arkadaslar soyleyın arkadasınıza devamsızlıktan kalacak!!
    sınıf:......?!?!
  • bazı öğretim görevlileri ve bazı öğrencileri, beraber yapmış oldukları geziden dönerken, içinde bulundukları aracın şöförünün köprüden geçerken virajı alamaması sonucu, mersin'in erdemli ilçesine bağlı çeşmeli beldesi'nde 15 metreden dereye uçmuştur. kazada ne yazıkki ölenler mevcut. yaralılar ise mersin'deki çevre hastanelere ve mersin üniversitesi tıp fakültesi hastanesi'ne kaldırılmış durumda. ölenlerin ailelerine allah'tan sabır ve başsağlığı diliyorum.

    haberin linkleri;

    http://www.mersinsondakika.com/…y.php?haber_id=1672

    http://www.milliyet.com.tr/…a gecirdi: 4 olu&ver=68
  • vermez ama söke söke alır! (ingilizce eğitimi yoktur varsa bile en fazla what is your name dir. ama bir mesleki yabancı dil sınavına girersin ki toefl seviyesinde) ızdırabımı da söyleyeyim eğer ff düşerse ortalamadan sınıfta kalırsın. evet tek dersle sınıfta kalınabilir.
    aldıkları vermediği eğitimden başka akıl, ruh sağlığı, sabır. bir gün gelir mezun olabilirsem allah yoluna düşürmesin. yolundan geçmek nasip olmasın.
  • geçen cumhuriyette bu okulda zamanında hocalık yapmış bir adamın yeni çıkmış kitabından kesitler vardı.çiftlik üniversitesi diye tabir ediyordu burayı, harran üniversitesini de isot diye.
  • ömrümü yiyen üniversite.

    -hangi okuldansın?
    -mersin universitesi
    -aa öyle bir üniversite mi var?
    -yok da ben şimdi sen sorunca uydurdum.
    -ha anladım e o zaman hangi okuldansın?
    -ebeninkinden..

    var tabi böyle bir üniversite olmaz mı?hem de benim çevreme kuruldu.14 yıllık bir üniversitedir kendisi ve bunun 7 yılında bir fiil ordaydım."bir zamanlar buralar bostanlıktı" lafını gerçek anlamda kullandığım tek yerdir.o zamanlar 2 binası bir pembe kantini olan bu mekan şimdilerde türkiye'nin yüz ölçümü en büyük ve en güzel kampüslerinden birine sahiptir. akademisyenleri,öğrencilerinden daha çok ders çalışan üreten başarılı bir gelecek vaad eden ve adı yeni yeni duyulmaya başlayan genellikle sinir ve küfür cümleleriyle andığım ama bir yanımın da hep sevdiği okulumdur.

    dip not: kalbimin en özel en güzel denize nazır yerlerinden birine sahip ibibigim cancagızımla (bkz: ihtimaller haricinde) da burada tanısmıstım.
  • giriş kapısı, istanbul üniversitesi beyazıt kampüsü giriş kapısı kadar üniversite ile ilgili haberlerde gösterilir oldu. çok şablon bir kapı gibi dursa da aslında olba krallığı'nın ibadet yeri olan uzuncaburç'ta bulunan zafer kapısının bir tür replikasıdır. uzuncaburç silifke'de bulunmaktadır. üniversitenin adı çok yavan kalıyor. olba isminde arkeoloji bölümünün akademik camiada oldukça prestijli bir hakemli dergisi var. "mersin olba üniversitesi" güzel bir adlandırma olabilirmiş; zira olba kapı yapılacak kadar önemsenmiş.

    uzuncaburç, zafer kapısı:

    güney-kuzey istikametindeki ikinci sütunlu yol üzerinde ve zeus tapınağı’nın kuzeyinde bulunan kapının ortasında bir büyük, yanlarında ise iki küçük kemerli girişi vardır. üzerindeki yazıtta, depremden zarar gören kapının roma imparatorları arcadius (i.s. 395-408) ile honorius (i.s. 395-423)’un birlikte yönetimleri sırasında onarım gördüğü yazılıdır

    https://hizliresim.com/vrzprz

    mersin üniversitesi giriş kapısı:

    https://hizliresim.com/xpnwqj
  • tercih zamanı yaklaştığından birçok soru aldım. genel bir entry girerek editleme ihtiyacı hissettim.

    öncelikle bir tanım verelim: zamanında ankara üniversitesi ekolü ile eğitim verilen ve ankara’dan hocaların ders vermeye geldiği bir okulken son zamanlarda başarısı gittikçe düşmektedir. özellikle işten çıkarılan akademisyenlerle gündeme gelmiş ve bana göre gelenler gidenleri aratmıştır. nitekim okuldan atılan bir akademisyen kendisine hemen abd’de yine akademisyen olarak iş bulabilmiştir.

