• koskoca adamlar bir araya geliyor, savaşıyor ve savaşın konusu/adı kova olabiliyor...

    savaş, 1325-1337 yılları arasında günümüz italya'sının şehir devletleri modena ve bologna arasında geçiyor. ama önce bu arkadaşları ufaktan bi' tanıyalım;

    modena, seküler bir devlet iken bologna, papa yanlısıydı. yani örneklendirirsek; bologna ''laiklik elden gidiyeah'' diye dolanan dede iken, modena da ''sen susacaksın yobaz, ben oldukça susacaksın. ben senin kaderinim, başkaldırdıkça karşına çıkacağım'' diyen cüneyt arkın. ((bkz: öğretmen kemal) filmindeki repliğidir bu.) haliyle, bu iki zıt görüşlü devlet birbirleriyle anlaşamıyorlardı ve sık sık savaşıyorlardı.

    ilk olarak 1926'da bologna, bazzano ve savigno'yu modena'dan almış. daha sonra yağma hareketlerine başlayıp; ortalığı yakıp, yıkıp, dağıtmış. modena da karşı hamlelerde bulunmuş ve bir süre böyle takılmışlar.

    en sonunda artık bolognalılar, kahveden adam toplar gibi savaşa adam çağırarak sayıca üstünlük kurmuş ve ''yenilmeyiz'' diyerek modena'nın üzerine doğru ilerlemişler.

    modenalılar sayıca az, ''adamsanız teker teker gelin lan!'' demeyip bolognalılar'ın kaderi olmuş, her baş kaldırdıklarında karşılarına çıkmışlar. kendi tarzları konuşturup gece taarruzunda bulunmuşlar ve hazırlıksız yakalanan bolognalılar, dayağı yedikçe kaçmış. modenalılar da bu arkadaşları bologna'ya kadar kovalamış. geldikleri gibi giderler şekliyle düşünebilirsiniz.

    modenalılar, şehri kuşatmayıp yakmış. (adamlar artık nasıl bezdilerse.) bir de giderken kuyunun birinden bir kova almışlar. meşeden yapılmış bir kova. her şey bitmiş, savaş geçmiş ama kova modena'da kalmış. ününe ün katan, savaş gazisi olan bu kova, günümüzde modena'da bir çan kulesinde sergilenmekte.

    müzelerde sergilenen savaş eserleri arasında kılıç, silah, kalkan vs görünce kova bir değişik oldu. bizden çok daha şey yaşamış, görmüş geçirmiş kova için 1 dakikalık saygı duruşuna mı geçsek?
hesabın var mı? giriş yap