• eskiden meşin (tabaklanmış koyun derisi) ile yapılan futbol topları yüzünden bu terim kullanılmaya başlanmıştır. günümüz futbol topları artık yüksek esnekliğe ve toparlanma kabiliyetine sahip polimerlerden üretilmektedir. meşinden imal edilen bir topun esnekliği, ağırlığı ve bir çok fiziksel özelliği postun sahibi hayvanın hayat hikayesine oldukça bağlı olacağından birbiriyle aynı özelliklere sahip toplar üretebilmenin en mantıklı yolu sentetik malzemeler olmuştur.
  • bu tamlamayı futbolumuza kazandıran spiker orhan ayhan'dır.
  • sadece top değil futbol topu anlamında kullanılan terim, mesela voleybol topu da bir meşin yuvarlak olabilirdi ama neden dikkatlerden kaçtı bilinmez.
  • ne zamandi hatirlamiyorum, express tayfasi böyle bi futbol magazini çikarmi$ti.. express'in futbol versiyonu gibiydi, pek güzeldi.. ama tutmadi tabi..
  • 2002 kore japonya dunya kupasinin ardindan fevernova olarak degisecek olan terim.

    -ilhan mansiz'in $utunda fevernova diregi yalayip di$ari cikiyor sayin seyirciler...
  • eski zamanlarda (*futbolun henüz plastik toplarla oynanmadığı karanlık dönem) koyun derisinin işlenmiş haliyle imal edilen futbol toplarına verilen isimdir.

    ps: * tanju çolak tvdeki bir programda kendisi androjenik alopesinden muzdarip olduğu halde saçlarının dökülmesini ve kelliğini, bu karanlık dönemde futbolcu olmasına vurgu yaparak, özellikle yağmurlu havalarda iyice ağırlaşan meşinden toplara kafa vuruşlarına bağlamıştı

    --- alıntı ---

    babalarımız ve dedelerimiz futbolun o zamanlarını hep hatırlar, belki de televizyonda bir futbol maçı izlerken " bizim zamanımızda toplar böyle değildir " dediğine şahitlik etmişizdir. onlar gerçekten de haklılar, zira bir zamanlar futbol, şu an bildiğiniz marka toplar ile değil, kalın bir deri parçasının işlenmesiyle elde edilen toplarla oynanıyordu.

    meşin yuvarlak nasıl yapılır
    koyun postunun kırkılması ile kalan deri tabakhanelerde işlenerek kullanıma hazır bir hale getirilir. daha sonra parça parça kesilen deriler dikilerek birbirine tutturulur ve kullanıma hazır bir vaziyette sporculara sunulurdu.
    meşin yuvarlak geçmişten günümüze büyük bir değişime uğrayarak şuan olduğu hale geldi. zamanla içine yerleştirilen şambrel ile havayla doldurulan meşin yuvarlak daha sonra teknolojinin gelişmesi ve plastiğin yaşamımıza dahil olması ile meşin yuvarlak yeşil sahalardan kalkmış, sadece dilimizde kalmıştır.
    meşin yuvarlak niçin artık üretilmiyor

    teknolojinin gelişiminden bir üst bölümde bahsettik. teknolojinin gelişimi zamanla beraberinde seri üretimi de getirince bir hayli pahalı olan bu top çeşidinin üretimi, imkanların artmasıyla ucuzladı.

    eskiden deri kullanılarak yapılan bu toplar, şuan sadece petrol bazlı plastik ürünlerin kullanımı ile üretiliyor. örneğin geçmişte 100 liraya mal olan bir meşin yuvarlak, şu an top olarak 10 liraya üretilebiliyor.

    ekonomik nedenler haricinde bir de sporun gelişimi ve yaygınlaşması bulunuyor. meşin yuvarlağın futbolda kullanıldığı dönemlerde profesyonel kulüplerin sayısı az olduğu için rahatça toplar el emeği ile üretilebiliyordu. ancak zamanla artan spor kulüplerinin sayısına meşin yuvarlak üreticilerinin arz/talep ilişkisine ayak uyduramadı ve mazide kalan bir değer olarak spor tarihindeki yerini aldı.
    --- alıntı ---
  • eski türkçe'de futbol topuna meşin yuvarlak denilirdi. çocukluğumda izlediğim maçlarda spikerlerden bu terimi bol bol duyardım. zaman içinde gelişen ve güncellenen dilimiz bu terimi tarihin tozlu raflarına kaldırdı veya pek sık duyamaz olduk.

    eski türkçe kelimeleri seven ve gündelik hayatımda kullanmaya özen gösteren biri olarak geçen gün oynanan ankaragücü-galatasaray maçında spiker meşin yuvarlak deyince çok hoşuma gitti.

    aslında tabir yanlış. meşin yuvarlak dedikleri şey futbol topunun tabaklanmış koyun veya keçi derisinden yapılmış hali. deriye yuvarlak bir form verilerek dikişleri el ile yapılıyor. günümüz topları deri görünümlü sentetik ürünlerden imal edildiği için onlara meşin yuvarlak demek doğru değil fakat anlatım içinde çok romantik oluyor.

    bu meşin yuvarlak, dönemin çamurlu sahalarında ve yağışlı havalarda oynanan müsabakalarda çamuru ve yağmur suyunu içine çeke çeke gülle gibi olurmuş. kalecinin degajıyla gelen o topa kafa vurmak sanıyorum futbolculara beyin a.cıklaması geçirtiyordu. ha ona kafa vurmuşsun ha kafana 3.kattan tuğla düşmüş.

    son olarak kendisiyle ilgili şöyle zarif bir futbol terimi bırakıp kaçıyorum.

    - orta sahanın kendi yarı alanına bakan diliminde meşin yuvarlakla buluşan mehmet kendi ekseni etrafında dönerek orhan'ı gördü.
  • tiksinç bir futbol terimi.

    orhan ayhan, halit kıvanç ve ardılları içi hava dolu olanını kastederek "futbol topu" yerine kullanırlar. şopar argosunda ise "dübür" yerine kullanılırlığı mevcuttur.
  • plastik top icat edilmeden önce koyun derisinden yapılan ve futbol topu olarak kullanılan nesnedir.
  • meşi : arapçada yurumek anlamina geldiginden (bkz: meşin yuvarlak)in anlaminin yüruyen, ilerleyen top anlamina geldiği varilabilir.
hesabın var mı? giriş yap