• kulaktan kulağa internet.
  • derin internet.
  • anladığım kadarıyla internetin aslinda olmasi gereken şekli bu meshnet. yani paylaşım esasıyla bedava denecek meblağlara sınırsız ve özgür internet. yasak, sansür gelmeden önce de bunu düşünüp uygulamamız gerekliydi aslında. bakalım türkiyede nasıl şekil alacak.
  • yamuluyorsam düzeltin ama anladığım kadarıyla biri size bu interneti ücretsiz verirse ücretsiz olacak internettir. doğrudan uydu aracılığı ile bağlanarak internet hizmeti sunan bir takım şirketler mevcut. ama çanak anten, reciever kablo gibi maliyetler bin liranın üzerinde. ayrıca sadece 4gb kotası olan bir interneti aylık 120 tl gibi bir rakama satın alabiliyorsunuz. bana pek de ucuz gelmedi. eğer beyinme oksijen gitmedi ve durumu yanlış anladıysam aydın yazarlarımızın mesaj kutumu yeşillendirmesini rica ederim.
  • dunya genelinde defalarca denenmis ve basarisiz olmus "alternatif internet" yontemlerinden bir digeri. merak edenler icin niye basarisiz olacaginin teknik ve toplumsal/yasal sebeplerini anlatayim madde madde;

    1- internet ile butunlesik calismasi: bu yuzden internetin dayattigi kurallarin neredeyse tamamen gecerli olacagi anlamina geliyor. yani siradan bir insanin interneti normal kullanma yontemi olan site ziyaretleri/sosyal medya kullanimi gibi olgular butun "anonimligi" ortadan kaldiriyor.

    2- tor gibi gorece basit bir sistem bile cogunlukla google aramasi icin kullanirken bile "spam kaynagi network" diye isaretlenip "guvenlik kodu" uygulamasina tabi tutulurken, bu tarz network'lerin sorunsuzca baglanti kurup kabul gorecegini sanmalari.

    3- internetteki sirketlerin neredeyse tamaminin para kazanma yontemi olarak kullanicilari sirketlere reklam istatistigi olarak pazarlamasi: boyle bir durumda istatistiklenemez, kayit altina alinamaz kullanicilarin "zarar" manasina gelecegini bildiklerinden hemen engellemeye baslayip "takip edilebilir baglantilar"a yonlendirilmeye calisilacaginin goz ardi edilmesi.

    4- internete cikis saglayacak kisi veya gruplarin bunu hangi maddi guc veya teknik donanim ile yapilacaginin pek gundeme getirilmemesi: boyle maliyetler amerika icin bile fazlayken asil ihtiyac duyulan ucuncu dunya ulkelerinde katlanilmaz maliyetler olacaginin goz onune getirilmemesi.

    5- devletlerin yeni ve kontrol edilemez bir iletisim/ag sistemine seyirci kalacagina dair safca inanc: bu tarz girisimler biraz palazlandiginda buna yonelik yasalar cikarilacak, uydu kiralama/wifi router yayini yapma gibi seyler agir denetime tabi tutulacaktir. amerikan yonetimi bile nsa'in butun ulkeyi ve dunyayi dinledigini acik acik beyan ettigi bir yerde ucuncu dunya ulkelerinde boyle birseyin yapilmayacagini sanmak saflik olur. basitce yasaklar, kisitlamalar getirilecektir.

    6- insanlarin sutten cikmis ak kasik oldugu inanci: google sozde don't be evil diyen iki maceraperest deha tarafindan okul tezi olarak kurulmustu, youtube videolarini arkadaslariyla paylasmak isteyen kafadarlar, facebook arkadas ariyan bir asosyal tarafindan. yani hepsi tipki meshnet denemesi gibi sozde iyi niyetler ve samimi bir deneme diye yola cikip sonra kullanicilarini reklam metasi/istatistigi olarak pazarlayan dev kapitalizm/kazanc makinalarina donustu. bugun samimiyetle kendi cebinden devasa miktarda para harcayip uydu uzerinden internet cikisini kitlelere sunacak kisi ve gruplarin yarin bu cikislari denetim altina alip kayitlayip satmasi/devletlerden tehdit gorup denetime acmasi gayet dogal bir surec.

    kisacasi iyi niyetli olsa da pek mantikli bir sistem degil. cunku zaten sorun internetin yapisinda degil insanlarin onu kullanis seklinde. insanlar sosyal ag denilen sacmaliklarda kendilerinin reklam geliri olarak kullanilmasina razi geldikce. kendi kisisel yasanti ve bilgilerine butun dunyaya sacip savurmaya calistikca, devletlerin kisilerin kontrolsuz iletisimde olmasini kabul edemeyip her turlu yeni yonteme yonelik denetleyici/kisitlayici yasalar koyacagini, bu yuzden internet kullaniminin "dunyaya kendini pazarlamak" degil anonim sekilde bilgi edinmek ve iletisime gecmek icin kullanilmasi gerektigini anlamadikca ister internet olsun, ister meshnet, sonuc olarak donup dolasip gelecegi yer skynet.

    (bkz: #39715074) (bkz: #39715084) (bkz: #39715091) (bkz: #39715852) (bkz: #39832951)
  • biraz mesnetsiz bir oluşum gibi gözükmekle birlikte, hakkındaki gelişmeleri takip etmek gereken ağ.
  • (bkz: piratebox)
  • eylül ayından itibaren kullandığım internet. hızı 8 megabit, akk yok, limit yok, taahhüt yok, fatura bile yok. aylık 30 tl.
    küçük bir ilçede yaşamaktayım. burada ttnet in altyapısı zayıf . 8 megabit az görünebilir ama ttnet burada zaten en fazla 10 megabite çıkabiliyor. o da dalgalanıyor sürekli. meshnet in hızı ise hep aynı düşmüyor.
    akk yok. ki en güzel yanı da bu. limitsiz download. indir indirebildiğin kadar.
    taahhüt ve fatura yok. dilediğim anda bi telefonla kapatabilir aynı şekilde açtırabilirim. fatura olayı şöyle. her ayın 15 inden önce 30 tl havale yapıyorum.
    teknik destek sınırsız. öyle ttnet gibi klasik müzik konseri vermiyor telefonda.
    sistem ise şöyle çalışıyor: (bulunduğum ilçe için geçerli ) ilçede internet sağlayıcısı hizmeti veren bir arkadaş var. bu arkadaş ilçenin hakim bir tepesine verici gibi bir alet dikmiş. siz internet bağlatmak istediğinizde arıyorsunuz arkadaşı gelip apartmanın çatısına küçük bir kutu ve apartmanın girişine a4 kağıdı boyutunda bir pano yerleştiriyor. bu pano esasen switch görevi görür eğer apartmanda internet alan birkaç kişi iseniz bu kutu ücretsiz. ama bir tek siz varsanız bu kutunun fiyatı 140 tl civarında. (kutu 70-80 tl depozitolu. geri satabilirsiniz) sonra bu kutudan panoya kablo çekiliyor. oradan da evinizdeki lan girişli modeme.
hesabın var mı? giriş yap