• mese yolu, osmanlı döneminde divanyolu olarak adlandırılan eski istanbul'un bel kemiği olan yol. bu antik cadde ayasofya müzesi'nin önünden geçen yoldur. bir ucu bayezid'e (beyazıt) kadar uzanır. yolun her iki yanında yontularla süslü revaklar var imiş. vandallar ve zaman yok etmiş bu revakları ve yolu. sırtınızı milion taşına verip bayezid yönünde yürürseniz peşiniz sıra bu toprakların kadim ruhları da yürür.
  • bizans döneminden beri güzergahı değişmemiş olan anıtsal yoldur. yerebaten sarayı nın girişinin hemen yanındaki million taşı'ndan başlartramvayın izlediği rotayı takip ederek çemberlitaş'a ya da zamanının forum constantinus'una ulaşır burdan tramvay yolunu takip ederek günümüz beyazıt meydanına ya da forum theodisius'a ulaşırdı. bu forumdan sonra tekrar tramvay yolu izlenerek sahile doğru kıvrılan yol, surlara kadar devam eder orada altın kapı* de sonlanır ve viaegnetia ile birleşerek roma ya uzanırdı.

    mese yolu'nun bizans günlük hayatındaki önemi üzerinde bulunan forumlar ve de sosyal alanların çokluğu ile sosyal hayatın geçtiği ve de imparatorların seferlerden döndükten sonra altın kapı'da arındıktan sonra bu yolu izleyerek ayasofya'ya kutsama ayinleri için bu yol üzerinden gitmeleri sonucundadır.

    ek olarak 29 mayıs günü şehre giren türk ordusu ile, ayasofya'da yapılan son büyük ayinden çıkan kent halkı, inançları gereği çemberlitaş'a gelerek gökten gelecek meryem ana'yı beklerken; iki taraf burada mese yolu üzerinde karşılaşmış ve kısa süren bir şok ve şaşkınlığın atılmasından sonra türkler ilerlemeye devam etmiştir
  • esasen, istanbul'da iki mese (orta yol) vardır. tarihi yarımada'da dört tane ana yol olup, bunlardan en yukarı da haliç kıyısındaki ayvansaray- eminönü arasındaki birinci yol (bugün ki ragıp gümüşpala caddesi), en aşağıda yedikule-sarayburnu arasındaki yol (bugün ki kennedy caddesi). mese'ler ise şöyledir, balkanlardaki imparatorluk yolu olan via egnatia altınkapı'dan suriçine girer ve sonra yol yukarı doğru çıkarak, kocamustafapaşa'ya ulaşır. buradan yol aksaray meydanına (forum bovis) uzanır. diğer mese ise bugün ki fatih-fevzipaşa caddesi olup, bu yola da mese denilirdi. ancak bu caddeye theodosius yolu da denirdi. her iki mese de tıpkı bugün gibi beyazıt meydanında (forum theodosius) birleşirdi.
  • bizans döneminde istanbul'un önemli meydanlarını birbirine bağlayan yoldur.(aksaray meydanını, beyazıt meydanını, çemberli taş meydanını ve son olarak at meydanı olarak bilinen sultan ahmet meydanlarını birbirine bağlar.) bugün bu yolu halen kullanmaktayız. tramvayın geçtiği ordu caddesi, bizans'taki mese yoludur.
  • cerrahpaşa'da eskiden arcadius sütunu'nun bulunduğu noktada ikiye ayrılan meşhur doğu roma protokol yolu; osmanlı döneminin divanyolu.

    m.s. beşinci asır ilâ on ikinci asır arasında bu ayrımın güneye doğru devam eden kısmı izlenip eski adıyla aziz andreas manastırı'ndan yani koca mustafa paşa camii'den hemen önce bir kez daha ikiye ayrılan ana yolun en güney kısmı takip edilirse, meşhur altın kapı'dan çıkılıp takip edilecek yol ile birlikte önce doğu roma imparatorlarının favori tzykanon* oynama merkezi olan hebdomon'a* ve ardından da dönemin en meşhur ticaret ve seyahat yollarından via egnatia'ya bağlanabilirdiniz. aynı şekilde, askerî bir seferin ardından altın kapı'dan şehre giren muzaffer komutanlar ve imparatorlar da aya sofya'ya kadar bu yolu takip ederek triumphus olarak bilinen ve antik roma'dan kalma bir gelenek olan zafer alaylarını gerçekleştirmişlerdir. bir diğer deyişle flavius belisarius, ikinci basileios, mihail tarkhaneiotes ve daha nicesi hep bu yoldan geçerek zaferlerini taçlandırmışlardır.

    nova roma'nın, konstantinopolis'in, kostantiniyye'nin, eski istanbul'un en tarihî ve prestijli yoludur. üstte yazılmış; bugünkü hali filhakika insanın içini acıtmaktadır.
  • tarihin en güzel yollarından biri olmasına karşın onlarca yıldır sistemli olarak içine sıçıyoruz.

    burası milyon taşı ile başlayan ve tarihi 1.500 yılı geçkin bir yol, cadde. doğu roma ve osmanlı imparatorluklarının ana güzergahı ve protokol yolu. günümüzde de hâlâ aynı aks, hiçbir değişikliğe gidilmeden kullanıyor ve hatta üzerinden tramvayın geçtiği aks olarak biliniyor tam olarak.

    yüzlerce yıldır her şeye rağmen ayakta kalmış, şehrin bütün tarihine tanıklık etmiş olan şu caddeyi bir gün başından sonuna kadar, aksaray'a kadar yürüyün. bir millet şehrine, tarihine, kültürüne ancak bu kadar kazık atabilir. koskoca bir istanbul'u resmen anadolu köyü, kasabası hâline getirebilmek çok büyük ve ayrıcalıklı bir başarı.
  • "mese odos" olarak isimlendirilen yol. rumca'da mese: orta, odos: yol demektir. yani "ortadan geçen yol".
  • millingen'in haritasında net bir şekilde görülebilen "y" harfi şeklinde çatallaşan yoldur. alt mese yolu, cerrahpaşa'da bugün yerinde sadece kaidesi kalmış güzeller güzeli arcadius sütunu yanından geçmektedir.

    http://images.wikia.com/…zantine_constantinople.png
  • konstantinopolis'in anacaddesi. altınkapı'dan şehre giren imparator, sarayına anıt ve heykellerle donatılmış bu caddeden geçerek ulaşırdı.
hesabın var mı? giriş yap