    üniversite içi
    - merkez kampüs şehir merkezinde yer almakla birlikte çok büyük değildir. ancak üniversite kapısının girişinden son durak tıp fakültesi'ne yürümek de zordur. dolayısıyla sabahları belli saat aralıklarıyla ringler kalkar ve son durağa kadar öğrenci taşırlar.
    - ringleri kaçırsanız dahi günün her saati üniversite kapısından yine son durak tıp fakültesine dek dolmuşları ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. ama tek sorun, şehrin sürekli şikayetçi olduğu dolmuş şoförleridir. bomboş dolmuşta dahi zahmet edip de öğrenciyi almaz. birisi inecek ki o sırada siz de binebilesiniz.
    - üniversitemin ilk yıllarında ülkücü ve solcu öğrenciler birkaç kez çatışmıştı ama sonraki 3 senemde bir daha hiç görmedim. sol tandanslı öğrenci grubu gittikçe zayıflarken (sanırım en fanatikleri mezun oldular), ülkücü gençlik son zamanlarda okulda daha aktif rol oynamışlardı.
    - feminist bir grup olan mor cadılar (yanlış hatırlıyor olabilirim isimlerini) arada bir eylem yaparlar kendi alemlerinde, o kadar. başka olay filan olmaz öyle. yukarıda değindiğim bir taşlı-sopalı olay son kez yaşanmıştı benim zamanımda.
    - üniversitenin ortasında bir çarşı bulunur. birkaç kafe, restoran, ptt, akbank şubesi (bu bankalar değişebiliyor. daha önce iş bankası şubesi varken sonra kapandı), fotokopici yer alır. genellikle öğrenci grupları kendi fakülte kantinlerinde takılırlar ama burası da öğle vakitleri kalabalıklaşır. ana yemekhanede buradadır çünkü. yemekhane yemeğini beğenmezseniz de uygun fiyatlı yemek yapan diğer restoran kafeler de burada sıralanır.
    - binaları eski, püskü değildir. sınıfların içi de keza pis değildir. ancak kütüphanenin yanındaki myo'daki bilgisayarlar bildiğiniz taş devrinden kalma gibi bir şeydi. hiçbir şey doğru düzgün çalışmıyordu. bir dönem bilgisayar dersi için işkence çekmiştik.
    - atletizm sahası, okçuluk alanı yer alır. sporunuzu burada yapabilirsiniz. ama o stadın zeminini hiçbir zaman tam yeşil, kullanışlı görmedim. atletizm pisti temiz, düzgün, kullanışlıdır. bunun haricinde basketbol sahası, voleybol sahası, yüzme havuzu ve spor salonu mevcuttur. hepsi de öğrencilerin kullanımına açıktır. yalnızca havuz ve spor salonu ücrete dahildir. diğerleri ücretsizdir.
    - yıkık bir boks çadırı da vardır ancak içi bomboştur. adı ve görüntüsü vardır, işlevi yoktur.
    - kütüphane ortalamadır. aslında sizin biraz da ne beklediğinize bağlıdır. daha büyük kütüphaneler gördüğümden böyle diyorum. derslerinizle alakalı kaynaklara erişebilirsiniz. bir tüyo: hocanızın sizden almanızı istediği kitabı hemen ders çıkışı kütüphaneye gidip alın. derste kullandıktan sonra geri iade edersiniz.
    - hocalar hakkında bir yorum yapamam çünkü arkadaşınız gibi davranan da var, öğrencinin yüzüne bakmayan da. sürekli odasında, kapısı açık öğrencileri bekleyen de var, günlerce okulda bulamadığınız hocalar da var. bu hocalar her okulda vardır diye düşünüyorum. yani sanmıyorum ki bir fakültede hocaların tamamı melek olsun. beş parmağın beşi bir değil sonuçta. ama genel bir yorum yapacak olursam, hocaların %80'inde ego filan yok. öğrencilerin problemlerini çözmeye çalışan, arkadaş canlısı kişiler (en azından benim tanıdıklarım öyleydi). içlerinde tek tük çürükler de var elbet.

