• oturduğum sitenin bahçesinde 4 katlı apartman büyüklüğünde bir meşe ağacımız var. üzerinde de envai çeşit kuş barınıyor. her ne kadar yaz/kış balkonuma düşen yapraklarından şikâyetçi olsam da, o ağacı seviyorum; hele de ötüşen kuşları dinlediğimde. sabahları daha çığırtgan oluyorlar, ama işe yetişeceğim derken her sabah yakalayamıyorum. bu da yakaladıklarımdan birinin kaydı. sanırım saka kuşu bu öten, oldukça da konuşkan kerata.

    bugünlerde nedense ağaç kesilecek gibi bir korkuya kapıldım, durup dururken hem de. sanırım yüzyıllık vardır, inşaallah boşunadır korkularım. içim titriyor kesilecek diye...
  • evde şarap yapan bir tanıdığım meşe ağacından kabuğunu soyup bir parça şarap fıçısının içine de atıyordu. meşeli ve meşesiz arasındaki fark çok belirgindi. meşeli olan daha yumuşak icimli ,keyif veren bir tada sahipti.
    kutsal ağaç ve komünyon ortağı şarap güzel bir buluşma.
  • memleketin hemen her yerinde doğal yayılışı olan ağaç türüdür. özellikle kıyı egede çalı formunda bulunur ve 3-4 metreye kadar boylanır. kuzey ege ve karadeniz'de 25 metreyi geçen türleri vardır. palamut isimli meyvesi sincap, fare gibi orman kemirgenleri için çok önemli bir yiyecektir. aynı zamanda bu hayvanlar toprak altında depolama yaptıkları için gömdükleri tohumlar kendiliğinden filizlendir ve ağaçların yayılmasını sağlarlar.
    ister çalı formunda olsun ister ağaç formunda, hem kazık kök yapar hem de saçak kök. erozyon ile mücadele için çok önemli bir türdür. toprağı çok iyi tutar.
    yüksek miktarda karbon ve toz emebilme özelliği vardır.
    60 yaşını geçtikten sonra günde ortalama 60 litre kadar su üretir ve yeraltı kaynaklarına yönlendirir. içme suyu üretme ve temizleme konusunda başarılı bir türdür.
    ağaç formunda olanlar kuşlar için önemli konak olur. yaşlı meşeler nesli ciddi tehlike olan anadolu kartalı ' nın en çok tercih ettiği yuvadır.
    meyvesi kuşlar ve kemirgenler tarafından besin kaynağıdır.
    yaprak döken türleri orman toprak kalitesini arttırır. dökülen yapraklar karbon açısından zengin torf haline gelirler ve ormanı beslerler.
    havayı filtreleme özelliği mutlaka var ama ne oranda olduğu hakkında bir bilgiye, elle tutulur bir kaynağa rastlamadım. bilgi sahibi yazarların yeşillendirmesini bekliyorum.
    tohumdan fidan yetiştirecek, bireysel ağaçlandırma projesi yapacak yazarların tercih etmesi gereken türlerden biridir.
    tohumları genelde sonbaharda toplanır. fakat ilk dökülen tohumlar büyük ihtimalle kurtlu olduğu için toplanmamalı. ekim ayı gibi ağaç üzerindeki kahverengileşmiş tohumları toplayabilirsiniz. yerden topladığınız tohumlar da olur fakat üzerilerinde minik delikler var mı kontrol edin. küçücük bir delik bile görseniz atın gitsin.
    tohumları iki gün suyun içinde beklettikten sonra toprağa gömebilirsiniz ya da pamuğun içine alıp. çimlendikten sonra toprağa gömebilirsiniz. ben bu şekilde yapıyorum. pamuk içinde çimlendirmek daha garanti bir yöntem. ilk yıllarda biraz geç büyür, hevesiniz kırılmasın.
    tohum toplamaya başlamadan önce ağacı inceleyin. güzel büyümüş mü? iyi çap yapmış mı? hastalık kapmış mı gibi soruların cevapları sizi tatmin ederse öyle tohum toplayın. iyi fidanlar iyi ağaçlardan yetişir unutmayın.
    bu ağacın türkiye'de yaşayan yirminin üzerinde türü var. tohum toplarken nereye dikecekseniz o bölgeden tohum toplamakta çok önemli. mesele balıkesir'den gelen meşe tohumunu izmir'de diktiğiniz zaman fidan büyük ihtimalle tutar ama balıkesir'de büyüdüğü gibi büyümez. verim açısından arada ciddi fark olur.
    edit: imla
    edit; bu başlık altında ve internette meşe ağaçlarının 50 yaşına gelmeden palamut vermedikleri iddia ediliyor. bu bilgi kesinlikle yanlıştır. yetiştirdiğim çok sayıda meşe ağacı 5 yıl içinde palamut verdi. izmir'de çok sayıda palamut veren genç meşelik tarif edebilirim. hasanağa parkında, kültür parkta, homeros vadisinde, bostanlı sahilde çok sayıda örneğini görebilirsiniz.
  • meşe ağacı neredeyse tüm eski kültürlerde kutsal kabul edilmiş, eski yunan’da zeus, mezopotamya’da baal, iskandinavya’da thor ile ilişkilendirilmiş, kuzey amerika yerlileri, keltler, yahudiler ve daha pek çok halk tarafından saygı görmüştür.
    farklı mitolojilerde meşe ağacı;

