• hz. muhammed'in (s.a.v.) bir ikindi namazı sırasında, ilk kıble ayetinin inmesiyle, yönünü mescid-i aksa'dan mescid-i haram'a çevirdiği mescittir. hac esnasında medine'de ziyaret edilen önemli yerlerden biridir.
  • medine'nin kuzeybatısında vebere harresi denilen mevkide bulunan mescid. *
  • medine'ye 5 km. uzaklıktaki vebere mevkiinde bulunan, ilk kıblesi kudüs'teki mescid-i aksa'ya bakan ve kuran-ı kerim'deki 2. sure olan bakara'nın 144. ayetinin inmesiyle 2. bir kıblenin yapıldığı mesciddir.

    şöyle yazar 2. sure 144. ayette: elbette ilahi buyruğu bekleyerek, yüzünün semada aranıp durduğunu görüyoruz. artık müsterih ol. işte memnun olacağın kıbleye seni yöneltiyoruz. haydi yüzünü mescid-i haram'a çevir. sizde, ey müminler, nerede olursanız olunuz, yüzünüzü oraya, mescid-i haram'a çevriniz...........

    dikkat: 2. sure 144. ayet.
    2 kıble arası 144 derece.
    2. sure 144. ayet......
  • mescid-i nebevi'nin 5 km kuzeybatısında, orta halli bir cami.
    önemi, ilk kez bu camide hz. muhammed imamlığında kudüs' e doğru ibadet ederken, ilgili ayetle mekke'deki kabe'ye dönülmesidir.
    hep anlatılır, yahudi cemaati, müslümanlarla kıblelerinin kudüs olmasından dolayı alay ediyormuş. peygamber' e gelen ayet sonrasında, müslümanların da kendine özgü bir kıblesi olmuştur.
  • rivayete göre kıble ayetleri peygambere namaz sırasında vahyedilmiş. peygamber vahyi aldıktan sonra yüzünü kabe'ye dönünce tüm cemaat de onu takip ederek kıblelerini değiştirmişler. namazın son iki rekatı kabe kıble alınarak yapılmış. iki kıbleli mescid denmesinin sebebi bundandır. o tarihten sonra hz. peygamber’in unvanları arasına da “imâmü’l-kıbleteyn” eklenmiş.
hesabın var mı? giriş yap