    üniversite caddesi
    - hemen üniversite kapısından aşağıya, denize doğru upuzun bir cadde vardır. burası üniversite caddesidir ve hiçbir yere sapmadan sürekli aşağı yürürseniz denize çıkarsınız.
    - deniz, üniversite kampüsünden de görülmektedir ama bir ktü değildir tabii ki.
    - üniversite kapısının hemen önünden itibaren melis kafe vardır. dönem uzatacak, derslerden kalacak, alttan alacak bütün öğrenciler sabahtan akşama kadar bu kafede pişpirik, batak, okey, bilardo oynar. aynı zamanda bu kafenin üstü yurttur. fiyatı biraz pahalıydı sanırım. ama kadın-erkek ortak kaldığından (heveslenmeyin hemen. kadın öğrenciler belirli katlarda, erkekler belirli katlarda kalıyor. giriş-çıkış yasak ama aynı binadalar) birçok aşkın doğuşuna ev sahipliği yapmıştır.
    - cadde boyunca sağlı-sollu birçok ev mevcuttur. kimisi yenidir kimisi eski. her bütçeye uygun bulabileceğinizi düşünüyorum. ama buradaki evler genellikle öğrenciler için yapıldığından ya 1+0 ya da 1+1'dir. 3-4 kişi birlikte kalmak isteyen arkadaşlar şehir merkezinden ev tutuyorlardı.
    - üniversite caddesinin hemen arka caddesi çiftlik köy dediğimiz mahalledir. burada da bir sürü yurt ve eski evler mevcuttur. son zamanlarda buralara da yine 1+1 ve 1+0 yeni evler yapılmaya başlamıştı. yeni evler de bulabilirsiniz.
    - 2018-2019 yıllarında ev kiraları 700 ve 1100 lira arasında gidip geliyordu. evler genellikle öğrenciler için olduğundan eşyalıdır. eşyasız ev bulmak daha zordur diyebilirim. şimdi de evlerin kirası uygundur diye düşünüyorum.
    - cadde boyunca herhangi bir yerden ev tutabilirsiniz. okula giderken kısa bir yürüyüş olabilir sizin için. ancak üni'den ne kadar uzaklaşırsanız evler normal eve dönüyor (yani 3+1 veya 2+1 evler), dolayısıyla kiralar da bir tık artıyor.
    - cadde boyunca yine birçok kafe, tantunici, dönerci, gece club tarzı birkaç mekan mevcut. özellikle caddenin, üni'den sonraki ikinci göbeğinde hareketlilik daha çoktur. gönül kahvesi, osmanlı kahvecisi'nin olduğu göbekte pub da mevcut ucuz-pahalı kafeler de.
    - okul hayatınız boyunca aşındıracağınız 3 kapı daha vardır bu caddede: martı kitabevi - demir copy center ve deniz kitapevi.
    içlerinde en iyileri deniz ve demir'dir. öyle öğrenciye geçireyim filan yoktur. bazen adamlar ''al sana şu fiyattan olsun'' dedikleri de oldu. üni hocalarıyla birlikte çalıştıklarından hangi hocanın ne istediğini çok iyi bilirler. üniversite içindeki fotokopiciler misal daha az tolerans gösterirler. buradakiler ise öğrencinin istediği şeyi yapmaya gayret ederler.

    mersin şehri
    - şehir genel itibariyle ucuzdur. bu ucuzluk tabi ki görecelidir. ama büyükşehirlere kıyasla şehir gerçekten uygundur. çarşısı, pazarı uygun fiyatlıdır. ben henüz pahalılığından şikayet eden bir öğrenciyle karşılaşmadım.
    - şehir kozmopolit bir yapıdadır. elbette bu kozmopolitlik bir istanbul kadar değil ancak anlatmak istediğim şey şudur ki ''mersin'de mersinli yok''. birçok arkadaş edindim, birçok insanla tanıştım. ''mersinliyim'' diyen kişiye elimin parmakları kadar rastladım. şehir genellikle doğudan göç almış. dolmuş şoförleri, esnaf, taksiciler vs. doğu kökenlidir. ancak yanlış anlaşılmasın, kimse kimsenin tavuğuna daha kışt dememiştir. şampiyonluk kutlamalarında 3 büyükler için yapılmış özel parklar mevcut. herkes gider orada eğlenir, evine döner.
    - yeni belediye başkanı sahili çok güzelleştirdi diyorlar. yazın konserler filan veriliyormuş. marina tarafında özellikle etkinlikler, gençler toplanıp kafa dağıtıyorlarmış filan. bizim zamanımızda yoktu böyle şeyler.
    - şehre son zamanlarda yoğun bir suriyeli mülteci akını gelmişti. çünkü mersin'e liman yoluyla da ulaşım mümkün. viranşehir ve çarşı taraflarında tamamen araplar yerleşmişti. aynı zamanda okulda da görebilirsiniz. yine son zamanlarda okulda afrika kökenli öğrenci popülasyonu da artmıştı. bu sevindirici çünkü uluslararası öğrenciler sadece araplardan oluşmuyor artık. orta asya'dan da gelen kimseler mevcut ve sayıları da gittikçe artmakta.
    - şehirde 4 adet büyük avm bulunur: forum mersin - marina - palm city ve saya park (bizim zamanımızın kipası. hey gidi günler. ucuz sinemanın adresiydi kendisi. şimdi yenilenmiş tabii.) ama bu dört avm'de h&m ve ikea bulunmaz.
    - şehrin en güzel yanı, kaybolmanızın mümkün olmaması. her nerede olursanız olun sürekli aşağıya inerseniz denize çıkarsınız. sahil boyunca da denize paralel bir şekilde uzanır şehir.
    - şehir merkezi küçüktür. yani adana merkez daha büyüktür fakat ilginçtir ki mersin'in yüzölçümü de adana'dan büyüktür. çünkü mersin merkez'den 3-4 saat uzaklıktaki bir ilçeye gidip, güzel koylarında denize girebilirsiniz. fakat şehrin merkezinde denize girebileceğiniz yer yoktur. aslında vardır fakat oralarda ancak ayak ıslatılır.
    - şehrin gerçi büyüklüğü-küçüklüğü de tartışılır. iç anadolu'dan gelen bir arkadaş (şehri söylemeyeyim), ''mersin çok büyük. ben kendi memleketimde her yere yürüyerek gidebiliyordum.'' diyerek okulu bırakmıştı. alışamadı çocuk. şaka değil bu arada.
    - metropol çarşıda pek takılmalık bir şey yoktur. eski çarşısı ve bir adet mısır çarşısı bulunur. burada cinsel üründen kıyafete, teknolojiden valize her şeyi bulabilmeniz mümkün. hemen hemen her şey kaçaktır. söylenen ilk fiyata almayın, pazarlık edin.
    - kushimato sokağı genellikle ergenlerin takıldığı yerdir. ergen demişken daha çok liseli tayfa görürsünüz. yine bu sokakta da kafeler, okey yerleri filan vardır. birçok arkadaşım buradaki berberlerde traş oluyordu.