    yahudi mitolojisinde meşe ağacı
    tanrı, nuh’a gemisini meşe ağacından yapmasını emretmiştir.

    yunan mitolojisisinde meşe ağacı
    dodona’da bir meşe ormanı içerisinde yer alan zeus tapınağında çeşitli konular için bilgilerine başvurulan rahibeler meşe ağacının yapraklarının hışırtısını dinleyerek kehanette bulunurlardı. tıpkı zeus gibi roma mitolojisindeki eşdeğeri jüpiter de meşe ağacı ile ilişkilendirilmiştir. ayrıca her iki toplumda insanoğlunun ilk besinin meşe palamudu olduğuna inanmaktaydı.

    kelt mitolojisinde meşe ağacı
    gök gürültüsü tanrısı taranus’un sembolü olarak kutsal kabul edilen ağaç keltçe “druid” olarak adlandırılmıştır ki bu aynı zamanda kelt rahiplerinin de ismidir. hristiyanlık öncesinde druid rahipleri ayinlerini meşe ormanlarında gerçekleştirmekteydi. hıristiyanlık sonrasında ise meşe ağaçlarına eski dini kötülemek için olumsuz nitelikler yakıştırılarak iblis, ejderha ve cücelerin yaşam alanı olarak görülmüşlerdir. keltler meşe ağaçlarına zarar verenleri bu ağaca bağladıktan sonra karnını deşip, bağırsaklarını ağaca dolayarak cezalandırırdı.

    anadolu mitolojisinde meşe ağacı
    trabzon’da ağaç dallarının ve yapraklarının sallanması ibadet telakki edilir, yaprakları az sallanan meşe ağaçlarının, allaha ibadet etmediklerine inanılırdı ki bu inanç islam sonrası eski tanrıyı olumsuzlama örneği olmalıdır. lermioğunca aktarılan 19. yüzyılda akçaabat ilçesi, mersin köyünden bir avcının, köylülerin kragen denilen bir ağaca tapındıklarını gördükten, sonra ağacı kesince köylülerce “evliyayı kesti” denilerek karakola şikâyet edilmesi vakası da dikkat çekicidir. rize hemşin’de ağaç dallarının namaz kıldığına inanıldığından bayramdan önce üç gün ve bayram boyunca yaş dal kesmeme inancı bulunmaktadır

    slav mitolojisinde meşe ağacı
    sırp halkının slava törenlerinde badjak adını verdiği meşe ağacı odunu yakmaktaydı.

    anglosakson mitolojisinde meşe ağacı
    kutsal kabul edilen meşe ağaca berrok adıyla bilinmekteydi.

    baltık mitolojisinde meşe ağacı
    letonya’da perkons, litvanya’da perkunas ve prusya’da perjuns adıyla bilinen baltık panteonunun en önemli tanrısı gök gürültüsü tanrısının sembolüdür.
  • sozlukten uçtugunun da farkina geç varmis kisiliktir ayni zamanda.
  • mangal kömürü yapılmak için kesilen ağaç. memleketimizde ihaleye verilerek köylerde kesimi yapılıyor. güzelim meşe ağaçlarının büyümesine izin verilmiyor. her şeyde olduğu gibi seyrediyoruz. umarım bir gün tek bir ağacın hayatımız için ne kadar önemli olduğunu anlarız.
  • türklerde ağaç ana, vikinglerde yggdrasil, druidlerde duir, slavlarda zapis... kozmik ağaçtır, hayat ağacıdır, bilgelik ağacıdır, yıldırım tanrılarının sembolüdür. sobanın üzerine bir parça meşe kütüğü koydum. tütsüden güzel kokusuyla mest olurken yazıya başladım.

