• viyana sözlesmesiihlal edilerek istanbul'da tutuklandigi alman konsolosluguna haber verilmemis, türk asilli alman gazeteci. deniz yücel'den farkli olarak, tolu sadece alman vatandasi.

    hem alman disisleri sözcüsü, hem de sansölye sözcüsü birer aciklama yaparak türkiye'nin hak ihlalilini durudurarak, uluslararasi yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektigini hatirlattilar ve tolu'yla alman diplomatik temsilcilerinin görüsmesine engel olunmamasi cagrisi yaptilar.

    yerelden anaakima tüm alman medyasi bu haberle calkalaniyor. özellikle tutuklanmanin bicimi tepki görüyor. tolu iki yildir türkiye'de yasiyor ve etha ajansinda cevirmenlik yapiyor. önce 5 nisan'da esi tutuklaniyor. 1 mayis öncesi, 30 nisan gecesi sabaha karsiysa evi basiliyor, avukat aramasina izin verilmiyor, iki yasindaki oglunu tanimadigi komsularina emanet etmek zorunda birakilarak tutuklaniyor, ev talan ediliyor ve polis, cep telefonundan almanya'daki babasina bir sms atip tutuklandigini haber veriyor. aile bundan sonra günlerce boyunca cocuguyla görüstürülmüyor, nerede oldugu dahi söylenmiyor. alman konsoloslugu aile üzerinden durumdan haberdar ediliyor. avukatlarinin da dosyasina bakmasina izin verilmiyor. tutuklanma sebebi olarak ivana hoffmann'in ve iki kadin komunistin cenazesine katilmasi gösteriliyor.

    sinir tanimayan gazeteciler'den, alman politikaci ve devlet adamlarina, sokak gösterilerine kadar ciddi bir tepki var almanya'da. hatta bakarken gayet sagci bir gazetede de almanya'nin daha ne kadar kendini ve vatandaslarini bir despota asagilatmaya devam ettirecegini filan konu alan bir yazi gördüm. bir kac link:

    http://www.augsburger-allgemeine.de/…d41440746.html

    https://www.neues-deutschland.de/…n-festnahmen.html

    http://www.spiegel.de/…ter-deutscher-a-1147371.html

    http://www.focus.de/…lkerrechts-vor_id_7128542.html
  • viyana sözleşmesi'ni sadece türkiye'nin uygulamasını isteyen avrupa ve onun ekşideki devrimci kılıklı beşinci kolcu kızıl çomarları tarafından mesele edilmeye çalışan terör örgütü propagandisti. hangi ülke vatandaşı olduğu fark etmez, burası türk devletidir ve türk hukuku geçerlidir.

    (bkz: yallah viyana'ya)
  • "gazeteci meşale tolu, gözaltına alındığı 30 nisan gününden beri özgürlüğünden mahrum bırakılıyor. 6 mayıs’ta tutuklanarak bakırköy kadın kapalı ceza infaz kurumu’na sevk edilen alman gazetecinin savcılıkta verdiği ifadesinde kendisine yöneltilen suçlamalar, gizli tanığa dayandırılıyor.

    gizli tanık tarafından ihbar edilen tolu’ya savcılık tutanağında yer alan bilgilere göre 2015 aralık ayında polis operasyonuyla öldürülen yeliz erbay’ın cenazesine, ypg saflarında ışid’e karşı savaşırken mart 2015’te ölen alman vatandaşı ivana hoffman için yapılan basın açıklamasına ve yine kobani direnişi sırasında ypg saflarında çatışırken ekim 2014’te ölen suphi nejat ağırnaslı’nın anma yürüyüşüne katılma gerekçeleri soruldu.

    ezilenlerin sosyalist partisi’nin (esp) çağrısıyla düzenlenen etkinlikler, suç olarak sayıldı. babası ali rıza tolu, meşale tolu’nun gazeteci olarak bu eylemlere katıldığını ifade etti. tolu’nun avukatları, 'terör örgütü üyesi olmakla ve terör örgütü propagandası yapmakla' suçlanan tolu’nun savunmasında 'esp yasal siyasi bir partidir, hakkında herhangi bir kapatma kararı yoktur. esp’nin çağrısı üzerine yapılan bu anma ve etkinlikler ifade özgürlüğü kapsamındadır ve terör örgütlerini övücü nitelikte değildir' ifadelerini kullandılar.

    'gizli tanık' konusuna da değinen avukatlar, 'müvekkil hakkındaki gizli tanık ifadesini kabul etmiyoruz. gizli tanık müvekkilin ismini dahi bilmemektedir' ifadelerini kullandılar. dava avukatlarından gülhan kaya da, 'düşünün gizli tanık meşale’yi hiç tanımıyor ama buna rağmen beyanda bulunuyor. bu da delil olarak dosyaya konuluyor. bunun hukuki bir açıklamasını yapmak zor, çünkü ortada hukuka uygun bir durum yok. bizim memlekette hukukun ne hale geldiğinin bir göstergesi' görüşünü paylaştı. („ortada hukuka uygun bir durum yok“)
  • örgüt üyeliği ile suçlanarak türkiye'de tutuklanan alman vatandaşı çevirmen ve muhabir.

    http://www.dw.com/…tolu-tahliye-edilmedi/a-40914597
  • yurtdışı yasağı konularak serbest bırakılmış.
  • yaklaşık 8 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilerek ülkesine gönderilen türk asıllı alman gazeteci ve çevirmen.

    https://www.dw.com/…e-tolu-sevinemiyorum/a-45235663
hesabın var mı? giriş yap