    ulaşım
    - şehre trenle (yenice üzerinden aktarma yaparak), kara yoluyla (yeni otogar yapıldı) ve hava yoluyla (şimdilik adana üzerinden ancak ileride çukurova bölgesel havaalanı yapılıyor) ulaşabilirsiniz.
    - belediye otobüs seferleri benim zamanımda yetersizdir. yani mavi dolmuşlar daha işlevsel ve kullanışlı. bazı uzak noktalara gitmek için (mezitli veya şehir hastanesi) belediye otobüsleri kullanılır. onda da daha hızlı ulaşım için iki dolmuşla da gidilebilir. size kalmış.
    - her gün neredeyse 45 dakikada bir adana'ya ve adana'dan tren kalkar. canınız mı sıkıldı? sabah adana'ya gidip akşam dönebilirsiniz mesela.
    - iskenderun ve ıslahiye yönüne de günde 2 defa karşılıklı sefer düzenlenirdi. şimdi artmış veya azalmıştır, bilemem.

    yemek
    - elinizi çarptığınız yerde tantunici vardır. okul hayatınız boyunca her gün farklı tantunici dener, en çok sevdiğinizde durursunuz.
    - dönerci de çoktur. özellikle alanya ve kushimato sokağında çokça vardır. kushimato'da matiat ve şehrin yerel markası otto burger bizim sık uğradığımız mekanlardı. deneminizi tavsiye ederim. otto burger'in zaten müdavimi olursunuz.
    - alanya sokağındaki gündoğdu iskender hem ucuz hem lezizdir. aynısı forum'da olmasına rağmen buradaki daha güzeldir.
    - kushimato sokağında atomcu vardır. gidip karışık atom için. adana'da kazım büfe burada da bu atomcu abidir. muzlu süt filan da yapar.
    - araba kiralayabilirseniz arkadaşlarınızla silifke taraflarına balık yemeye ya da gözne taraflarındaki yaylalarında kışın karda sucuk veya yazın ızgara yemeye gidilebilir. evet, kışın mersin'in yaylalarına kar yağmaktadır. kışın yukarı çıkar kar görür, yazın aşağıya iner denize girersiniz.

    aklıma bir şeyler geldikçe burayı yine editlerim. başka bir sorunuz olursa da yeşillendirebilirsiniz. mesaj kutum çaylaklara da açıktır.
  • bir yazarın bahsettiği gibi nepotizm nedir? sorusuna cevap gibi üniversite. kadrolara göz gezdirmeniz yeterli şöyle yüzeysel olarak.
    rektör ahmet çamsarı çok şanslı boğaziçi üniversitesi öğrencileri gibi buna ayaklanacak öğrencilere sahip deği çünkü.

    işlerine gelmedi mi hocalar istifaya kalkışsa sesleri çıkmıyor.

    güzel anımlarımdan başka bir şey kalmadı zihnimde artık bu üniversiteye dair.
hesabın var mı? giriş yap