    tengri inancında yeri ve göğü birbirine bağlayan ulu kayın (bay terek) aynı zamanda yeryüzünde yaşamın başladığı ağaçtır. kıpçaklarda ilk kadın bu ağacın kovuğundan doğmuştur. kıpçak "ağaç kovuğu" anlamına gelir aynı zamanda. oğuzların soyunun da bu ağaçtan geldiğine inanılır. oğuz han'ın bulduğu ve kendisinden üç çocuk (üçoklar) sahibi olduğu kız yine bu ağaç kovuğunda oturuyordu. türklerde şamanlar şaman mertebesine erişebilmek için yemeden içmeden dokuz gece boyunca kutsal hayat ağacında asılı durur.

    iskandinav mitolojisinde şamanların şamanı, tanrıların tanrısı odin'in dokuz gece asılı kaldığı bilgelik ağacı yggdrasil meşe ağacıdır. yggdrasil'in meşe ağacı olduğu düşüncesi vikinglerin kutsal şehri uppsala'daki tapınağın yanında duran ve kutsal kabul edilen dev meşe ağacına dayandırılıyor. tıpkı türklerin bayterek'i gibi yggdrasil'in de dokuz dalı, yani dokuz alemi vardır. old norse yazıtları poetic edda'da tanrı odin vafthrúdnir'e ragnarök'ten kimin kurtulacağını sorar. o da yalnızca iki insanın kurtulacağını söyler. bunlar hoddmímis holt isimli bir meşe ağacının kovuğuna sığınmış líf ve lífthrasir'dir (líf: life. lífthrasir: líf's lover). vikingler gemilerini, tapınaklarını ve totemlerini meşe ağacından yaparlar. meşe aynı zamanda thor'un kutsal ağacıdır.

    meşe ağacı kökleri derinlerde, dalları yükseklerde ve çok fazla su tutma özelliğine sahip olduğu için yıldırımların ilk hedefidir. ancak buna rağmen yine de büyümeye devam ettiği için pagan gök tanrılarının kutsal ağacıdır. bir meşeye yıldırım düştüğünde gökteki tanrıdan ilahi bir işaret geldiğine inanılırdı.

    bu nedenle slav pagan inancında da yıldırım tanrısı perun'un kutsal ağacıdır. slavlar tanrıların meşe ağacında yaşadığına inandıkları için meşe ağacının etrafında ibadet ederler. tapınaklarını meşe ağacından yaparlar. tanrılardan icazet almadan asla meşe kesmezler. hatta kendiliğinden devrilen bir meşeye bile zarar vermezler. onlara göre meşeye zarar vermek uğursuzluk, hatta ölüm getirir.

    yıldırım demişken zeus'u unutmamak gerekir. meşe zeus'un da kutsalıdır.

    druidler ise meşe ağacına en fazla anlam yükleyen topluluktur. druid ismi direkt meşe ağacı anlamına gelen "duir"den türemiştir. kelt mitolojisinde yıldırım tanrısı taranis'in sembol ağacı meşedir. druidler meşe ağacı etrafında toplanır, totemlerini meşe ağacından yapar. bu yüzden erken dönem hıristiyanlar kuzey britanya'da meşe katliamı yapmıştır.

    bu yazıyı yazmama sebep olan şaşkın sincap kardeşime teşekkür ediyorum. kendisi kışın yerim diye gömdüğü meşe palamudunun yerini unutmuş belli ki, domuzun da eşelemesiyle ortaya çıkmış. bugün kozalak toplarken buldum, üstünü örttüm. badem ağaçları çiçek açmış. sincaplar da yakında damlar buraya. bakalım gömdükleri palamutların kaçının yerini hatırlayabilecekler.
  • kutsallık atfedilen bir ağaç, bu kutsallık ise guguk kuşunun meşe ağacına konmasıyla olmuştur. zira guguk kuşu, kutsal görülmektedir ve meşe ağacını tercih etmiştir.
  • meşe ağaçları 50 yaşına gelmeden meşe palamudu vermezler.
  • 50 yaşına gelmeden meşe palamudu vermezler.
hesabın var mı? giriş yap